Ședință extraordinară a Consiliului Municipal. Pe agendă privatizarea de terenuri pentru milionari

shadow
Miercuri, 26.09.2018 07:16   3578
Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a fost convocat pe 26 septembrie, într-o nouă ședință extraordinară, a șasea din acest an. Pe agendă figurează 52 de subiecte de bază ce urmează a fi examinate de aleșii locali.

De altfel din septembrie 2017, Consiliul municipal din Capitală nu se poate convoca în ședințe ordinare, ci doar în cele extraordinare.

În trei ani, doar șase ședințe ordinare și 24 extraordinare

Totodată în cei trei ani și ceva de când au fost aleși, consilierii municipali din Chișinău s-au convocat în ședințe ordinare doar de șase ori, în timp ce în ședințe extraordinare - de 24 de ori și în alte două cazuri au fost ședințe de îndată (ședința de îndată reprezintă termen de convocare a consiliului local în vederea și cu scopul soluționării unor probleme urgente).

Din agenda ședinței extraordinare a CMC, figurează 52 de proiecte de decizii, care includ peste 170 de subiecte. 

Primele pe ordinea de zi sunt proiecte de decizii legate de evidența militară a tinerilor și încorporarea recruților în Armata Națională, urmate de chestiuni precum pregătirea de sezonul rece 2018-2019, aprobarea actelor de inventariere a bunurilor aflate în proprietatea municipală sau a unor societăți pe acțiuni în care CMC deține acțiun, sau de recepționare a 36 de obiective.

Urmează subiecte cu privire la transmiterea în locațiune a unor încăperi, sau prelungirea contractelor de locațiune, dar și de autentificare a 39 de drepturi de proprietate privată asupra unor terenuri din municipiul Chișinău.

Advertisement

Privatizare de terenuri municipale pe bani mărunți

De asemenea CMC ar urma să permită privatizarea unor terenuri aferente pentru companiile unor milionari. Comisiile specializate ale CMC au dat deja avize pozitive. Ne-au atras atenția câteva proiecte în acest sens.

De exemplu un teren de 8,3 ari de pe strada Bănulescu Bodoni ar urma să fie privatizat de Stati & Company, deținută de milionarul Gabriel Stati, la un preț de 173.063 lei, adică mai puțin de 10.000 de dolari. Asta în timp ce în zona prețul unui ar de teren ajunge la 50.000-70.000 de dolari.

Decizia este justificată prin faptul că imobilul de pe teren aparține deja lui Gabriel Stati.

Un teren de 0,57 hectare de pe Calea Ieșilor 30, ar urma să fie vândut companiei Leogrant SRL (ce aparține grupului turc Leon Construction International B.V., care mai are în posesie și alte companii și proprietăți din Moldova) la un preț de doar 751.189 lei. În zonă terenurile de această suprafață se vând de zeci de ori mai scump.

Terenul este deja dat în arendă companiei Leogrant, care are acolo niște depozite.

Citiți și:

Turcii construiesc un nou hotel de lux Radisson Blu, împreună cu doi zgârie-nori

Un alt teren cu o suprafață totală de 1,243 hectare, de pe strada Arborilor 21, în apropiere de MallDova, ar urma să ajungă în posesia firmei Lemi Invest SA pentru o sumă de aproape două milioane lei (circa 100.000 de euro). Un astfel de teren ar costa cel puțin 1-2 milioane de euro.

Pe acest teren se efectuează deja lucrări de construcție a unui nou hotel de lux Radisson Blu, împreună cu doi zgârie-nori.

De notat că atât mallul, cât și noua construcție aparțin grupului Summa din Turcia, care a realizat mai multe proeicte în Republica Moldova și care deține și clădirea actualului hotel Radisson Blu din Chișinău și care ar urma să edifice și Arena Chișinău. 

Şedința a fost amânată

Update: Ședința Consiliului Municipal Chișinău a fost amânată fără să se fi început. În debutul ședinței consilierul municipal din partea socialiștilor Ion Ceban a declarat că ordinea de zi a fost întocmită cu încălcări și ei nu vor participa la o astfel de farsă. Ulterior, peste vreo 30 de minute, consilierul PL, Ion Cebanu, a declarat că socialiștii au blocat intenționat ședința consiliului.

Citiți și:

Bătălia pentru Primărie: Averea de miliarde a Municipiului Chișinău și unde dispare aceasta

 Oportunitati