Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

„Apartamente sociale” cu 642 euro pentru un metru pătrat, construite de o firmă cu datorii la buget

1 2 3
 • Vasile Chirică, directorul Glorinal Imobil pune piatra la temelia viitorului bloc cu locuinţe sociale
  Foto: glodeni.md
 • Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă promite că locuinţele vor ajunge la cei care au cea mai mare nevoie
  Foto: glodeni.md
 • Costul unui metru pătrat va fi de peste 720 de euro, adică mai scump cu 30% decât în Chişinău.
  Foto: glodeni.md
Duminică, 13.05.2018 06:03   4245
În orașul Glodeni a fost lansată construcția unei noi case cu apartamente sociale, în cadrul unui proiect finanțat de Banca Europeană de Investiții și Consiliul Raional Glodeni. Costurile acestuia sunt însă exagerate.

Update 20.40: După publicarea articolului Consiliul Raional Glodeni a venit cu o precizare referitor la suprafaţa blocului şi preţul unui metru pătrat.

Astfel proiectul de construcție a locuințelor pentru păturile social-vulnerabile, are o valoare de 1,07 milioane euro (circa 21 de milioane lei), dintre care contribuția Consiliului Raional constituie peste 41% – sau 443.365 de euro, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Apartamente sociale la preţuri exorbitante

Blocul social cu cinci nivele şi 30 de apartamente (10 cu trei odăi, 10 cu două odăi şi respectiv 10 cu o odaie) va avea o suprafaţă totală de 1.667,15 metri pătraţi (1.478,65 metri pătraţi erau indicaţi iniţial în decizia Consiliului Raional n.r), din care 926,65 metri pătraţi este suprafaţa locativă. În consecinţă costul unui metru pătrat va fi de 641,8 de euro, adică mai scump cu aproape 20% decât preţul mediu al unui metru pătrat din Chişinău.

Citiți și:

Locuințe subvenționate pentru angajații primăriei Chișinău – legal și echitabil?

Unii consilieri raionali au cerut anul trecut explicaţii de la autorităţile raionului pentru aceste costuri exagerate şi au propus că pe aceşti bani să se cumpere apartamente în blocurile existente din Glodeni.

Cu toate acestea Consiliul raional Glodeni a acceptat proiectul în condiţiile propuse de Guvern şi Bancă.

Cine va construi blocul

Președintele raionului Glodeni, Ion Leucă, a menționat la ceremonia de lansare a proiectului că obiectivul va fi dat în exploatare până la începutul anului viitor, iar repartizarea apartamentelor se va face de către o comisie consultativă, data începerii primirii cererilor urmând să fie anunțată public.

”Repartizarea apartamentelor se va efectua în stricta conformitate cu legislația în vigoare, în baza Regulamentului cu privire la evidența, modul de atribuire și folosire a locuințelor sociale, în condiții de maximă transparență”, a promis Ion Leucă.

De construcţie se va ocupa Glorinal Imobil SRL, care are oficial ca administrator şi unic asociat pe Natalia Chirică. Potrivit datelor Fiscului, compania are datorii la bugetul de stat.

Directorul companiei, Vasile Chirică, a spus la evenimentul de lansare că acesta este primul obiectiv în zona nordului, "dar experiența și parteneriatul foarte eficient cu administrația raionului nu lasă loc de îndoială că blocul va fi construit conform celor mai înalte standard de calitate și în termenele prevăzute".

De notat că acesta este un al doilea proiect de acest fel din raionul Glodeni. Prima casă cu 30 de apartamente a fost construită în 2009-2011 în prima fază de blocuri sociale şi în posesia de apartamente au ajuns şi multe persoane ce nu se încadrau în lista păturilor sociale-vulnerabile: de la fostul primar al oraşului Glodeni, la oameni de afaceri.

În plus la blocul construit de compania Dansicons curge deja acoperişul. 

De notat că blocuri cu apartamente sociale sunt construite în aceleași condiții și cu prețuri similare şi în alte raioane: Călăraşi, Briceni, Soroca, Sângerei şi Hânceşti.

Cine poate beneficia de locuinţe sociale

De apartamente sociale pot beneficia cinci categorii de persoane, potrivit unui Regulament adoptat de Guvern: familiile tinere sub 35 ani, unde unul dintre membri este medic, profesor sau asistent social (50%).

Celelalte apartamente au fost sau urmează să fie distribuite în felul următor: 10% persoanelor cu dizabilităţi severe; 10% – orfanilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 ani; 15% – familiilor unde cresc cel puţin 3 copii și familiilor unde un singur părinte crește cel puţin 2 copii; 15% – familiilor care întreţin copii cu dizabilităţi severe.

Totuși, fiecare autoritate locală și-a aprobat Regulamentul propriu, dar de regulă sunt avantajați angajații instituţiile publice şi de stat.

Reacţia autorităţilor locale 

Potrivit unui comunicat al Consiliului raional Glodeni remis redacţiei Mold-street: "valoarea proiectului se estimează la 1.069.996,48 EURO, care se formează din prețul apartamentelor propriu-zise, inclusiv loggiile și balcoanele, toate lucrările de finisare interioară executate integral, blocurile sanitare amenajate, uși, ferestre, sisteme de încălzire și ventilare, rețele instalate, precum și din prețul lucrărilor de proiectare, amenajare a teritoriului adiacent, etc."

"Suprafața totală a apartamentelor, inclusiv loggii și balcoane, constituie 1667,15 metri patrați, iar prețul unui metru patrat constituie 597,8 EURO", se precizează în comunicat. 

În acelaşi timp un simplu calcul aritmetic arată însă că preţul unui metru pătrat este de fapt 641,8 euro, adică mai mare decât cel indicat în comunicatul Consiliului Raional Glodeni.

Citiți și:

Cine a finanțat construcția locuințelor sociale de la Orheiprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Construcții și imobiliare   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close