„Șantajul” milionarilor a dat rezultate. Dedeman a obținut avizul necesar pentru magazin

shadow
Marţi, 31.10.2017 08:05   3163
Convocată în regim de urgență pe 27 octombrie, comisia pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului municipal Chișinău a dat aviz pozitiv proiectului de construcție a unui magazin pe strada Ismail din Capitală.

E vorba de proiectul investițional al rețelei românești de retail Dedeman privind deschiderea la Chișinău a unui centru comercial pe strada ismail 99, în zona unde anterior a funcționat o fabrică de prelucrarea pielii.

Dedeman primește aviz pozitiv, dar va trebui să contribuie la construcție căilor de acces

Avizul pozitiv de modificare a "codului de reglementare urbanistică", pentru două terenuri de aproape șapte hectare, a fost votat condiționat de șase conislieri ce au participat la ședință, în timp ce aleșii locali de la socialiști și comuniști nu au participat, invocând faptul că aceasta a fost planificată inițial pentru ziua de marți, 31 octombrie. 

Citiți și:

De ce doi milionari din România renunță la o investiție de 20 milioane euro la Chișinău

Consilierul socialist Alexandr Odințov a scris pe facebook că decizia este rodul unul lobby și că procedura nu ar fi fost transparentă.

În schimb Ion Ştefăniță, consilier independent și director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) spune că ședința Comisiei a fost convocată vineri 27 octombrie, deoarece, pe 31 octombrie va avea loc ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău.

"Eu și în februarie 2017 și acum am susținut realizarea acestui proiect. În condițiile în care această zonă (fabrica SA Piele n.r.) este moartă de 26 de ani, venirea unui investitor trebuie susținută.

Advertisement

Cu atât mai mult cu cât se vor crea locuri de muncă și se va dezvolta o afacere ce va stimula concurența pe piața locală. Cât despre problema deblocării nodului de transport din această zonă, apoi se caută o soluție și Dedeman s-a angajat să participe cu o finanțare la modernizarea zonei", a declarat pentru Mold-street, Ion Ştefăniță.

Amintim că 10 zile în urmă, reprezentanții Dedeman au anunțat că renunță la realizarea acestui proiect investițional acuzând administrația locală, și în mod special Consiliului Municipal Chișinău, că ar tergiversa eliberarea certificatului de urbanism care ar fi permis construcția unui magazin n locul unei vechi fabrici de prelucreare a pielii din capitală.

Cine a mai intervenit

Anunțul Dedeman că renunță la piața moldovenească i-a făcut să intervină și pe premierul Pavel Filip și pe președintele Parlamentului Andrian Candu. 

„Subiectul Dedeman chiar l-am discutat ... personal cu prim-ministrul. El a vorbit cu consilierii săi din punct de vedere economic să găsească toate posibilitățile de comunicare cu conducerea Dedeman pentru a găsi soluții care nu sunt la nivel de Guvern, atenție, sunt la nivel de Consiliu Municipal. (…) Eu bănuiesc că atât în privința la Dedeman, cât și în privința Kaufland și alți investitotri există un anumit lobby din partea mediului de afaceri local ca să îi țină pe aceștia departe deoarece concurența îi sperie”, a declarat Candu la postul TVC 21.

De notat că mai mulți activiști locali se opun proiectului de construcție a magazinului Dedeman în locul fostei fabrici de piele.

"Decizia recentă a consilierilor municipali de a permite amplasarea unui mall de materiale de construcție pe str. Ismail este greșită și va costa bugetul orașului milioane de euro pentru adaptarea infrastructurii rutiere iar pe chișinăuieni mii de ore/ambuteiaj. Autoritățile municipale, din inerție continuă planul sovietic de transformare a zonei cuprinse între Albișoara și Tudor Vladimirescu în zonă industrială", susține Victor Chironda într-o postare pe facebook.

Valoarea planificată a investiției era de 20 de milioane euro

Amintim că valoarea planificată a investiției era de 20 milioane euro, iar numărul de locuri de muncă directe de 200 angajați, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare (pază, transport, cleaning, etc.).

Avocatul Andrei Bivol, care reprezintă Consiliul de administrație al întreprinderii SA Piele, pe teritoriul căreia urma să fie realizată investiția, a anunțat că Dedeman s-a angajat să construiască și o parcare pentru 460 automobile, 50 locuri de parcare pentru angajați și să investească peste un milion de euro pentru a reconstrui sensul giratoriu și de a fluidiza traficul de la intersecțiile străzii Ismail, Calea Basarabiei și Calea Moșilor.Oportunitati