Cum UIPAC deschide piețele străine pentru producătorii moldoveni

shadow
Vineri, 30.03.2018 16:33   4586
Îmbunătățirea proceselor de business și implementarea standardelor internaționale deschid piețele de desfacere producătorilor locali.

„O mare parte a granturilor PAC II în Moldova au fost solicitate pentru îmbunătățirea proceselor de management și îmbunătățirea proceselor de producție. Această înseamnă că întreprinderile moldovenești înțeleg cerințele piețelor externe și caută soluții pentru a spori procesul de export”, consideră directorul executiv al Unității de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității II (UIPAC), Aureliu Casian.

Proiectul Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivității (PAC II) oferă până la 200 de mii de lei întreprinderilor mici și mijlocii pentru sporirea capacității de export. Datorită susținerii financiare, antreprenorii beneficiază de consultanță pentru a-și îmbunătăți afacerea și pentru a cuceri noi piețe de desfacere.

PAC Granturi finanțează jumătate din valoarea serviciilor de consultanță, astfel, agenții economici își pot spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa alte produse și servii noi, optimiza procesele interne, promova serviciile și produsele și exporta pe piețe noi.

La doar trei ani de la lansare, EcoCity și-a deschis propriul showroom la București

Printre istoriile de succes ale beneficiarilor proiectului se remarcă istoria companiei EcoCity. Compania ce produce corpuri de iluminat LED pentru spații industriale și comerciale, iluminat stradal și pentru locuințe a fost lansată în 2014, de doi parteneri de afaceri Vladimir Eftodi și Sergiu Răileanu. Partenerii, fără prea multă experiență în domeniul pe care au dorit să-l dezvolte, au fost puși în situația să grăbească pasul și să investească în dezvoltarea persoanlă și profesională, astfel la doar trei ani de la lansare, compania a crescut de la 3 angajați la 45. 

Grantul în mărime de 196 mii de lei, de care au beneficiat în cadrul proiectului PAC Granturi, a contribuit la certificarea proceselor companiei conform standardului de calitate ISO 9001:2015, care a permis antreprenorilor să-și facă o imagine mai clară privind organizarea proceselor de lucru în cadrul companiei, definirea clara a responsabilităților angajaților și a structurii organizatorice, dar cel mai important, obținerea credibilității și încrederii în calitatea produselor din partea clienților. 

„Compania a progresat foarte rapid și ca să facă față volumului de producere și să țină sub control organizarea eficientă a lucrului le-am recomandat implementarea Sistemului de Management al Calității. Fondatorii EcoCity nu s-au oprit la această etapă, conștientizând importanța sistemelor de calitate pentru competitivitatea la export  am continuat să lucrăm împreună și la alte două, precum: ISO 14000 și ISO 18000, care includ prevederi referitoare la managementul de mediu și respectiv sănătate și securitate ocupațională”, menționează Liliana Buza, directoarea companiei de consultanță Top Consulting. 

Tot cu ajutorul PAC II, EcoCity a inițiat implementarea cerințelor pentru dreptul de a utiliza marcajul CE, care atestă conformitatea cu specificațiile UE privind siguranța și sănătatea consumatorului și a mediului ceea ce a permis companiei să se extindă în România, deschizând un showroom la București.

Potrivit lui Vladimir, unul dintre fondatorii EcoCity, faptul că a intrat pe piața românească, mult mai mare decât cea moldovenească, le permite să-și crească volumul producției și să-și dubleze vânzările.  

Rezultate, Servicii

  • Export în România
  • Cel puțin 5 noi locuri de muncă
  • Dublarea vânzărilor
  • Implementarea sistemului ISO 9001:2015 
  • Instruirea auditorului intern ISO 9001:2015 
  • Certificarea sistemului ISO 9001:2015
  • Certificarea produsului în laboratoare autorizate din România
  • Obținerea marcajului „CE”
  • Promovare  online

Puratos: datorită PAC II am reușit să identificăm clienți noi în Polonia, Germania și Franța

Întreprinderea produce materii prime pentru cofetării, brutării și patiserii, iar datorită implementării Sistemului de Management al Siguranței Alimentare ce asigură calitatea, siguranța produselor și adaptarea proceselor de producere la standardele internaționale, întreprinderea a reușit să încheie noi contracte de colaborare cu clienți din Franța, Polonia și Germania. 

Cu ajutorul grantului PAC în valoare de 200 de mii de lei, compania a contractat servicii de instriure, consultanță pentru implementarea și certificarea Sistemului de Management al Siguranței Alimentare ISO 22000 și ISO 9001 Sistemul de Management al Calității.

Advertisement

Serviciile au fost prestate de compania Top Consulting, cu o experiență de peste 15 ani în organizarea proceselor și implementarea sistemelor de management.

Potrivit managerului de calitate, Carabadjac Parasacovia, cea mai mare parte a producției mergea spre țările CSI: Rusia, Ucraina și Belarus, iar pentru a fi competitivi pe piețele Uniunii Europene și pentru a confirma corespunderea companiei normativelor internaționale întreprinderea a început un an în urmă implementarea sistemelor solicitate din partea potențialilor clienți

„Toate aceste ajustări au fost necesare și ele vor contribui la creșterea exportului cu aproximativ 30 %”, sublinează Parascovia Carabadjac.

Totodată, Liliana Buza menționează că la implementarea sistemului ISO 22000 s-a lucrat pe două dimensiuni atât pe partea instruirii personalului, analiza riscurilor la fiecare etapă de producere și adaptare a documentației conform normelor europene, cât și pe partea de infrastructură, ceea ce a presupus investiții în echipament cu reorganizarea și repararea zonelor de producere. Spre exemplu, întreprinderea a instalat detectoare de metal pe liniile de împachetare pentru a se asigura că sunt înlăturate chiar și cele mai mici particule de metal, dar și site vibratoare la producerea masei de ciocolată, care asigură un control mai riguros. 

Rezultate, Servicii

  • Majorarea vânzărilor cu 30 %
  • Clienți noi în Polonia, Franța și Germania
  • Cel puțin 1 loc de muncă nou
  • Proiectarea și Implementarea cerintelor sistemului de management international ISO 9001:2015 și a Sistemului de Management al Siguranței Alimentare ISO 22000:2005
  • Instruire auditor intern ISO 9001:2015 și ISO 22000:2005
  • Certificarea sistemului de management  conform ISO 9001:2015

De exemplu, compania Luxpackaging care produce ambalaje pentru produse de parfumerie și cosmetice a decis lansarea unor linii noi de producere, care ar crește capacitatea totală a întreprinderii și extinderea pe piața Europei de Est. Toate acestea sunt posibile, însă, doar cu aplicarea sistemului de management al calității ISO 9001. Planuri mari, care necesitau și investiții pe măsură, astfel cu grantul PAC II în valoare de 80 500 lei, Lux Packaging a implementat sistemul de management al calității ISO 9001, ceea ce a redus riscurile rebutului și a permis asigurarea unei calități mai bune a produselor finale.

Rezultate, Servicii

  • Cel puțin 15 noi locuri de muncă
  • Vânzări mai mari cu 20%
  • Implementarea sistemului de management al calității ISO 9001

Doctor Farm este un alt beneficiar al PAC Granturi care a beneficiat de aproximat 200 de mii pentru a-și îmbunătăți produsele pentru export. Cu o parte din grantul oferit de Proiectul Ameliorarea Competitivității II, a fost întocmit un brandbook profesionist, elaborat designul ambalajului pentru producția de ceai, precum și conținutul informației în conformitate cu cerințele legislației internaționale. Totuși, cel mai important pas a fost implementarea și certificarea sistemului de management al siguranței alimentelor cu scopul îmbunătățirii calității produselor. De asemenea, producerea a fost certificată conform standardului ISO 22000:2005. 

Rezultate, Servicii

  • Export în Canada, SUA, Germania, Cehia
  • 4 locuri noi de muncă
  • Vânzări mai mari cu 6%
  • Elaborare logo, design ambalaj, brandbook
  • Promovare online
  • Modernizare site
  • Implementare ISO 22000
  • Certificare ISO 22000:2005

„Ne bucurăm să auzim că întreprinderile care au implementat proiecte cu sprijinul PAC Granturi au reușit să obțină valoare adăugată pentru companie, să-și îmbunătățească procesele interne sau să implementeze altele noi, care duc nemijlocit la creșterea competitivității și a potențialului acestora pentru export. Până la moment, PAC II a aprobat granturi pentru 130 de companii, astfel invităm în continuare agenții economici să valorifice această oportunitate pentru a-și dezvolta și extinde afacerile”, menționează Aureliu Casian, directorul executiv UIPAC

Proiectul Ameliorarea Competitivității II lansat de Ministerul Economiei și Infrastructurii este implementat în perioada 2015-2019 și are un buget total de 45 de milioane de dolari. Componentele sale vizează i) reforma cadrului de reglementare a mediului de afaceri; ii) o linie de credit pentru exportatori, în sumă de 30 mil USD; iii) o linie de granturi în sumă de 3 mil USD. PAC II acordă finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de consultanță, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar.



Oportunitati