De la Moldovagaz la gaura de miliarde de la BEM: 216 companii ale statului trec în gestiunea APP

shadow
Joi, 02.08.2018 05:21   4417
Cabinetul de miniștri a aprobat pe 1 august 2018, o hotărâre privind trecerea a 144 de întreprinderi de stat și a cotelor părți din 72 de societăți pe acțiuni din proprietatea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice.

Într-un comunicat de presă al Guvernului este menționată în mod special întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova (CFM), care se confruntă cu probleme majore, chiar dacă în listă sunt și alte zeci de companii ale statului în situație dificilă.

De exemplu Banca de Economii cu o gaură de circa 10 miliarde lei, sau întreprinderile de stat Moldresurse și Giuvaier, aflate în insolvență de ani de zile.

„Un șir de instituții urmează să fie reorganizate, să fie comasate, să fie transformate în instituții publice. Pentru început, trecem tot la APP, astfel încât cât mai repede să ne putem apuca de administrarea acestor întreprinderi, de crearea unui management eficient și, în paralel, reorganizarea sau transformarea va fi făcută foarte repede”, a spus premierul Pavel Filip.

În gestiunea APP a trecut și cota statului de la întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz sau Metalferos, compania Air Moldova, Administrația de Stat a Drumurilor, MoldATSA, Moldtelecom, Termoelectrica etc.

Advertisement

Există și o excepție: Întreprinderea de stat Moldelectrica rămâne în gestiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii, care însă va iniția reorganizarea acesteia în termenul prevăzut de art. 19 alin.(3) lit.b) al Legii cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală.

Potrivit documentului, lista reflectă datele din Registrul patrimoniului public, la situația din 13 iunie 2018, privind întreprinderile de stat aflate în administrarea tuturor ministerelor, autorităților administrative centrale din subordinea Guvernului și a Academiei de Ştiințe, cu considerarea faptului că, anumite entități dintre acestea au fost reorganizate deja în instituții publice, precum și a proiectelor actelor normative privind reorganizarea unor entități, care se află în procedură de definitivare

Agenția Proprietății Publice de comun cu Agenția Servicii Publice, în termen de 60 de zile din data publicării hotărârii, vor asigura operarea modificărilor necesare în actele de constituire ale întreprinderilor de stat incluse.

Mai adăugăm că din cele 144 de întreprinderi de stat ce vor trece la APP, 12 sunt în procedură de insolvență. În aceași situație sunt 20 de societăți pe acțiuni din cele 72 cu cote părți ale statului, ce trec din proprietatea ministerelor în cea a Agenției Proprietății Publice.



Oportunitati