Cum Gazprom și autoritățile Moldovei blochează construcția conductei Ungheni-Chișinău

shadow
Marţi, 26.06.2018 06:12   6445
Au trecut deja patru luni de la anunțarea câștigătorului licitației și trei luni de la semnarea contractului de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz de către compania românească Transgaz, dar cea mai importantă și majoră privatizare din ultimii ani este deocamdată doar pe hârtie.

"Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiție. Este mai mult decât o mișcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români", declara patetic pe 28 martie 2018, la Chișinău, la momentul semnării, ministrul român al Economiei Dănuț Andrușcă.

13 condiții pentru 180,2 milioane lei

Dar de la vorbe la fapte însă e drum lung, iar contractul de privatizare a întreprinderii Vestomldtransgaz, care deține drepturile asupra conductei Iași-Ungheni, rămâne în continuare în suspensie. De vină se pare că este atât birocrația din Moldova și structurile gigantului rus Gazprom, dar și lipsa banilor. 

Citiți și:

Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău sub semnul întrebării. Transgaz nu are bani

"Pentru ca (Vestmoldtransgaz n.r.) să între în proprietatea lor, dânșii (Transgaz n.r.) trebuie să transfere banii. Dar ei deocamdată nu au transmis banii", spune Vladimir Baldovici, noul șef al Agenției Proprietății Publice (APP).

Baldovici susține că pentru a transfera banii (e vorba de 180,2 milioane lei) în bugetul Moldovei, operatorul român Transgaz cere ca să fie îndeplinite 13 condiții suspensive. 

E vorba de licențe, autorizați de construcției, acte normative, proceduri de reorganizare etc. De exemplu Vestmoldtransgaz urmează ca din întreprindere de stat să se reorganizeze într-un simplu SRL, iar condiția este ca să rămână cu toate licențele în vigoare acordate de ANRE. Unele instituții de stat au eliberat deja avizele și autorizațiile necesare, dar altele încă nu.

Moldovatransgaz și respectiv Gazprom e contra

De exemplu se constată că pentru a iniția construcția conductei Ungheni-Chișinău, Vestmoldtransgaz și respectiv noul proprietar din România ar urma să obțină acordul Moldovatransgaz, întreprindere deținută de Moldovagaz și respectiv gigantul rus Gazprom.

"Așa e scris chiar în lege. Şi ei au refuzat și nu vor să dea acordul pentru construcția gazoductului. E normal pentru că e concurentul lui!", a declarat Vladimir Baldovici.

Oficialul a adăugat că e o practică normală în lume și nu ar trebui să ne surprindă, dar lucrurile se schimbă. Totodată el a precizat că reprezentanții Ministerului Economiei ar fi recomandat companiei românești să nu ia în calcul dezacordul Moldovatransgaz. E adevărat că ultima ar putea iniția procese în instanță și atunci Transgaz va trebui să aibă de a face cu justiția moldovenească. 

Moldova nu recunoaște standardele UE

În același timp Baldovici a precizat că întreprinderea românească chiar dacă are licențe eliberate conform cerințele UE de efectuare de lucrări de construcție și exploatare gazoducte, acestea nu sunt valabile în Moldova, unde se aplică standardele CSI.

Totuși autoritățile Moldovei le-au promis că vor găsi o soluție pentru ca compania românească să poată activa. O confirmare a spuselor lui Baldovici din alte surse nu am găsit. 

În același timp Consiliul Concurenței a decis deja că măsurile de sprijin notificate de Ministerul Economiei acordate Vestmoldtransgaz și respectiv succesorului său în drepturi și obligații SRL Eurotransgaz (fondată de Transgaz) ..., "în temeiul Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei Ungheni – Chișinău, sunt acordate de stat în vederea exercitării prerogativelor de autoritate publică, făcând parte din funcțiile esențiale ale statului, nu întrunesc criteriile prevăzute de Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat, și nu constituie ajutor de stat".

ANRE și licența Vestmoldtransgaz 

Pe de altă parte Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu a dat încă acordul "condiționat sau necondiționat cu privire la reorganizarea Vestmoldtransgaz în societate cu răspundere limitată, cu menținerea licenței de transport a gazelor".

La fel nu este clar dacă ANRE a dat acordul necondiționat cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra Vestmoldtransgaz de la vânzător la cumpărător, adică la compania Eurotransgaz SRL.

În acest sens, Mold-street.com a solicitat încă pe 7 iunie 2018, un răspuns de la ANRE, dar aceasta instituție nu a oferit un răspuns. Acesta a venit după publicarea articolului.

"Cu referire la acordul ANRE privind reorganizarea întreprinderii, menționăm că, la data de 17 mai 2018 Consiliul de administrație al ANRE a adoptat Hotărârea nr. 173/2018 prin care și-a exprimat acordul întru reorganizarea Vestmoldtransgaz din întreprindere de stat în societate comercială cu răspundere limitată.

În privința valabilității licenței ÎS Vestmoldtransgaz relatăm că după finalizarea reorganizării, întreprinderea urmează să parcurgă procedura de reperfectare a licenței în condițiile articolului 7 al Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător. Temeiurile pentru reperfectarea actului permisiv fiind schimbarea numelui sau a denumirii titularului, modificarea unor alte date reflectate în actul permisiv, fără a căror actualizare nu poate fi identificată legătura dintre actul permisiv, obiectul actului și titular.

Cu referire la pretinsul acord privind transferul dreptului de proprietate asupra Vestmoldtransgaz în favoarea SRL Eurotransgaz precizăm că, exprimarea unui atare acord depășește limitele competenței funcționale ale autorității de reglementare", se arată în răspunsul ANRE.

Potrivit lui Baldovici au mai rămas "vreo 3-4 (din 13 n.r.) condiții suspensive ...pe care Moldova trebuie să le îndeplinească ca Transgaz să transfere banii". 

Condiție suspensivă - condiție de a cărei îndeplinire depinde nașterea (perfectarea) actului juridic civil

De notat că anterior s-a anunțat că startul și realizarea proiectului de construcție a conductei Ungheni-Chișinău ar putea fi dat la finele verii, după ce în trecut s-au vehiculat chiar că gazoductul va fi gata în acest an.

Acum și acest termen este sub semnul întrebării, inclusiv și din cauza lipsei banilor. Astfel în ședința din 14 iunie a Adunării Generale a Acționarilor Transgaz, dominată de reprezentanții Ministerului Economiei, s-a decis ca o cotă de 90% din profituri să fie repartizată cu titlul de dividende către stat, potrivit Hotnews.ro.

Totodată mai sunt și alte impedimente cu care se pot confrunta investitorii din România. De exemplu dacă vor dori să contracteze serviciile unor companii străine pentru construcția de gazoducte, apoi licențele eliberate conform cerințelor UE nu corespund celor din Moldova. Cum va fi soluționată această problemă nu știu nici funcționarii de stat.

Citiți și:

Ce preț a plătit Transgaz pentru Vestmoldtransgaz

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

Advertisement



Oportunitati