Apa din majoritatea fântânilor și izvoarelor din Moldova nu corespunde normelor sanitare

shadow
Luni, 06.11.2017 05:17   5396
Calitatea apei potabile din majoritatea izvoarelor și fântânilor din Moldova nu corespunde normelor sanitare, arată rezultatele investigațiilor de laborator a 855 de probe de apă, efectuate de către specialiștii Apă-Canal Chișinău.

Potrivit companiei, în perioada 7-8 octombrie au fost colectate probe din localitățile din preajma municipiului Chișinău, precum sunt: Suruceni, Drasliceni, Ghidighici, Zâmbreni, Stăuceni, Ialoveni, Strășeni, dar și din raioane mai îndepărtate cum ar fi: Ungheni, Criuleni, Rezina, Cantemir, Florești, Căușeni, Cimișlia, Telenești.

Apa din 61% de apeducte și 84% din fântâni nu corespunde normelor sanitare

La laboratorul Apă-Canal Chișinău, au fost aduse pentru testarea calității probe de apă: 42 – din sonde arteziene; 522 – fântâni cu izvor local; 148 – de la robinet; 26 – apă îmbuteliată și 59 – probe de apă deja filtrate.

Cea mai gravă situație se atestă în localitățile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile, în timp ce la Chișinău ar fi de o calitate bună.

"Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă și aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componența chimică. Astfel, apa are fie o duritate joasă fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc concentrația maxim admisibilă.

Advertisement

Apa conține o cantitate sporită de fluor, sulfați, sulfură de hidrogen și alte elemente chimice. Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoiști, depozitele de îngrășăminte și deșeuri, precum și de lispa sistemelor de epurare", anunță specialiștii de la Apă-Canal Chișinău.

Cea mai dificilă e situația din Fălești, Ungheni și Criuleni

În acest sens, cei mai dificilă situație s-a creat în raioanele, Fălești, Telenești, Criuleni, Ungheni.

O situație bună se înregistrează în Chișinău, unde, în mare parte, sunt folosite sursele de apă de la suprafață, susține furnizorul de apă.

Apă-Canal Chișinău menționează că au fost efectuate investigații la următorii parametri: PH, conductivitate, duritate totală, cloruri, iar parametrii de calitate a apei potabile sunt stipulați în Hotărârea Guvernului privind parametrii de calitate a apei potabile.

Apa îmbuteliată sau filtrată nu se încadrează la nivelul PH

În baza normativelor Concentrața maxim admisibilă (CMA) a Ph-ului este de la 6,5 până la 9,5. Conform acestor normative s-a despistat că nivelul PH nu se încadrează doar la probele de apă îmbuteliată, și la cele care au fost filtrate suplimentar.

Ca urmare a investigațiilor de laborator, depășiri au fost înregistrate pentru apele subterane și fântânile cu izvor local din Pitușca, Mereni, Telenești, Fălești, Boșcana etc.

În ceea ce privește duritatea apei sub normă au fost înregistrate la probele de apă care au fost filtrate suplimentar, la ape îmbuteliate, sonde arteziene la Anenii Noi, Sculeni, dar și la fântâni cu izvor local, precum ar fi la Durlești, Ursoia. Majoritatea apelor din fântâni au duritate înaltă.

Valoari maxime a durității au fost înregistrate la Pitușca, Telenești, Fălești, Boșcana, Budești etc.

Apă-Canal Chișinău mai anunță că în octombrie au fost prelevate 14.330 probe și efectuate 37.095 încercări fizico-chimice și 2.728 încercări bacteriologice a calității apei din Chișinău, iar rezultatele investigațiilor fizico-chimice și bacteriologice ale apei potabile distribuite în rețeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate trimestrial pe site-ul companiei - www.acc.md.



Oportunitati