Moldova ocupă abia locul 75 din 157 de țări la capitolul dezvoltării umane

shadow
Vineri, 12.10.2018 05:04   2551
Republica Moldova, ocupă locul 75 dintr-un total de 157 de țări din punctul de vedere al potențialului dezvoltării umane, conform unui clasament realizat de Banca Mondială la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional din Bali.

Noul parametru pentru a calcula potențialul economic, și anume „Indicele capitalului uman” – arată legătura directă dintre rata de dezvoltare economică a unei țări sau regiuni și cantitatea și calitatea investițiilor care se fac în capitalul uman. În trei domenii: sănătate, educație și așteptare de viață.

Consolidarea capitalului uman este esențială pentru toate țările

Indexul, speră Banca Mondială, ar putea încuraja guvernele lumii să investească mai mult în aceste domenii pentru „a avea o populație sănătoasă, educată și longevivă, pregătită pentru locurile de muncă ale viitorului”.

“Capitalul uman este, deseori, unicul capital disponibil al populației sărace,” a declarat președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim.

“Capitalul uman este un declanșator esențial al creșterii economice sustenabile, favorabile incluziunii, dar investițiile în sănătate și educație nu au beneficiat de atenția bine-meritată....Consolidarea capitalului uman este esențială pentru toate țările, la toate nivelurile de venituri, pentru a putea concura în economia viitorului”, a adăugat Jim Yong Kim.

Indicele capitalului uman măsoară volumul capitalului uman, care ar putea fi obținut de un copil născut astăzi până la vârsta de 18 ani, ținând cont de riscurile sănătății și studiilor precare, prevalente în țara de trai.

Advertisement

Indicele măsoară distanța fiecărei țări până la frontiera sănătății și studiilor complete pentru un copul născut în prezent. Măsura include:

  1. Supraviețuirea – Vor supraviețui copiii născuți în prezent până la vârsta școlară?
  2. Școlarizarea – Ce nivel de studii vor absolvi și cât de multe vor învăța?
  3. Sănătatea – Vor absolvi copiii școala cu o stare de sănătate adecvată, pregătiți pentru studii ulterioare și/sau activitate în câmpul muncii în calitate de adulți?

Scala de evaluare a sănătății și potențialului educațional este cuprinsă între 0 și 1, nivelul maxim fiind 1. De exemplu, un scor de țară de 0,5 înseamnă că populația – și țara per ansamblu – își pierd jumătate din potențialul economic viitor. Calculat peste 50 de ani, acesta se transpune în pierderi economice profunde: o pierdere anuală de 1,4 la sută din PIB, potrivit studiului.

Unde se află Moldova

Media globală actuală este la nivelul 0,57 puncte, iar țara noastră are un punctaj de 0,58 și ocupă abia locul 75 din 157 națiuni.

Probabilitatea de supraviețuire la vârsta de 5 ani este de 98% în Moldova. Din punctul de vedere al numărului anilor de școlarizare, nivelul este de 11,8. Media punctajului testelor școlare este de 436 în Republica Moldova, în timp ce, global, nivelul minim este de 300, iar cel maxim de 625.

Pe primul loc în clasamentul privind potențialul dezvoltării umane se situează Singapore, cu un punctaj de 0,88, fiind urmat de Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong și Finlanda. Irlanda ocupă locul 6, fiind urmată de țări precum Australia, Suedia, Olanda, Canada, Germania și Austria. Pe locul 15 se poziționează Marea Britanie, pe 19 este Italia, Elveția este pe poziția 20, Franța, pe 22, iar Statele Unite, pe 24. Rusia ocupă locul 34.

Ucraina se află pe locul 50, iar România este pe locul 67 la capitolul potențialului dezvoltării umane, cu un punctaj de 0,60, față de media de 0,57 de puncte.

Pe ultimele locuri din punctul de vedere al potențialului dezvoltării capitalului uman se situează Niger (locul 155), Sudanul de Sud (156) și Ciad (157).

"Proiectul Capitalului Uman ar trebui să contribuie la crearea spațiului politic pentru ca liderii țărilor să aibă ca prioritate investițiile în sensul transformării capitalului uman. Obiectivul este progresul rapid spre o lume în care toți copiii să poată ajunge la școală bine-hrăniți și apți să învețe, să deprindă cunoștințe în mod real în clasă și să poată intra pe piața muncii ca adulți sănătoși, competenți și productivi", explică specialiștii Băncii Mondiale.



Oportunitati