Războiul prețurilor de pe piața petrolieră. Ce ascunde el

shadow
Joi, 14.06.2018 05:50   11124
Cele mai mari rețele de benzinării îți oferă reduceri de preț de la 30-50 de bani la litru până la doi lei și ceva. Asta în condițiile în care ANRE susține că prețurile plafon sunt corecte și nu pot fi diminuate. Specialiștii spun că pe piață ar trebui să intervină Consiliul Concurenței deoarece se practică concurența neloială.

Mare tam-tam zilele acestea în jurul prețului carburanților. ANRE spune că prețul plafon a fost stabilit corect, în conformitatea cu Metodologia de calcul, Ministerul Economiei zice că acesta e incorect, iar automobiliștii cer ca benzina să se ieftinească chiar până la un nivel de 14-15 lei pentru un litru.

O piață liberă, dar reglementată

Doar benzinarii tac mâlc și nu vor să se bage în această zarvă generată de chestiunea prețurilor. Or autoritățile și-au creat singure probleme, atunci când au decis că pot reglementa o piață liberă și au impus stabilirea de către ANRE a unor prețuri plafon la carburanți.

Citiți și:

Cine toarnă combustibil electoral în mașinile moldovenilor 

De fapt benzinarii tac și fac. În spatele prețurilor de la panouri, companiile mari sunt gata să ofere reduceri semnificative de preț. E adevărat că va trebui să devii clientul lor permanent pentru aceasta, iar discountul depinde de volumul de consum.

Reduceri de 25-55 de bani pentru automobiliști

Pentru un șofer simplu, reducerile par unele nesemnificative și oscilează între 25 și 55 de bani la un litru de motorină sau benzină, la un consum lunar de 100-200 de litri. La Bemol de exemplu reducerea este de 2% pentru persoane fizice, indiferent de volumele consumate.

În plus marile rețele au promoții practic în fiecare lună, dar și în zilele de weekend. Atunci la panou prețuile mai scad cu 15-20 de bani și chiar și cu 7% la un litru, cum se lăudau cei de la rețeaua Vento. Petrom în schimb are oferta  „Happy Hour“, când doar în decurs de o oră ai o reducere de 1,35 lei la un litru de carburant.

Totuși când te gândești că Ministerul Economiei se războiește cu ANRE pentru o diferență de 30-35 de bani la nivelul țării, atunci apar multe semne de întrebare la corectitudinea prețurilor la pompă. Or dacă ești agent economic, atunci poți beneficia de reduceri esențiale. Unele chiar spectaculoase.

Lukoil, Bemol și Rompetrol sunt mai zgârcite

Mold-street.com a făcut un mini investigație a pieței ca să vadă care sunt aceste reduceri și cum diferă ele de la o companie la alta. Am luat cele mai mari șase companii de pe piață, care controlează circa 80% din importuri și vânzări.

Scenariul era că suntem o mică firmă din orășelul Sângera, municipiul Chișinău și avem câteva automobile, iar consumul lunar este de aproximativ 2.000 de litri de benzină și 5.000 litri de motorină. Pentru a putea semna contractul și obținerea cardurilor de reducere am sunat să aflăm condițiile.

Prima companie la care am apelat este Lukoil Moldova, cel mai mare operator de pe piață. Pentru un consum lunar de 2.000 de litri de benzină reducerea este de 4,5%. La un preț de 19,15 lei la panou rezultă o reducere de aproximativ 85 de bani la un litru. Şi la motorină reducerea este de 85 de bani, dar procentual e mai semnificativă – de 5%.

La Rompetrol Moldova, a doua ca mărime companie de pe piață, nu am putut lua legătura direct cu cei de la oficiul central. Ne-am adresat la o benzinărie. Reducerile oferite aici sunt mai mici, doar 55 de bani la un litru de benzină și de 75 de bani la un litru de motorină.

„Cu cât mai mult consumați cu atât reducerea este mai semnificativă!”, ne-a explicat șeful unei benzinării Rompetrol de la periferia Capitalei.

La compania Bemol, locul 5-6 pe piață suntem informați că totul se face individual, în dependență de volume. La volumele indicate de noi reducerea oferită de companie este de 4,75% la benzină și de 5,25% la motorină, adică circa 90 de bani la un litru pentru ambele tipuri de combustibil.

Cine oferă reduceri de 1,5-2,5 lei

Următorii la care apelăm, sunt cei de la Tirex-Petrol, compania care acum este pe locul 4 la număr de benzinării și locul 6-7 la import. După ce am fost purtat de la un angajat la altul, ni s-a recomandat să ne adresăm la Dna Lucia. Telefonul a rămas mut la apelurile noastre, deși am sunat de câteva ori.

Pe pagina WEB a companiei există doar prețurile actuale și puține date despre companie. Nimic însă despre promoții. În final am sunat la o benzinărie. „Condițiile se negociază pe loc, în dependență de volume. Pot fi de 5%, 7% și chiar 10%”, ne explică un angajat al Tirex-Petrol.

În cazul nostru, șeful benzinăriei a fost gata să ne ofere o reducere de 8%, adică de 1,5 lei. Condiția este că plătim în avans și doar după 2-3 luni, dacă demonstrăm că avem capacitate de plată ne poate oferi carburanți și în credit.

Aproape aceleași oferte le găsim și la rețeaua Vento, deținută de firma Datario SRL, care acum a ajuns a fi a treia companie de pe piață după numărul de benzinării și volume de vânzare cu amănuntul.

„Nu-i chiar mică firma!”, a fost remarca unui șef de la o benzinărie, când a auzit de volumele de carburanți pe care le-am consuma lunar. „7% va oferim din prima lună, iar dacă se confirmă aceste volume vă dăm o reducere de 8%”, explică acesta. Ar fi mai mult de 1,5 lei pentru un litru.

La un consum de 10 tone pe lună, în funcție de modul de achitare, reducerea oferită de cei de la Vento poate trece de 10% și ajunge și la circa 14%, adică 2,6 lei la un litru de benzină și 2,4 lei la motorină.

Vorbărețul de la Petrom

Cel mai vorbăreț a fost reprezentantul Petrom-Moldova, a treia ca mărime companie de pe piață, care s-a oferit chiar să ne întâlnim tet-a-tet, ca să explice detaliat cum funcționează sistemul.

„Noi vă eliberăm niște carduri, care au niște bonusuri la sfârșit de lună. Pe parcursul lunii alimentați cu prețul de panou, iar la final de lună se fac reducerile în dependență de litraj. Cardurile la noi sunt de două tipuri: ori este cu număr de înmatriculare, ori este pe numele Dvs. Diferența între ele este modul în care se verifică la stație,” explică managerul. El arată și grijă pentru bunăstarea mea.

„Dacă aveți 10 mașini, apoi trebuie să aveți grijă că șoferii fură motorina de la proprietari. Or el se duce la stație și toarnă în rezervor 50 de litri, iar în canistră 10 litri. Noi am prevăzut acest lucru și dacă e card cu numărul mașinii, apoi combustibilul se toarnă doar în rezervuar. În plus dacă sunteți din Chișinău vă aducem la oficiu factura și în plus puteți monitoriza online la ce benzinării și în ce perioadă s-a alimenta mașina”, continuă reprezentantul Petrom.

Acesta părea de neoprit așa că am lăsat să ne explice mai multe. „Vă putem oferi un credit de până la 45 de zile. Adică consumați și apoi la final achitați!".Am insistat să ne spună care este totuși mărimea bonusurilor.

Cu cărțile pe masă

„Bonusarea este diferită. Poate că nu e cea mai mare de pe piață, dar în schimb nu vă amăgește nimeni la pompă. Ştiți că sunt companii care oferă reduceri mai mari, dar în loc să vă toarne 50 de litri, în rezervor ajung 45 de litri. Şi în loc de o reducere de 7%, o să aveți doar 2%. Acuma să vă deschid niște cărți”, nu se lasă bătut managerul și continuă.

„Pe piața Republicii Moldova sunt doar trei companii, care aduc motorina de producție proprie: Petrom, Rompetrol și Lukoil. Ceilalți cumpără de la noi motorină. Așa că rezultă că dacă o companie oferă o reducere mai semnificativă, apoi trebuie să vă întrebați cum e posibil așa-ceva. Or marja e plafonată de ANRE și este foarte mică – de un leu și ceva. Cum în aceste condiții o companie poate oferi o reducere mai mare de un leu? Doar dacă aduce motorină din Rusia sau Belarus de o calitate mai proastă și la preț mai redus și respectiv o poate vinde mai ieftin”, a afirmat acesta.

El a dat și nume de companii, doar că am evitat să le indicăm. În final a spus că a reușit să ne facă calculele bonusurilor - 75 de bani pentru un litru de carburant.

„Cum alte companii pot să ofere o reducere de două ori mai mare, dacă cumpără benzina de la mine?”, se întreabă managerul.

De piață ar trebui să se ocupe Consiliul Concurenței

Ne întrebăm și noi cum e posibil așa-ceva. Or marja comercială calculată de ANRE este de 3,25 lei pentru un litru de benzină sau motorină. Dacă scoatem costurile generale precum salarii, utilități, dezvoltare, apoi rezultă că benzinarilor le rămân doar un leu și ceva, din contul cărora pot oferi reduceri și încă și raporta profit.

Specialiștii văd aici o problemă majoră pentru piață.

Victor Parlicov, fost director general al ANRE spune că încă de când a fost propusă această abordare de plafonare a prețurilor cu amănuntul fără vreo intervenție în prețurile angro, ANRE a semnalat că astfel vor fi favorizate companiile mari, vertical integrate, care pot realiza profit pe veriga angro a lanțului valoric, lucrând ”pe zero” la comerțul cu amănuntul. Pe când micii operatori, care lucrează doar pe veriga de comerț cu amănuntul, vor fi lăsați fără opțiuni și treptat scoși din piață, ceea ce ar fi contrar obiectivelor declarate de Ministerul Economiei la elaborarea Legii respective.

Advertisement

La fel, în opinia expertului, lipsa de reacție a operatorilor de pe piața produselor petroliere la ”dezmățul prețurilor” orchestrat de autorități sugerează că ori marja stabilită de Agenție până acum a fost prea generoasă, sau există o înțelegere între ANRE și petroliști că ei acum acceptă o marjă cu circa un leu mai mică, dar ulterior, când va apare posibilitatea, vor fi compensați de ANRE cu o marjă mai mare decât se cuvine.

În ambele cazuri lipsa de reacție a petroliștilor ar însemna că există o înțelegere între ei și autorități în defavoarea consumatorilor.

„Soluția este piață liberă, iar de monitorizarea ei să se ocupe Consiliul Concurenței. Ca în toate statele normale. Nicio metodologie, niciun calcul nu poate substitui o concurență sănătoasă pe piață. Eu când eram la ANRE am fost vehement împotriva acestei abordări a pieței petroliere, care, repet, este una concurențială. Faptul că în prezent ANRE apără această abordare în pofida costurilor reputaționale suportate și a efectelor negative asupra pieței, sugerează că au niște beneficii nedeclarate”, a precizat Victor Parlicov.

Citiți și:

Expert: În loc de liberalizare are loc un proces de monopolizare a pieței petroliere

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati