Cifrele rupte de realitate ale lui Plahotniuc, sau câți kilometri de drum se repară pe an în Moldova

shadow
Joi, 27.09.2018 06:07   18011
În plină pregătire de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță un nou proiect grandoman - „Drumuri bune pentru Moldova 2”, care ar urma să fie realizat anul viitor.

Nu este prima oară când liderul democrat lansează declarații rupte de realitate și care pun la îndoială munca Guvernului, Biroului Național de Statistică și a altor instituții care prezintă rapoarte despre starea economiei.

În cadrul unui briefing de presă, liderul democraților, Vlad Plahotniuc a spus că acesta e o continuare a Programului „Drumuri bune pentru Moldova”, implementat în acest an și a venit cu mai multe cifre, dar și cu acuzații la adresa fostelor guvernări, care ar fi lăsat o ”moștenire grea”.

Au încurcat lucrările de întreținere cu cele de construcție

„În Republica Moldova, în perioada 2009-2016, au fost construite și reparate mai puțin de o mie de km de drumuri, ceea ce constituie 140 de km anual. Totodată, doar în anul 2018, actuala Guvernare a reușit să repare peste 1.600 de km de drumuri, de 12 ori mai mult decât Guvernările precedente. Sunt cifre absolut record pentru toate guvernările de la obținerea independenței. Aceste realizări și aprecieri ne încurajează să dăm o nouă amploare acestui proiect”, a afirmat Vladimir Plahotniuc.

El a anunțat în acest context că PDM va lansa în perioada următoare Programul „Drumuri Bune pentru Moldova 2”, prin care vor fi construiți și reparați în 2019 circa 2.600 kilometri de drumuri. Asta deși programul „Drumuri Bune pentru Moldova 1” încă nu s-a încheiat, iar eficiența lui deocamdată nu a fost analizată. 

Afirmațiile lui au fost reluate într-o emisiune de la postul de televiziune Publika, de adjunctul său pe linie de partid, Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Acesta la fel ca și Plahotniuc a încurcat lucrările de întreținere și reparație curentă a drumurilor efectuate în cadrul Programului „Drumuri bune pentru Moldova”, cu cele de reabilitare și construcție, care presupun nu o simplă asfaltare cu un strat de 2-3 centrimetri, ci lucrări complexe și extrem de costisitoare.

Cifre manipulatorii

Cel mai tare însă ne surprind cifrele anunțate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Astfel el susține că în anii 2009-2016, au fost construite și reparate mai puțin de o mie de km de drumuri, ceea ce constituie 140 de km anual.

Nu e clar de unde a luat asemenea date liderul PDM și mai ales cine i le-a oferit: Guvernul, Ministerul Economiei, Biroul Național de Statistică, Administrația de Stat a Drumurilor? Pare de necrezut. Or, acolo au mai rămas ceva specialiști care își dau seama de cifre și cunosc care este situația reală.

De exemplu afirmația precum că în anii 2009-2016 au fost construite și reparate mai puțin de o mie de km de drumuri, este contrazisă chiar de un raport de audit al Curții de Conturi privind eficiența gestionării mijloacelor financiare din Fondul Rutier în perioada 2014-2016.

Potrivit raportului, în această perioadă s-a reușit „realizarea lucrărilor de întreținere periodică prin restabilirea îmbrăcămintei rutiere (straturi de egalizare, restabilirea îmbrăcămintei din pietriș, tratament bituminos, aplicarea straturilor din beton asfaltic) pe 1.098 km”.

În medie 366 de kilometri pe an, adică de aproape trei ori mai mult decât anunță liderul democrat. Dar în această perioadă a mai fost efectuată construcția și reabilitarea a 26 kilometri de drumuri publice. În plus în toamna anului 2014 a fost dat în exploatare drumul Sărăteni-Soroca (circa 100 de kilometri), reabilitat în anii 2012-2014 pe banii poporului american.

Nu trebuie de uitat nici de faptul că în anul 2015, din cauza crizei bugetare ce a urmat după furtul miliardului, aproape 30% din resursele Fondului Rutier au fost redirecționate în alte scopuri.

Democrații au fost și au rămas la guvernare

O altă afirmație ce nu are legătură cu realitatea este că Partidul Democrat nu s-ar fi aflat la guvernare în perioada 2009-2016. Reprezentanții PDM au fost în permanență membri ai Guvernului, au condus Parlamentul etc. De exemplu funcția de vicepremier, ministru al Economiei a fost în permanență ocupată de reprezentanți ai PDM: Valeriu Lazăr, Andrian Candu etc.

Din 2010, funcția de președinte al Parlamentului a fost în permanență ocupată de democrați etc. În plus chiar Vlad Plahotniuc, din ianuarie 2011 și până în februarie 2013 a fost prim-vicepreședinte al Parlamentului.

La fel și alte funcții cheie. De exmplu din 31 mai 2013 și până pe 30 iulie 2015, de exemplu, ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a fost Vasile Botnari, membru al PDM, iar în prezent șef al Serviciului de Informații și Securitate. În subordinea lui au fost atât Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), cât și alte structuri responsabile de drumuri.

Speakerul Parlamentului susține însă că deși în precedentele guvernări, PDM a răspuns de unele domenii, "prim-ministrul și alte elemente importante din Guvern, inclusiv la Cancelarie, unde erau blocate multe inițiative ale PD, erau deținute de alte partide". 

ASD: În 2013 s-au efectuat lucrări de reparație a 7.230 km de drumuri!

Dar să revenim la cifre. Raportul privind utilizarea fondului rutier în perioada anului 2013, elaborat de ASD și aprobat de Ministerul Transporturilor conține cifre care combat totalmente afirmațiile lui Vlad Plahotniuc. 

„Pe parcursul perioadei de raportare s-au efectuat lucrări de reparație și întreținere pe o lungime totală de 7.230 km, inclusiv pe drumurile naționale 3.150 km și 4.080 pe drumurile locale”, scrie în raport. 

E de șase ori și ceva mai mult decât a promis că face în acest an PDM și Guvernul Filip. Cifre asemănătoare putem găsi și în alte rapoarte ale ASD privind utilizarea fondului rutier.

Sigur că dacă aceste date ar fi descifrate mai detaliat, am putea afla că de fapt Plahotniuc ar fi avut în vedere lucrările de construcție și reabilitare a drumurilor și nu pe cele de întreținere.

Dar faptul că pune laolaltă datele privind volumul lucrărilor de întreținere și reparație curentă cu cele capitale denotă că aceasta se face intenționat, pentru a demonstra succesul incredibil al programului inițiat la începutul acestui an și mai ales pentru a avea ce raporta alegătorilor.

De notat că economiștii de la Expert-Grup susțin că proiectele infrastructurale majore (programul „Drumuri bune pentru Moldova” sau complexul „Chișinău Arena”), lansate de PDM poartă caracter electoral și împreună cu alte inițiative creează riscuri iminente pentru economia națională. 

Citiți și:

Cum se realizează programul „Drumuri bune pentru [democrați din] Moldova” la Strășeni

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati