Lovitură pentru Vamă? Curtea Constituțională a anulat prevederi neclare dintr-un Regulament vechi

shadow
Miercuri, 23.05.2018 07:17   3231
Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a declarat neconstituțional un alineat cu prevederi neclare din Regulamentul cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit textului aflat în conflict cu Constituția, în cazul în care transportul mărfii este asigurat cu mijlocul de transport propriu al cumpărătorului, cheltuielile de transport până la locul de introducere se vor calcula de către declarant potrivit mărimii cheltuielilor de transport practicate pentru aceleași moduri de transport și se vor include în valoarea în vamă.

Regulament vamal cu formulări imprecise ce favoriza abuzul

Curtea a notat inclusiv faptul că declaranții care sunt și proprietari de nave maritime pot suporta mai puține cheltuieli la transportarea mărfurilor care le aparțin, în comparație cu prețul impus de transportatorii profesioniști, costul transportului fiind mai mic.

El poate fi mai mic și decât costul suportat de alți întreprinzători, care dețin mijloace de transport de același tip.

"Curtea a reținut că dispozițiile contestate permit interpretări diferite. Din acest motiv, persoanele în discuție nu pot deduce, în mod rezonabil, care este baza de calcul a cheltuielilor de transport a mărfii și, prin urmare, acțiunile care ar putea angaja răspunderea lor", potrivit unui comunicat al CCM.

Prin urmare, Curtea a constatat că textul contestat este formulat de o manieră imprecisă și neclară și le conferă autorităților care le aplică o marjă largă de discreție. Prin urmare, acesta nu îndeplinește standardul calității legii".

De notat că sesizarea a fost trimisă la CCM de Judecătoria Chișinău, în baza unei excepții de neconstituționalitate ridicată de către o companie într-un proces împotriva Serviciului Vamal.

Advertisement

Având în proprietatea sa o navă maritimă de transport a mărfurilor, societatea reclamantă a considerat că ar fi fost încălcată Constituția, atunci când i s-a impus o amendă de peste un milion de lei pentru modul în care a declarat mărimea cheltuielilor de transport.

Guvernul a adoptat un nou Regulament cu prevederi neclare

E vorba de pct. 8 alineatul al treilea din Regulamentul cu privire la modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova, aprobat de Guvern încă în anul 2002 și abrogat deja la finele anului 2016. 

De notat că și noul Regulament privind modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor, care potrivit Guvernului Filip ar fi conform prevederilor Acordului de Asociere cu UE, conține o serie de prevederi neclare ce permit vameșilor să interpreteze normele abuziv, ceea ce a provocat nemulțumiri în mediul de afaceri.

Vameșii rămân pe poziții

Anul trecut într-o scrisoare, adresată autorităților, Camera de Comerț Americană din Moldova solicita eliminarea din Regulament a prevederii potrivit căreia: "în cazul în care, până la punerea mărfurilor în liberă circulație, se constată pe baza actului de control fizic sau actului de verificare prealabilă, că, cantitățile de marfă efectiv stabilite sunt mai mici comparativ cu cantitățile înscrise în documentele aferente tranzacției de import, valoarea în vamă se determină potrivit datelor din actele care au însoțit marfa. Recalcularea valorii în vamă și, respectiv, a drepturilor de import se efectuează la solicitarea scrisă a declarantului”.

Potrivit Amcham, în practică, agenții economici întâmpină dificultăți și reticențe din partea colaboratorilor vamali în ceea ce privește emiterea deciziilor de regularizare și returnare a taxelor achitate în plus.

Astfel reprezentanții mediului de afaceri sunt nemulțumiți și de modul în care Serviciul Vamal calculează tarifele pentru transport în cazul în care acesta este gratuit sau este asigurat de către cumpărător.

”Considerăm că în situația în care transportul este asigurat de către cumpărător, nu este justificat calculul cheltuielilor de transport potrivit unor tarife practicate pentru aceleași moduri de transport. Prin preluarea transportului, cumpărătorul de regulă ar putea suporta cheltuieli mai mici decât tariful uzual practicat, care mai include în mod normal și un adaos comercial. Suplimentar, este ambiguă modalitatea în care se calculează aceste tarife”, se menționa în scrisoarea AmCham.

Prevederile din noul Regulament au rămas însă în vigoare și respectiv continuă să fie aplicate de Vamă.

Citiți și: 

Ce prevede noua lege vamală a Moldovei



Oportunitati