Un milionar român vrea să își recupereze afacerea vândută unul milionar din Moldova

shadow
Vineri, 20.04.2018 05:21   6194
Afaceristul român Adrian Porumboiu, fostul proprietar al grupului Racova, care exploatează 35.000 de hectare în Vaslui, și-a trims avocații să încerce să-i recupereze imperiul agricol, pe care l-a vândut în anul 2015 unei companii ce ar fi controlate de afaceristul Vaja Jhashi.

„Adrian Porumboiu a vândut acțiunile în baza unui contract care nu a fost respectat. Acest contract prevedea ca domnul Porumboiu să fie eliberat de obligațiile pe care le avea față de bănci, de executările silite, și să-i fie vândute anumite bunuri, neesențiale pentru activitatea agricolă - la un preț stabilit. Adrian Porumboiu a semnat un contract, a predat niște bunuri, iar pentru că nu i s-au îndeplinit condițiile impuse cumpărătorului, vrea să rezoluționeze (să desființeze n.red.) acest contract”, a spus Emil George Ioani, avocatul lui Adrian Porumboiu, citat de zf.ro.

A vândut o afacere de milioane pentru 300 lei 

Pentru a desființa contractul de vânzare-cumpărare, Porumboiu a acționat în instanța compania Babylon Overseas din Emiratele Arabe Unite, acționarul majoritar al grupului Racova, însă aceasta este de negăsit, potrivit avocatului Emil Geroge Ioani.

Citiți și:

Cum milionarul român Adrian Porumboiu i-a vândut pe țăranii români unor afaceriști moldo-arabi

„Ca să ne dobândim acțiunile, trebuie să ne judecăm cu ei. Ca să ne judecăm cu ei, trebuie să-i cităm în Emiratele Arabe Unite, dar nu-i găsesc nici măcar autoritățile lor”, a spus avocatul lui Porumboiu.

Adrian Porumboiu a vândut în 2015 grupul Racova companiei cu acționariat elvețian Delta Commodity & Financial Services, contra unei sume de 300 lei românești, în contextul în care grupul avea datorii de 205 milioane de euro, potrivit lui Valeriu Cojocaru, actualul „manager de criză” al grupului Racova, angajat de compania elvețiană Delta Commodity & Financial Services.

Advertisement

Ulterior, Delta Commodity & Financial Services a revândut grupul Racova societății Babylon Overseas, din Emiratele Arabe Unite, care dețin în prezent peste 80% acționariatul companiei, potrivit lui Valeriu Cojocaru.

Cine stă în spatele tranzacției

Delta Commodity & Financial Services a fost deschisă în 2008 la Geneva, cu scopul de a administra grupul de firme Trans-Oil, cea mai mare afacere cu cereale din Republica Moldova, gestionată de către milionarul moldo-ruso-american Vaja Jhashi, care ar avea legături strânse și cu liderul democrat Vlad Plahotniuc.

Potrivit unei anchete publicate de Jurnal de Chișinău, înainte de această tranzacție firmele lui Porumboiu au prelungit pentru încă 30 de ani contractele de arendă cu proprietarii de terenuri agricole, în multe cazuri persoane deja decedate sau bolnave.

Delta Commodity devine acționarul majoritar al firmelor care dețineau fabrica de ulei și silozurile, dar și terenuri arendate de circa 40.000 de hectare, iar Porumboiu – cu ferme, mori, fabrici de pâine și o vinărie.

Delta Commodity și-a asumat obligația să plătească, în patru luni, cel puțin 75% din datoriile înregistrate de firmele lui Porumboiu, dar în primul rând ale celor cu care rămânea omul de afaceri român în urma tranzacției. Documentul de vânzare-cumpărare nu indică însă suma datoriilor.

Porumboiu spune altceva: „A fost un contract clar. Primul lucru esențial era să fie plătite toate datoriile grupului de firme după care să se facă un transfer de business”. Potrivit anchetei, Delta Commodity l-a avut ca garant în tranzacție pe Vaja Jhashi (51 de ani), deținător al mai multor cetățenii: rusă, americană și moldovenească, care mai apare în acte cu numele de Vaja Jhashi.

Au plătit datoriile lui Porumboiu

Acum avocatul lui Adrian Porumboiu contestă legimitatea lui Valeriu Cojocaru de a reprezenta grupul Racova, în calitate de manager general. Grupul Racova este format din cinci companii respectiv Comcereal Vaslui, Agrocomplex Bârlad, R-Agro, Mopan și Ulerom. Cu excepția Comcereal Vaslui, toate celelalte companii sunt în insolvență.

„Au fost achitate peste 80% din datoriile la instituțiile bancare. Am preluat un business îngropat în datorii”, susține Valeriu Cojocaru, managerul general al grupului din agricultură Racova.

Acesta afirmă că în ultimii doi ani a stins datorii de peste 50 milioane de euro și a redresat activitatea grupului, ceea ce a atras interesul fostului patron, Adrian Porumboiu, de a prelua companiile care i-au aparținut până în 2015.

Veniturile realizate de grupul Racova în 2017 au fost de 45 miioane de. lei (9,8 milioane euro), potrivit reprezentanților companiei. Grupul deține în exploatare 35.000 de hectare teren agricol și are peste 400 de angajați, contribuind la bugetul național și local prin plata taxelor și impozitelor cu peste 6 milioane de euro (28 de milioane de lei), a mai spus Valeriu Cjocaru.

Managerul Racova Grup a explicat și miza și istoricul conflictului, deja larg mediatizat, dintre conducerea actuală a grupului și fostul proprietar, Adrian Porumboiu. Valeriu Cojocaru a declarat că acuzațiile lansate de Porumboiu împotriva conducerii actuale par să aibă ca scop abaterea atenției de la posibilele ilegalități comise de fostul patron al Racova Grup, inclusiv cele legate de acordarea de subvenții APIA, dar și legate de alte nereguli financiare care au dus la prejudicierea gravă a companiilor deținute.

Citiți și:

De unde ia Trans-Oil 180 milioane de dolari pentru preluarea companiei lui PorumboiuOportunitati