Dializa modernă a ajuns și la Bălți

shadow
Marţi, 17.04.2018 04:51   2301
Pe 12 aprilie 2018, cu o întârziere de peste un an, la Bălți a fost inaugurat un nou Centru de Dializă, parte a proiectul de parteneriat public-privat de modernizare a centrelor de dializă existente, realizat de compania BB-Dializa SRL.

„Am reușit să realizăm un proiect extrem de important ..., care va avea un impact social fundamental pentru pacienții cu insuficiență renală. Astăzi avem peste 600 de pacienți care necesită servicii de dializă, care au nevoie de suportul critic pentru a le salva viața... Prin oportunitatea acestui parteneriat public-privat noi am adus în țară experiența centrelor de dializă europene și aliniem Republica Moldova la cele mai performante servicii", a declarat secretarul general al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Boris Gîlca.

Echipament de ultima generație

Potrivit oficialului serviciile ar fi gratuite pentru pacienți, "deoarece aceste servicii sunt acoperite în totalitate de fondurile de asigurări în medicină". Costul unei sesiuni se ridică la 2000 de lei

În schimb Dmitri Onufreiuc, director general al BB-Dializă a vorbit despre dotarea Centrului. "Echipamentul de ultima generație, consumabile de la producători cu o reputație mondială, asigurarea pacienților cu toată medicația necesară, o atitudine prietenoasă din partea personalului medical, condiții care depășesc așteptările”, a afirmat managerul.

Potrivit MSMPS, Centrul de Dializă din Bălți a fost proiectat conform standardelor de înaltă calitate internaționale și va presta servicii de dializă identice cu cele din Centrul de Excelență din Chișinău.

Advertisement

El are o suprafață de 900 metri pătrați, dispune de 3 săli de dializă, două surse independente de apă, generator pentru cazuri de stopare a sursei de electricitate, cazangerie autonomă și un sistem special de ventilație, care nu va permite distribuirea germenilor infecțioși prin încăperile Centrului.

Datorită dotării cu 32 de aparate de dializă de ultima generație, Centrul poate deservi peste 200 de pacienți cu insuficiență cronică renală în stadiul terminal, ceea ce potrivit Ministerului Sănătății, practic depășește de două ori numărul actual al persoanelor dializate din regiunea Nord a țării.

Investiția anunțată anterior în acest centru era de peste 1,3 milioane euro.

Cine este beneficiarul

De notat că în martie 2014, Ministerul Sănătății a selectat ca partener privat BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft mbH din Germania, o firmă necunoscută, fondată pe 5 octombrie 2013, de avocatul Silvano Pirritano de la biroul „Popa și Asociații”, cu o lună înainte de anunțarea concursului.

Compania s-a angajat să construiască sau să modernizeze 12 centre de dializă, dar acum susține că vor fi doar trei: La Chișinău, Bălți și Cahul.

Înregistrată în orășelul german Bad Homburg (o suburbie a Frankfurtului), firma avea un capital social de 25.000 de euro. Ulterior, în aprilie 2014, compania germană a fondat la Chișinău firma BB-Dializă SRL cu un capital de 5.400 lei, administrator fiind numită Svetlana Chițanu, fostă ziaristă de la Jurnal de Chișinău, în prezent brand-manager BB-Dializa SRL.

Din 2015 manager al firmei este Dmitri Onufreiciuc, iar în vara anului 2017 s-a schimbat și proprietarul nominal al firmei. Acum e o firmă din Cipru, BB-Hamodialyse Limited, care anterior se numea Melpomania Limited.

Inițial ca reprezentant apărea avocatul Silvano Pirritano, iar din iunie 2014 și până în prezent - avocatul Igor Popa, cunoscut în special ca apărător în instanțe al ex-premierului Vlad Filat.

Citiți și:

Dializa din Moldova “a migrat” din Germania în Cipru



Oportunitati