Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 21 martie este ultima zi când Energocom S.A. primește oferte pentru servicii de audit în anul 2018.
 • Acționarii MoldExpo se întrunesc în ședință extraordinară pe 21 martie pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 23 martie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Magazinului Central Universal UNIC.
 • Bruxelles, Belgia
  Pe 2-23 martie are loc summitul țărilor UE, în cadrul căruia se discută inclusiv viitorul acord comercial cu Regatul Unit.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 30 martie acționarii Victoriabank S.A. se întrunesc la adunarea generală extraordinară pentru a alege un nou consiliu de administrare.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc Târgul de Florii - expunerea și comercializarea cadourilor de Paști.
 • Pe 6 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor fabricii de mobilă Viitorul.
 • Pentru 6 aprilie este planificată adunarea anuală a acționarilor Consocivil, companie de construcție.
 • Pe 12 aprilie are loc adunarea generală ordinară a acționarilor Moldova-Agroindbank. Unul din subiecte este abrogarea codului de guvernanță corporativă.
 • Pe 17 aprilie are loc adunarea generală a acționarilor Eximbank Gruppo Veneto Banca privind schimbarea denumirii instituției.
 • Pe 20 aprilie are lod adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

O bancă din România atacată de reţeaua Cobalt ce acţiona şi în Moldova

1
 • Gruparea a scos peste 3,2 milioane de lei din bancomatele unei bănci din România
  Foto: safeharboroncyber.com
Luni, 12.03.2018 12:19   843
Banca Raiffeisen din România a fost obiectul unui jaf de proporţii. 32 de bancomate din România, au fost golite într-o singură noapte de 3,8 milioane de lei româneşti.

Întreaga sumă ar fi fost extrasă într-o singură noapte, după ce membrii reţelei au reuşit să controleze programul informatic al băncii. Hackerii au compromis sistemul informatic după ce au trimis un e-mail către banca românească, în care se pretindea că expeditorul ar fi Banca Centrală Europeană.

Cum au acţionat

„Emailul conţinea un fişier RTF în ataşament, fişier care exploata o vulnerabilitate a aplicaţiei informatice Microsoft Word şi care avea instalat un program maliţios denumit Cobalt Strike”, se arată într-unul dintre rapoartele interne ale băncii, citate de bzi.ro.

Citiţi şi:

O metodă inedită de a sparge bancomatele din Moldova. Aruncă toți banii afară

Astfel, hackerii, cel mai probabil originari din Rusia, bănuiesc anchetatorii, au reuşit să comande toate bancomatele băncii româneşti. Lovitura s-a dat în noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, atunci când din 32 de bancomate din ţară au început să iasă bani.

„Retragerile financiare neautorizate au avut loc simultan la un număr de 32 de ATM-uri bancare, în noaptea de 03/04.09.2016, în intervalul orar preponderent 17:38 – 19:44 şi 21:50 – 00:29, iar majoritatea persoanelor care au preluat numerarul eliberat de bancomate erau – aşa cum s-a arătat anterior - echipate cu rucsacuri şi articole de vestimentaţie care să le asigure anonimatul (şepci şi ochelari de soare).

Toate aceste persoane care au preluat numerarul eliberat de bancomate au fost coordonate cu privire la locaţiile unde se află ATM-urile bancare ce urmau a fi folosite pentru a elibera folosul infracţional al fraudei informatice, confirmând participanţilor care îi coordonau prezenţa la ATM şi păstrând legătura permanentă cu aceştia prin aplicaţiile de comunicare prin internet (de tipul Viber), pe tot parcursul operaţiunilor frauduloase de eliberare de numerar de către ATM”, menţionează procurorii DIICOT într-un document oficial, citat de bzi.ro.

Un singur complice, pe nume Dimitrii Kvasov, a fost prins, la Iaşi, la scurt timp după ce extrăsese 80.000 de lei de la un bancomat din oraş. El a fost arestat, iar anchetatorii încearcă acum să afle cine sunt şefii grupării, cum pot fi aceştia prinşi şi dacă mai pot recupera sumele de bani care au dispărut. Raiffeisen Bank nu a comentat acest eveniment.

Grup ce acţiona în 12 state

Amintim că în noiembrie 2016 firma de securitate cibernetică rusă, Group IB a anunţat că un grup de hackeri, cunoscuți sub denumirea de „Cobalt”, a atacat bancomate din Republica Moldova și alte 11 țări din Europa.

Metoda folosită este una inedită - hackerii au instalat un malware de la distanță care a comandat aparatului să scoată bani, care au fost pe urmă ridicați de „cărăușii” din teren. Autoritățile cred că din grupul infracțional fac parte și est-europeni.

Group IB a refuzat să dea numele băncilor care au fost vizate de acest tip de atac, dar a precizat că hackerii au acționat în Armenia, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kîrgîstan, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Spania, Marea Britanie și Malaezia.

Dimitry Volkov, director din cadrul Group IB, a precizat că se așteaptă să fie mai multe atacuri asupra bancomatelor.

Cum funcționează „metoda Jackpot”

Modul de operare al infractorilor este unul nou și a fost denumit „metoda Jackpot” - hackerii lansează online atacuri care vizează automate bancare, aparatele primesc comanda de a elibera numerar, care apoi este colectat de echipe infracționale care sunt pe teren, denumiți „cărăuși”.

De asemenea, hackerii se folosesc de acest malware nu doar pentru bancomate, dar și pentru rețelele de plăți electronice. 81 de milioane de dolari au fost furate prin această metodă de la banca centrală în Bangladesh. De asemenea, băncile ruse au fost jefuite de peste 28 de milioane de dolari de acești hackeri,

„Asistăm la un nou mod de criminalitate organizată", a precizat Shane Shook, un expert independent care a analizat raportul elaborat de Group IB.

Diebold Nixdorf și NCR Corp, două companii producătoare de bancomate, au transmis că sunt la curent cu atacurile și colaborează cu clienții pentru atenuarea riscurilor.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close