„Apartamente sociale” cu 642 euro pentru un metru pătrat, construite de o firmă cu datorii la buget

shadow
Duminică, 13.05.2018 06:03   12193
În orașul Glodeni a fost lansată construcția unei noi case cu apartamente sociale, în cadrul unui proiect finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Consiliul Raional Glodeni. Costurile acestuia sunt însă exagerate.

Update 20.40: După publicarea articolului Consiliul Raional Glodeni a venit cu o precizare referitor la suprafața blocului și prețul unui metru pătrat.

Astfel proiectul de construcție a locuințelor pentru păturile social-vulnerabile, are o valoare de 1,07 milioane euro (circa 21 de milioane lei), dintre care contribuția Consiliului Raional constituie peste 41% – sau 443.365 de euro, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Apartamente sociale la prețuri exorbitante

Blocul social cu cinci nivele și 30 de apartamente (10 cu trei odăi, 10 cu două odăi și respectiv 10 cu o odaie) va avea o suprafață totală de 1.667,15 metri pătrați (1.478,65 metri pătrați erau indicați inițial în decizia Consiliului Raional n.r), din care 926,65 metri pătrați este suprafața locativă. În consecință costul unui metru pătrat va fi de 641,8 de euro, adică mai scump cu aproape 20% decât prețul mediu al unui metru pătrat din Chișinău.

Citiți și:

Locuințe subvenționate pentru angajații primăriei Chișinău – legal și echitabil?

Unii consilieri raionali au cerut anul trecut explicații de la autoritățile raionului pentru aceste costuri exagerate și au propus că pe acești bani să se cumpere apartamente în blocurile existente din Glodeni.

Cu toate acestea Consiliul raional Glodeni a acceptat proiectul în condițiile propuse de Guvern și Bancă.

Cine va construi blocul

Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, a menționat la ceremonia de lansare a proiectului că obiectivul va fi dat în exploatare până la începutul anului viitor, iar repartizarea apartamentelor se va face de către o comisie consultativă, data începerii primirii cererilor urmând să fie anunțată public.

”Repartizarea apartamentelor se va efectua în stricta conformitate cu legislația în vigoare, în baza Regulamentului cu privire la evidența, modul de atribuire și folosire a locuințelor sociale, în condiții de maximă transparență”, a promis Ion Leucă.

De construcție se va ocupa Glorinal Imobil SRL, care are oficial ca administrator și unic asociat pe Natalia Chirică. Potrivit datelor Fiscului, compania are datorii la bugetul de stat.

Directorul companiei, Vasile Chirică, a spus la evenimentul de lansare că acesta este primul obiectiv în zona nordului, "dar experiența și parteneriatul foarte eficient cu administrația raionului nu lasă loc de îndoială că blocul va fi construit conform celor mai înalte standard de calitate și în termenele prevăzute".

De notat că acesta este un al doilea proiect de acest fel din raionul Glodeni. Prima casă cu 30 de apartamente a fost construită în 2009-2011 în prima fază de blocuri sociale și în posesia de apartamente au ajuns și multe persoane ce nu se încadrau în lista păturilor sociale-vulnerabile: de la fostul primar al orașului Glodeni, la oameni de afaceri.

În plus la blocul construit de compania Dansicons curge deja acoperișul. 

De notat că blocuri cu apartamente sociale sunt construite în aceleași condiții și cu prețuri similare și în alte raioane: Călărași, Briceni, Soroca, Sângerei și Hâncești.

Cine poate beneficia de locuințe sociale

De apartamente sociale pot beneficia cinci categorii de persoane, potrivit unui Regulament adoptat de Guvern: familiile tinere sub 35 ani, unde unul dintre membri este medic, profesor sau asistent social (50%).

Celelalte apartamente au fost sau urmează să fie distribuite în felul următor: 10% persoanelor cu dizabilități severe; 10% – orfanilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 ani; 15% – familiilor unde cresc cel puțin 3 copii și familiilor unde un singur părinte crește cel puțin 2 copii; 15% – familiilor care întrețin copii cu dizabilități severe.

Totuși, fiecare autoritate locală și-a aprobat Regulamentul propriu, dar de regulă sunt avantajați angajații instituțiile publice și de stat.

Reacția autorităților locale 

Potrivit unui comunicat al Consiliului raional Glodeni remis redacției Mold-street: "valoarea proiectului se estimează la 1.069.996,48 EURO, care se formează din prețul apartamentelor propriu-zise, inclusiv loggiile și balcoanele, toate lucrările de finisare interioară executate integral, blocurile sanitare amenajate, uși, ferestre, sisteme de încălzire și ventilare, rețele instalate, precum și din prețul lucrărilor de proiectare, amenajare a teritoriului adiacent, etc."

"Suprafața totală a apartamentelor, inclusiv loggii și balcoane, constituie 1667,15 metri patrați, iar prețul unui metru patrat constituie 597,8 EURO", se precizează în comunicat. 

În același timp un simplu calcul aritmetic arată însă că prețul unui metru pătrat este de fapt 641,8 euro, adică mai mare decât cel indicat în comunicatul Consiliului Raional Glodeni.

Citiți și:

Cine a finanțat construcția locuințelor sociale de la Orhei

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.

AdvertisementOportunitati