Când Guvernul va fi gata să raporteze că a îndeplinit 10 condiții pentru I tranșă din asistența UE

shadow
Vineri, 30.03.2018 10:10   3857
Republica Moldova a îndeplinit cele 10 condiții impuse pentru prima tranșă de asistența macrofinanciară în sumă de 100 de milioane de euro oferită de Uniunea Europeană, a anunțat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Oficialul a declarat în cadrul Consiliului Parlamentar pentru Integrare Europeană că Uniunea Europeană va fi informată în scurt timp despre acest lucru. Mai mult! El a spus că au fost îndeplinite și o parte din condițiile impuse pentru acordarea celorlalte două tranșe.

Când Guvernul va raporta 

"Am să vin să clarific lucrurile, așa calm, ca să liniștesc toată lumea. Noi vom primi suportul sub formă de asistență macrofinanciară", a afirmat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Citiți și:

Cele 28 de acțiuni ce trebuie să le întreprindă guvernarea pentru a primi asistența UE

Totuși el a precizat că abia săptămâna viitoare Guvernul va fi gata să raporteze la Bruxelles că nu mai există careva restanțe pentru a primi prima tranșa (10 condiții) din această asistență.

Potrivit ministrului printre măsurile luate în ultimele zile, sau planificate pentru săptămâna viitoare pentru a primi această asistență este alocarea de resurse financiare suplimentare pentru Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Agenția de Recuperare a Bunurilor Agenție de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Or autoritățile s-au angajat să asigure funcționarea eficientă a acestora, prin alocarea suficientă de personal și resurse bugetare.

O altă condiție este crearea comisiei parlamentare responsabile de auditul public. 

"Avem o subcomisie creată. Comisia Europeană cu înțelegere a primit informația că pregătim baza legală pentru a crea o astfel de comisie. Solicitarea care a venit de la Bruxelles este să oferim explicații în acest sens. Urmează să prezentăm rapoartele privind audierea rapoartelor Curții de Conturi în 2017, de către președintele Comisiei parlamentare Buget și Finanțe și totodată să prezentăm informații privind implementarea recomandărilor Curții de Conturi", a declarat ministrul Finanțelor.

Advertisement

Restanțe și progrese la următoarele tranșe

Cât despre tranșa a doua (opt condiții), apoi Octavian Armașu a menționat în special angajamentele privind sectorul bancar și piața financiară, dar necesitatea ca Guvernul să prezinte Parlamentului "amendamente la Legea privind parteneriatele public-privat (PPP) și Legea cu privire la societățile de utilitate publică pentru a reglementa mai bine concesiunile, PPP-urile și achizițiile publice de către companiile prestatoare de servicii comunale".

Totodată, Octavian Armașu a declarat că autoritățile deja au implementat unele acțiuni pentru cea de-a doua tranșă și anume: metodologia de verificare a declarațiilor de avere și a conflictelor de interese și legea privind eficiența energetică, fiind aprobată.

A fost adoptată și Legea privind activitatea bancară, dar urmează să fie adoptate și actele subordonate. În plus Băncii Naționale i se solicită introducerea noilor cerințe față de capital și armonizarea cu cerințe de capital cu directivele UE. "Parțial am implementat, parțial suntem în proces de completare", a afirma Armașu.

Ministrul a menționat și revizuirea sistemului de promovare a judecătorilor, pentru care va fi necesară modificarea legii care stabilește regulile de promovare a judecătorilor în sistem. În plus Parlamentul trebuie să adopte legea privind resposabilitatea disciplinară a judecătorilor", a declarat Armașu.

Totodată ministrul a menționat că din cele 10 condiții pentru tranșa a treia au fost îndeplinite deocamdată doar două.

Măsuri pentru a accelera îndeplinirea angajamentelor

În acest context Andrian Candu, președintele Parlamentului a menționat necesitatea de a accelera procesul de elaborare, examinare și adoptare a tuturor actelor legislative în sesiunea actuală pentru ca să nu intre în campania electorală cu restanțe la acest capitol.

El a cerut Guvernului o listă cu proiecte cu termene clare, care urmează să fie adoptate în contextul implementării Acordului de Asociere cu UE până în luna iulie. 

Săptămâna viitoare o delegație a Comisiei pentru Afaceri Externe și Comisiei pentru Bugete, precum și a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE vor veni în țara noastră pentru a evalua eficacitatea utilizării asistenței acordate prin intermediul bugetului UE. Delegația va acorda o atenție specială implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, în contextul viitorului raport parlamentar al Comisiei pentru Afaceri Externe privind stadiul implementării a prezentului acord.

Membrii delegației planifică să se întâlnească cu conducerea Republicii Moldova, cu membrii Guvernului, președinții comisiilor parlamentare relevante, reprezentanții opoziției și societății civile, pentru a discuta progresele înregistrate în realizarea reformelor convenite reciproc, în special a celor legate de statul de drept, buna guvernare, sectorul judiciar și mass-media, precum și evaluarea modului în care lupta împotriva corupției poate fi promovată și mai eficient prin intermediul bugetului UE.

Pe 13 septembrie 2017, Parlamentul European și Consiliul UE au adoptat o decizie de a pune la dispoziția Republicii Moldova o asistență macrofinanciară de până la 100 milioane euro, care cuprinde o facilitate de împrumut de până la 60 de milioane euro și o facilitate de grant de până la 40 milioane euro.

Pe 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, a fost semnat, pachetul de documente privind acordarea acestei asistențe macrofinanciare, despre care se vorbește deșa de doi ani

Debursările se vor face în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiții negociate cu Uniunea Europeană.

Citiți și: 

Moldova va primi asistența de 100 de milioane de euro de la UE



Oportunitati