FIA: 1,15 miliarde de euro în 15 ani

shadow
Vineri, 21.09.2018 11:40   1633
Membrii Asociației Investitorilor Străini (FIA) au realizat în cei 15 ani de existență a organizației investiții de circa 1,15 miliarde de euro în Moldova, a declarat Ana Groza, directorul executiv al FIA.

Aceste companii funcționează în aproape toate sectoarele economiei: industrie, agricultură, infrastructură, telecomunicații, medicină, distribuție, consultanță etc.

"Au venit companii diferite, dar care dau tonul în țară și în industriile unde activează", a declarat Ana Groza.

Cum interacționează investitorii cu autoritățile

Totodată ea a vorbit despre relația companiilor membre FIA cu autoritățile susținând că prin schimbul de experiență și coordonarea comună a eforturilor investitorilor străini și autorităților se poate forma o înțelegere clară a problemelor și deciziilor specifice care afectează mediul de afaceri și climatul investițional în Republica Moldova.

Citiți și:

Ce vor investitorii: schimbări mai rare de legi, concurență loială, liberalizare pe piața funciară 

Esența acestei activități este reflectată în Cărțile Albe ale FIA, care sunt de natură recomandatoare și descriu planurile de acțiune specifice pentru îmbunătățirea climatului investițional în țară.

Advertisement

A 5-a ediție a Cărții Albe a fost prezentată în septembrie 2017 și conținea 73 de propuneri în domenii precum legislație fiscală, relațiile de muncă, concurență, sistemul bancar, energetică, subiecte funciare, medicină și sănătate.

Deocamdată din cele 73 de propuneri ale investitorilor au fost implementate doar 13, sau 18% din total. Dar reprezentanții FIA se arată optimiști. Or alte 38 de propuneri (52%) se află în stadiul de proiecte de lege, hotărâri ale Guvernului etc.

Prezenți la evenimentul organizat cu ocazia împlinirii a 15 ani de la fondarea Asociației, atât Andrian Candu, președintele Parlamentului, cât și Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii au promis sprijin investitorilor și iau îndemnat să vină în continuare cu inițiative, care ar contribui la modernizarea economiei naționale.

Koss: Nu vrem să măsurăm totul cu perioade - de la alegeri la alegeri

În opinia lui Alexander Koss, Președintele FIA, schimbul de experiență și coordonarea eforturilor investitorilor străini cu cele ale autorităților ar putea permite o înțelegere mai bună a problemelor și deciziilor specifice care afectează mediul de afaceri și climatul investițional din Republica Moldova.

"Investitorii străini au adus în Moldova nu doar bani, ci și know-how, cultură de afaceri etc., a declarat Koss.

Potrivit lui investitorii străini membrii ai FIA au venit nu pentru un an, ci pentru o perioadă îndelungată și în acest sens așteaptă de la autorități stabilitate și previzibilitate

"Astăzi, perspectiva investițiilor în Moldova, inclusiv a celor străine, depinde în mod direct de cât de mult atât investitorii, cât și Guvernul sunt vizionari și capabili să facă față provocărilor - globale și locale. În același timp, nu vrem să măsurăm totul cu perioade scurte - de la alegeri la alegeri. Asociația Investitorilor Străini este în afara politicii și este capabilă să interacționeze eficient cu fiecare guvern. Cu o viteză și eficiență diferită, însă experiența de 15 ani a FIA și mai ales ultimii doi ani au arătat că expertiza și viziunea noastră sunt mereu la mare căutare", a mai spus Koss.

În prezent, Asociația Investitorilor Străini este formată din 18 membri din 11 țări având cele mai mari companii din Republica Moldova cu capital străin.Oportunitati