Kaufland în Republica Moldova: parteneriate cu furnizorii locali pentru generații

shadow
Vineri, 23.03.2018 09:55   13505
Gigantul retail Kaufland a trecut Prutul și va deschide în curând primul magazin la Chișinău. Ce noutăți va aduce această companie pe piața Republicii Moldova?

Ce ziceți despre stațiile de încărcare pentru autoturismele electrice la toate hipermarketurile Kaufland din țară? Sau despre programul de protecție a mediului? Mold-Street.com a discutat despre planurile companiei cu directorul general Kaufland România și Moldova, Marco Hössl, într-un interviu exclusiv pentru consumatorii din Republica Moldova. 

Întrebare: Stimate domnule Marco Hössl ne face plăcere să ne întâlnim pentru acest interviu. Extinderea Kaufland în Republica Moldova este un subiect de interes atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru publicul larg de la noi. Care este agenda Kaufland în Republica Moldova pentru 2018? 

Marco Hössl: În primul rând mi-ar face plăcere dacă ne-am tutui. Niciunul dintre cei aproximativ 15.000 de angajați ai Kaufland din România și Republica Moldova nu îmi mai spune domnul Hössl. Dacă e să fiu sincer, oricum una din două persoane nu reușea să îmi pronunțe numele corect. Prenumele meu este cu mult mai simplu și mă simt mult mai bine dacă în cadrul unei discuții prim planul nu este dominat de ierarhii. După cum se poate vedea, nu mai purtăm nici cravate. Cravatele oricum împiedică circulația sângelui spre creier, ceea ce constituie mai mult un impediment în cazul unei companii inovative precum Kaufland.

Acum, revenind la întrebarea ta, pe 1 martie la Kaufland a început noul an financiar. Suntem tot mai aproape de momentul în care vom începe construcția primelor filiale în Chișinău. În același timp, am început să ne adaptăm procesele și sistemele la aspectele specifice din Republica Moldova și primii angajați ai viitoarelor filiale se află în prezent la training în România pentru a fi pregătiți în mod optim pentru deschiderea primelor magazine.

Magazin Kaufland în București

Întrebare: Piața Republicii Moldova este una într-un proces continuu de dezvoltare și este de interes pentru investitorii străini. În același timp, Kaufland are experiență de peste 50 de ani inclusiv prin extinderea în diferite țări. Cum credeți, prin ce este atractivă Republica Moldova pentru investitorii străini? 

Marco Hössl: În decursul ultimilor ani, am tot urmărit piața din Republica Moldova și pot să spun că în prezent are un Guvern activ și deschis pentru mediul de afaceri, fapt care are legătură directă cu Acordul de Asociere dintre Moldova și Uniunea Europeană ceea ce implică racordarea legislației țării la acquis-ul comunitar.

Acest lucru ne oferă atât nouă, cât și altor investitori străini, un cadru legislativ sigur, prin crearea unui mediu benefic activității întreprinzătorului străin, care să-i ofere facilități la fel de favorabile ca și celui autohton, prin promovarea unui climat investițional echitabil, transparent și previzibil.

În plus, am ales să fim membri unor asociații de business din Republica Moldova și am găsit aici un climat de afaceri onest și receptiv, în cadrul cărora am beneficiat de o susținere profesionistă în privința planurilor noastre de expansiune.

Vorbind despre sprijinul pe care îl oferă statul pentru companii precum suntem noi, vreau să spun că din momentul în care am făcut publică intenția noastră de a ne extinde în Republica Moldova, am fost tratați drept investitor strategic al țării. O asemenea atitudine ne face să investim încredere în această țară. Pentru noi, ca și pentru orice investitor mare, este crucial să ai încredere în stabilitatea și predictibilitatea unei piețe în care vrei să operezi. 

Personal am fost pentru prima dată în Republica Moldova acum 15 ani și am mulți prieteni și cunoștințe aici. Moldovenii sunt cinstiți, harnici și ospitalieri. Apreciez foarte mult oamenii și îmi face plăcere să revin aici mereu. 

Întrebare: Recent ați avut o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Moldova - din câte știm, este cea de-a doua întâlnire dintre Kaufland și actualul Prim-Ministru. Care este scopul acestor întâlniri? 

Marco Hössl: Noi la Kaufland respectăm întotdeauna legislația țărilor în care ne desfășurăm activitatea, iar dialogul deschis cu reprezentanții statului ne permite să ne adaptăm procesele și activitatea în mod optim la legislația în vigoare. Dacă acest lucru nu este posibil sau constatăm existența unor bariere comerciale, considerăm necesar să începem discuția din timp pentru a putea găsi cele mai bune soluții. 

În cadrul unui dialog deschis, am găsit întotdeauna parteneri cu care am reușit să discutăm despre obstacole și provocări, să le depășim, iar astăzi să ne aflăm în pragul pătrunderii pe piață în Republica Moldova. 

Am fost plăcut surprinși să descoperim că la nivel de Prim-ministru activează o platformă de comunicare care asigură dialogul între mediul de afaceri și instituțiile publice. Așa am înțeles că o serie de probleme nu doar că pot fi direct aduse la cunoștința autorităților, dar pot fi și dezbătute într-un mod transparent. Prin intermediul asociațiilor de business, care sunt membre ale Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, se comunică nu doar problemele sistemice cu care se confruntă companiile, dar se fac și propuneri concrete sau se elaborează documente de poziții. Iar acesta este un mesaj pozitiv pentru investitori, inclusiv pentru noi.

Astfel, în primii trei ani volumul de investiții Kaufland, incluzând și achiziția terenurilor, se ridică deja la aproximativ 100 de milioane de euro.

Advertisement

Pe viitor vom investi anual câte 30-50 de milioane de euro în Republica Moldova și ne vom extinde rețeaua și în afara Chișinăului.

Întotdeauna când investim în expansiunea într-o țară nouă este important să discutăm în prealabil despre condițiile generale și să găsim soluții conforme din punct de vedere legal în cadrul unui dialog deschis.

Subiecte precum o remunerație echitabilă și un climat de lucru modern sau preluarea responsabilității sociale sunt de o mare importanță pentru noi. Nu suntem o fabrică care mâine își închide ușile și se mută în Asia dacă vor crește salariile. Din contră, susținem inițiativele de creștere a salariului minim pe economie și vom păstra întotdeauna o marjă sigură față de nivelul acestuia atunci când este vorba de plata angajaților noștri.

Întrebare: Kaufland este un jucător puternic pe piața de retail din Europa. Este Republica Moldova o piață atractivă pentru Kaufland? Dacă da – prin ce anume?

Marco Hössl: De ce să fii atât de modest? Republica Moldova are multe de oferit și un potențial enorm. Noi, la Kaufland gândim în decenii. Dacă astăzi luăm o decizie de a face pasul spre expansiune într-o țară, atunci avem o viziune a ceea ce poate deveni respectiva investiție în 10, 15 sau 20 de ani. În trecut, li se spunea oamenilor care aveau viziuni că ar trebui să meargă la medic. Astăzi, pot lucra în echipa noastră inovatoare. Avem nevoie de angajați moldoveni care vor să-și dezvolte țara și în cele din urmă și pe noi. Oportunitățile trebuie recunoscute înainte ca acestea să se nască. Personal cred în succesul Republicii Moldova, fiindcă noi am identificat deja această oportunitate și potențialul enorm ca destinație de investiții care se numește Moldova.

În plus, astăzi avem deja listate peste 100 de produse moldovenești în magazinele din România. Doar vinurile importate anul acesta în România din Republica Moldova vor depăși valoarea de 2 milioane de euro. Cred că prin intrarea Kaufland pe piața Republicii Moldova potențialul produselor moldovenești care vor putea fi listate și importate va cunoaște o creștere enormă. Vrem să ne dezvoltăm împreună cu furnizorii noștri regionali din Republica Moldova și vrem parteneriate pe termen lung care să le ofere siguranța că merită să investească în industria alimentară și agrară.

Sortimentul nostru din România este în proporție de peste 51% „Made in România” și obiectivul nostru în Republica Moldova va fi de a crește cota produselor moldovenești de la an la an. 

Cu siguranță, deschiderea Guvernului față de Kaufland este un semn pozitiv și pentru alți investitori strategici atât europeni, cât și de pe alte piețe. Fiind o companie modernă și inovatoare în domeniul retail, avem și rolul de companie deschizătoare de drumuri pentru alți investitori, care ne urmează, în special pe asemenea piețe în emergență cum este cea a Republicii Moldova. Credem că datorită volumelor noastre, industria alimentară va primi un imbold pentru a investi în amplasamentul de producție numit Republica Moldova.

Întrebare: Kaufland deja este activă în Republica Moldova prin diverse inițiative sonore. O atenție deosebită ne-a atras un mesaj intens comunicat de echipa Kaufland, și anume – grija față de oameni este o prioritate. Cine sunt acești oameni și în ce constă grija față de ei? 

Pe de o parte programele de responsabilitate social-corporativă reprezintă o componentă cheie în strategia noastră. Noi ne dorim să investim în societate, într-un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova și facem acest lucru prin acțiuni și programe concrete. În 2018, după deschiderea centrului de Mame și copii, victime ale violenței domestice, împreună cu partenerul nostru CCF / HHC, vom continua proiecte și parteneriate pe care le-am derulat și în 2016 - 2017. Aici mă refer la „Sădim Oxigen” și „Bucurie în Mișcare”. Sunt două proiecte la care ținem în mod special, pentru că ele corespund valorilor pe care le susține și le promovează Kaufland: grija față de mediu, grija față de om și stilul de viață sănătos. Tot în acest an am început colaborarea cu Fundația Hospice of Hope împreună cu care organizăm „Hospice Bike Tour" și Gala Dinner, în sprijinul persoanelor care au nevoie de îngrijire paliativă.

Pe de altă parte înseamnă și dezvoltarea unui business sustenabil. Kaufland acordă o atenție deosebită protejării mediului înconjurător, toate hipermarketurile noastre vor beneficia de o instalație de climatizare ecologică - un sistem complex modern care recuperează căldura de la instalațiile frigorifice și care permite economisirea resurselor naturale, cu responsabilitate față de mediu. Dacă pe timp de iarnă încălzește magazinul, pe timpul verii, instalația inversează procesul, pentru a obține în magazin temperaturi ambientale plăcute și în concordanță cu standardele de sănătate publică. 

De asemenea, toate instalațiile frigorifice din magazin sunt fără freon și utilizează numai CO2, protejând astfel mediul înconjurător și resursele naturale.   

În plus, eficiența energetică reprezintă un angajament față de mediul înconjurător, prin protejarea resurselor naturale, reducerea consumului energetic și a emisiilor de carbon, precum și implementarea a cât mai multor tehnologii verzi în spațiile și activitatea Kaufland România. 

Kaufland România a obținut certificarea energetică ISO 50001 pentru întreaga rețea de magazine, depozite logistice și sedii administrative, care atestă respectarea celor mai înalte standarde privind practicile de sustenabilitate și eficiență în domeniul energetic. Acest sistem îl vom implementa și în Republica Moldova, urmând să obținem și aici certificarea energetică.  Tehnologiile folosite precum și faptul că majoritatea materialelor de construcții utilizate pentru ridicarea magazinelor Kaufland provin de la producători care au implementate standarde de calitate ISO 9001.

Mai mult, toate magazinele vor fi dotate cu stații de încărcare pentru autoturismele electrice, ținând cont de cele mai moderne tehnologii existente pe piață. În această direcție am donat două mașini electrice în Republica Moldova și dorim să continuăm acest demers și cu alți parteneri.

Nu în ultimul rând, analizăm și ne dorim să implementăm soluții pentru colectare selectivă a deșeurilor în toate magazinele Kaufland și valorificarea acestora, precum valorificarea deșeului organic (compostare / biogaz).

În funcție de proiect și de cerințele infrastructurii zonei urbanistice, magazinele Kaufland vor fi dotate cu suficiente locuri de parcare, fie se va opta pentru parcare etajată sau subterană. Așa cum am menționat și mai sus, Kaufland este conștientă de importanța și influența pe care o au acțiunile sale asupra mediului înconjurător și analizăm posibilitatea de amenajare a zonelor de agrement și spații verzi în cadrul proiectelor. 

Întrebare: În țările în care operează Kaufland sunt dezvoltate o serie de parteneriate locale. Ce înseamnă acest lucru atât pentru Kaufland, cât și pentru parteneri? Există o valoare mai mare decât renumita expresie financiară win-win? Ce planuri aveți în acest sens pentru Republica Moldova? Aveți deja selectați partenerii? 

Marco Hössl: Plăcerea de a munci este un factor central al succesului și face ca viața de zi cu zi și lucrul să fie mai relaxate. Într-adevăr este vorba de o așa numită situație win-win. Reformulând această idee în exemple legate de Kaufland, atunci îmi vin în minte o serie de exemple în cazul cărora parteneriatele s-au dezvoltat în situații reciproc benefice. Însă în cazul fiecărui parteneriat este important ca respectivul partener să facă investiții în avans și aici vorbim de investiții în încredere. Acest lucru noi îl facem deja în Republica Moldova prin programul Global G.A.P., lansat de Kaufland în Republica Moldova, în parteneriat cu IFC, preluând costurile proiectului deși încă nu am încheiat raporturi contractuale cu respectivii agricultori. În primă fază obiectivul este de a familiariza producătorii agricoli cu noile tehnologii, de a le aduce mai aproape standardele noastre de calitate și de a-i certifica, astfel încât pe viitor să-și poată exporta produsele în întreaga lume.

Întrebare: Republica Moldova este recunoscută pentru faptul că are cele mai gustoase fructe și legume – o spunem noi, consumatorii locali, dar și străinii care vin și ne vizitează țara. Mulți producători agricoli își doresc să deprindă tehnici noi și performante care se aplică în agricultură, dar în același timp vor să păstreze specificul local. Ce oferă în acest sens Kaufland producătorilor agricoli? 

Marco Hössl: Unul din cele mai importante proiecte pentru anul 2018 este programul de certificare Global G.A.P., așa cum am menționat mai sus. Acest program reconfirmă angajamentul Kaufland de a sprijini producătorii din Republica Moldova prin oferirea soluțiilor concrete pentru dezvoltarea acestora și promovarea valorii produselor moldovenești. Produsele care vor obține certificarea Global G.A.P. vor fi disponibile, treptat, pe rafturile magazinelor Kaufland din Republica Moldova. 

Costurile aferente obținerii acestei certificări internaționale, respectiv costurile pentru servicii de consultanță, training-uri, analize de sol și apă, construirea planurilor de acțiune personalizate, implementare și evaluare, vor fi achitate integral de către Kaufland. Recent a fost încheiată prima etapă a programului Global G.A.P. la care au participat 15  producători de fructe și legume din Republica Moldova. Respectiv, culturile cu care s-au înscris producătorii în acest program au șansa să obțină una dintre cele mai importante certificări de calitate recunoscută la nivel mondial. 

Astfel, prezența Kaufland în Republica Moldova înseamnă și creșterea capacității producătorilor locali de a exporta pe orice piață din lume, respectiv creșterea cererii de produse locale, ceea ce va contribui cu siguranță și la dezvoltarea economică și socială a țării.

Evident, suntem interesați să dezvoltăm și alte proiecte care să consolideze relația noastră cu producătorii locali, să ne asigure un circuit stabil și calitativ de produse pentru consumatori. 

Întrebare: În finalul acestui interviu – aveți vre-un mesaj special pentru publicul din Republica Moldova? 

Marco Hössl: Un optimist adevărat nu crede că mâine totul va funcționa excelent, însă, pe de altă parte, crede și că în viitor nu va fi totul rău. Eu sunt un optimist adevărat și te rog să mă crezi pe cuvânt când spun, că lucrăm intens pentru deschiderea primului magazin. Acesta va fi probabil finalizat anul acesta. Atunci când vom deschide ușile primelor noastre magazine vrem să le oferim clienților o experiență de cumpărături perfectă și durabilă, iar până atunci mai avem mult de lucru.

Marco, vă mulțumim mult pentru interviul oferit. Vă așteptăm la noi și cu alte noutăți. 



Oportunitati