Reprezentantul lui Putin laudă Acordul de Liber Schimb al Moldovei cu UE [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 29.08.2018 10:20   3055
Republica Moldova poate deveni o platformă de acces pe piața Uniunii Europene pentru oamenii de afaceri din Rusia, susține reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru protecția drepturilor antreprenorilor, Boris Titov.

"Potențialul de investiții în Moldova este mare. Agenții economici ruși pot obține venituri mari din investițiile pe care le vor face în Moldova”, a declarat Titov în cadrul unei videoconferințe organizate de Sputnik Moldova.

Acordul de liber schimb cu UE, o oportunitate unicală pentru ruși

Afaceristul rus a susținut că în Republica Moldova sunt create condiții prielnice pentru investiții. Acesta s-a referit în special la politica fiscală, așezarea georgrafică și mai ales la faptul că Republica Moldova are Acord de liber schimb cu UE.

Citiți și:

Cine sunt afaceriștii ruși invitați de Dodon să investească în Moldova

"Republica Moldova poate deveni un soi de pod între Rusia și UE. Aceasta pentru că Republica Moldova are Acord de Liber Schimb cu UE.

Advertisement

Or știți care sunt relațiile noastre cu UE... Moldova poate deveni astfel o platformă pentru companiile din Rusia care produc mărfuri pentru cucerirea pieței din UE. Potențial este foarte mare mai ales grație zonei de liber schimb", a afirmat reprezentantul special al președintelui rus.

Şi copreședintele Organizației Obștești "Delovaia Rossiia”, Andrei Nazarov a menționat faptul că Moldova se află într-o poziție geografică, geopolitică și economică unicală, având Acorduri de asociere și liber schimb cu UE și statut de observator în Uniunea Economică Euroasiatică.

”Moldova are astfel o nișă unicală în regiune și businessul rusesc este gata se folosească de această oportunitate. În primul rând pentru a investi în Moldova, iar în al doilea rând prin Moldova să se extindă mai departe în Europa", a declarat Nazarov.

Afaceristul rus care s-a remarcat prin faptul că a oferit diferite servicii lui Igor Dodon, președintele Moldovei, inclusiv acoperirea costurilor călătoriei acestuia la un forum economic de la Sankt Peterburg, a mai precizat că investitorii ruși ar fi interesați să facă investiții în construcții, industrie, energetică și agricultură.

Se pregătește un contract de 100 de milioane de dolari

"Într-un anumit domeniu se pregătește un contract de 100 de milioane dolari. Alte detalii nu pot oferi deocamdată", a mai spus Nazarov.

Prezent și el la această videoconferință, președintele Igor Dodon a menționat obiectivul pe care și-l propune echipa sa - creșterea volumului investițiilor directe până la un miliard de dolari anual, susținând că "investițiile strategice din Federația Rusă rămân a fi sarcina noastră fundamentală".

De notat că pe 21-22 septembrie, la Chișinău ar urma să fie organizat Forumul Economic Moldo-Rus 2018 (FEMR 2018). 

În ultimii ani, volumul investițiilor rusești în economia moldovenească au înregistrat scăderi.

Cu toate acestea Rusia rămâne unul dintre cei mai importanți investitori în Moldova, iar companii precum Gazprom, Lukoil sau Inter RAO EES dețin cele mai mari afaceri din sectorul resurselor energetice din Moldova.Oportunitati