În 2017, 96% din exporturile de mere moldovenești au fost în Rusia. În acest an cererea este mică

shadow
Miercuri, 28.11.2018 05:54   2012
Piața mondială este supraîncărcată cu pomușoare și mere de joasă calitate, producția de mere este în creștere, cererea este în scădere, iar importatorii merelor moldovenești au început să-și cultive deja propria producție.

În aceste condiții șansa producătorilor din Republicii Moldova este să se orienteze spre noi piețe, să investească în calitate și marketing. Acestea sunt principalele concluzii ale experților internaționali în cadrul Conferinței Naționale „Fructele și pomușoarele Moldovei – eficiență în producere și marketing", organizată de Federația Agricultorilor din Moldova (FARM), sub egida BERD și FAO.

Piața mondială a merelor stagnează

"Piața mondială a merelor stagnează, în timp ce producția crește. Roada din Europa din acest an a crescut cu 3,4 milioane de tone. Nici pe viitor, piața fructelor și merelor nu prevede vreun deficit. În același timp, foștii și actualii importatori – Rusia, Uzbekistan, Georgia, Azerbaidjan, Tadjikistan, Ucraina - au început să cultive activ propria producție și se orientează spre exporturi", a declarat Andriy Yarmak, reprezentant FAO. 

Citiți și:

Cum Moldova poate câștiga 400 milioane de dolari în loc de 80 de milioane

Potrivit expertului, producătorii din Moldova trebuie să se axeze spre noi piețe de desfacere, în special, Asia și Africa, să investească în noi tehnologii, soiuri solicitate pe piață, calitate și, într-o foarte mare măsură, în marketing.

Advertisement

În ceea ce ține de sectorul pomușoarelor, Andriy Yarmak a declarat că și situația pomușoarelor, chiar dacă cererea pe piața externă este în creștere față de mere, nu este cu mult mai bună. 

Tot în cadrul evenimentului, experții Federației Agricultorilor (FARM), au precizat că balanța utilizării fructelor în Moldova este pozitivă, iar nivelul de autoaprovizionare este acoperită de peste două ori, ceea ce constituie o sursă importantă de export a fructelor. În republică se importă preponderent fructele citrice.

Cu toate acestea, prețurile medii de vânzare ale fructelor locale sunt relativ joase, cauzate de instabilitatea piețelor de export, eficiența de producție redusă și lipsa capacităților de stocare. În aceste condiții, agricultorii sunt nevoiți să accepte prețuri mici oferite în perioada de recoltare.

E momentul reorientării spre alte piețe

Principalele țări importatoare de mere moldovenești sunt Rusia și Belarus. Importurile de mere în aceste țări variază anual în funcție de embargourile impuse de Rusia, și re-exportul de mere din Belarus în Rusia. În anul 2017 au fost exportate circa 220.000 tone mere, dintre care 96% au fost livrate pe piața Rusiei. 

Cantități mai mici de mere sunt exportate în țări precum Kazahstan, România, Ucraina și Irak. De asemenea, sunt înregistrate exporturi sporadice de mere și în alte 27 de țări. Exporturile de mere în UE încă nu sunt pe deplin valorificate, deoarece producătorii locali nu sunt suficient de competitivi și nu pot asigura trasabilitate fructelor.



Oportunitati