Fără concurență! Turcii de la Summa vor construi și Arena Chișinău

shadow
Vineri, 13.07.2018 21:15   2722
Comisia de selectare a partenerului privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național a decis cine va realiza mega-proiectul lansat în martie 2018 cu surle și trâmbițe de democrați

După un concurs ce a durat 60 de zile, dar la care a fost doar un participant s-a decis că compania turcească Summa va proiecta și construi Arena Chișinău.

De ce se grăbește Guvernul

Ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a declarat în cadrul unui briefing că Summa nu este una străină pentru țara noastră. Aceasta activează aici de două decenii și a construit de la mall-ul de pe Viaduct și hotelul de lux Radisson Blu Leogrand, la drumuri, complexe rezidențiale de lux, spitale și școli private.

Citiți și:

Turcii construiesc un nou hotel de lux Radisson Blu, împreună cu doi zgârie-nori

Gaburici a spus că urmează o lună de negocieri directe cu Summa, ca până la sfârșitul lunii august să fie semnat contractul și să se deschide șantierul de construcție.

Mai mult! Autoritățile se grăbesc și chiar dacă contractul oficial încă nu a fost semnat, au decis deja că de săptămâna viitoare se va defrișa terenul.

"Echipamentele și transportul se afla la fața locului", a precizat Gaburici, care se află în relații speciale cu proprietarii Summa.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc a precizat că Summa are experiență în domeniul constucției și corespunde cerințelor impuse de concurs: minim trei proiecte de construcție, realizate pe parcursul anilor 2013-2017 cu o valoare cel puțin 30 milioane euro per proiect.

Advertisement

De asemenea, firma are experiență în construcția edificiilor de profil sportiv, similare obiectivului parteneriatului public privat. Aceste obiective sunt complexe sportive din Senegal și Federația Rusă.

Cifra de afaceri medie anuală a companiei din activități de construcție este de cel puțin 50 milioane de euro per an în ultimii trei ani.

Compania are acces la linii de finanțare de minimum 50 milioane de euro de la instituțiile bancare cu reputație.

“Ţinem să constatăm de asemenea, că ne bucurăm că proiectul va fi realizat de o companie internațională puternică și cu experiență în domeniu, o companie pe care o cunoaștem, o companie, care are activitate în Republica Moldova. O companie care cunoaște specificul pieții și bazei legale și care a demonstrat deja prin proiectele realizate la noi în țară că este o companie calitativă și profesionistă prin munca și profesionalitatea ei”, a spus Monica Babuc.

Aminitim că pe 13 martie 2018, Partidul Democrat din Moldova a anunțat că va sprijini politic construirea unei arene sportive ultramoderne și multifuncționale în Capitală, care va fi numită Arena Chișinău.

Ideea este însă veche și anterior o inițiativă în acest sens a promovat deputatul democrat Vladimir Andronachi.

„Am avut discuții cu mai mulți potențiali investitori din lume și există interes deja ca în Republica Moldova să fie dezvoltat un astfel de proiect. Există o stabilitate economică, o creștere a potențialului economic al societății și avem nevoie de o astfel de infrastructură”, declara în cadrul briefingului săptămânal al partidului, speakerul Parlamentului Andrian Candu.

Arenă la Stăuceni

Președintele Parlamentului a spus că trebuie parcurse unele etape premergătoare legate de adoptarea unor hotărâri de Guvern și a unor legi, urmând ca apoi să aibă loc o licitație internațională pentru desemnarea firmei care va construi obiectivul.

Conform informațiilor PDM, Arena Chișinău va avea o capacitate de 3.000-5.000 de locuri pe scaune, 800-1.200 de locuri de parcare și va putea găzdui diferite evenimente sportive, dar și conferințe, expoziții sau concerte.

Construcția va avea de asemenea o piscină olimpică, terenuri de tenis, facilități pentru spa și fitness. Arena Chișinău va ocupa o suprafață totală de 10 hectare în Stăuceni, sectorul Rîșcani, dar tot proiectul va ocupa circa 70 de hectare, exact în zona în care Guvernul examina posibilitatea construcției unui stadion național.

Citiți și:

Candu sau Andronachi? Cine a fost primul cu inițiativa construcției Arenei ChișinăuOportunitati