Proiectul lui Plahotniuc prinde contur. Primele licitații pentru Drumuri bune pentru Moldova

shadow
Miercuri, 18.04.2018 09:09   2214
Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că au fost deschise primele patru licitații din cele 35 planificate, pentru selectarea operatorilor economici care vor repara drumurile în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”.

Sub monitorizarea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), au fost deschise ofertele agenților economici care și-au manifestat interesul de a renova drumurile în raioanele în raioanele Briceni, Basarabeasca, Dondușeni și Drochia.

O singură licitație pe raion

Programul „Drumuri bune pentru Moldova” anunțat cu surle și trâmbițe de liderul democrat Vlad Plahotniuc prevede organizarea unei singure proceduri de licitație pentru fiecare raion, care va cuprinde toate sectoare de drum din unitatea administrativ-teritorială și toate sursele de finanțare. Contractele dintre operatorii selectați și ASD urmează a fi semnate în luna mai.

Citiți și:

Miracol bugetar - Guvernul a găsit 1,6 miliarde lei pentru proiectul lui Plahotniuc

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a îndemnat agenții economici, specializați în construcția și reparația drumurilor, să participe la licitațiile organizate în toate raioanele țării. Totodată, Chiril Gaburici a atenționat Administrația de Stat a Drumurilor să se încadreze în termenii stabiliți, astfel încât lucrările de reparație și construcție a drumurilor să demareze fără întârziere și să fie de calitate.

Potrivit informațiilor, pentru lucrările de întreținere periodică și reparație curentă a drumurilor publice amplasate teritorial în raionul Briceni au fost depus trei oferte. Valoarea acestora este de la 31,8 milioane la 34 de milioane de lei.

Advertisement

Și pentru reparația drumurilor din raionul Basarabeasca și-au depus oferta trei operatori economici. Valoarea acestora variază de la 9,21 milioane la 9,79 milioane. În raionul Dondușeni și-au manifestat interesul de a renova drumuri trei agenți economici. Cea mai mică ofertă este de 32,6 milioane de lei, iar cea mai mare – 33,52 de milioane de lei.

În raionul Drochia ofertele celor trei operatori economici variază de la 46,24 milioane de lei la 48,1 milioane de lei. Toți agenții economici, care și-au prezentat ofertele, au indicat că termenul de executare a lucrărilor va fi de patru luni.

De unde se iau banii

Programul „Drumuri bune pentru Moldova” prevede reabilitarea a circa 1200 km de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități. Suma totală a investițiilor va fi circa 1,6 miliarde de lei. Banii vor fi alocați din Fondul Rutier – 500 de milioane de lei, și din Bugetul de Stat – 1.100 de milioane de lei. Lucrările de reparație a drumurilor vor începe la mijlocul lunii mai.

Conform unei Hotărâri a Guvernului, finanțarea lucrărilor de renovare a drumurilor publice naționale se va efectua din contul mijloacelor fondului rutier, iar reparația periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și străzi - din contul mijloacelor bugetului de stat.

Raioane favorizate

O analiză efectuată de Mold-street a listei celor 1.242 localități-beneficiare a scos la iveală diferențe majore. De exemplu, primăriilor din raionul Nisporeni, de unde este originar liderul democrat, le-au fost alocate circa 71 de milioane de lei, de două ori și ceva mai mult decât pentru raionul Briceni care are o populație cu circa 10% mai mare.

Citiți și:

Topul raioanelor ce vor primi bani pentru proiectul anunțat de Vlad Plahotniuc

Şi în cazul UTA Găgăuzia, care are o populație de 2,4 ori mai mare decât raionul Nisporeni, valoarea alocațiilor este de aproape două ori mai mică. Bugetele atât de mici pentru aceste unități teritorial-administrative au o explicație - ele se pare că nu au prezentat cereri pentru reparația străzilor din localități.

Lider la valoarea alocațiilor este raionul Ungheni cu peste 88 de milioane lei, urmat de Anenii Noi cu circa 82 de milioane și Hâncești cu 80 de milioane lei.

Pentru drumurile publice naționale în acest an, conform Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier, sunt prevăzute circa 972 de milioane de lei. Din această sumă. 822,8 milioane de lei vor fi alocate pentru întreținerea și reparația drumurilor publice, inclusiv 492 milioane - pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație în intravilanul localităților care sunt traversate de drumuri naționale.Oportunitati