Factură fiscală nouă, lege veche

shadow
Duminică, 22.10.2017 11:07   2420
Toate entitățile economice ce dețin, sau nu, statutul de plătitor a TVA, însă au obligativitatea ținerii evidenței contabile, vor utiliza în procesul desfășurării activității economico-financiare formularul cu regim special - factura fiscală unificată pentru documentarea atât a livrărilor impozabile cu TVA, cât și a celor neimpozabile.

Reglementarea intră în vigoare începând cu 28 octombrie 2017, după ce Guvernul a operat modificări și completări în cadrul legal care reglementează nomenclatorul, modul de păstrare și utilizare a documentelor primare cu regim special.

O singură factură

Potrivit Fiscului, scopul acestei schimbări este de a simplifica modul de documentare a operațiunilor economice prin utilizarea unui singur document primar cu regim special pentru justificarea operațiunilor de livrare a activelor, serviciilor indiferent de faptul dacă acestea sânt impozabile cu TVA, inclusiv transportarea acestora fără trecerea dreptului de proprietate.

Totodată, factura fiscală se va utiliza și în cazurile transportării/transmiterii activelor fără transmiterea dreptului de proprietate:

a) în cadrul entității dezintegrate din punct de vedere teritorial;

b) în afara entității în cazul transmiterii activelor la prelucrare, păstrare, expertiză, în leasing, arendă, locațiune.

c) la refacturarea cheltuielilor compensate.

Igor Stavinschi, șef-adjunct de direcție din cadrul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), a specificat că însăși procesul de obținere a facturilor fiscale de model nou în legătură cu procedura de unificare a facturii și factura fiscală, nu a fost modificat.

"Ca și în prezent entitățile solicitante a documentelor primare de strictă evidență vor putea beneficia și în continuare de serviciile fiscale electronice, care permit comandarea lor la distanță, fără deplasarea efectivă la sediile Serviciului Fiscal de Stat pentru depunerea cererii", a precizat funcționarul.

Advertisement

Totodată prețul facturilor fiscale de tip nou nu se va majora comparativ cu prețul actual al facturilor și facturilor fiscale.

Graba poate strica treaba

Unii specialiști susțin însă că introducerea noii facturi putea fi amânată pentru anul 2018, deoarece în Codul Fiscal rămân în vigoare prevederile referitoare la ambele tipuri de facturi. Proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2018 prevede corectarea lor, însă din 1 ianuarie 2018.

„O altă incomoditate va consta în faptul că cele două tipuri de facturi sunt emise pentru tranzacții cu regim diferit de proprietate – cu transmiterea drepturilor de proprietate și fără. Această problemă nu e clarificată în legislație. De exemplu, la transmiterea în arendă a obiectului trebuie indicată suma TVA. Dacă se va întâmpla ceva cu acest obiect, va trebui returnată suma TVA și contabilul va trebui să știe valoarea la care obiectul a fost transmis. Sunt și alte semne de întrebare. Din acest motiv, ar fi util ca în noua factură să fie un capitol în care să se indice tipul tranzacției”, se arată într-o analiză publicată de Logos-Press.

Ce se va întâmpla cu stocurile de facturi vechi

Cât despre stocurile de facturilor și facturilor fiscale executate tipografic până pe 28 octombrie 2017, Fiscul anunță că acestea vor putea fi utilizate "până la epuizarea totală a stocurilor aflate atât în entitățile economice, cât și la depozitele Serviciului Fiscal de Stat, cu respectarea modului de completare a acestora în vigoare la momentul primirii lor".

Seria și diapazonul de numere pentru imprimarea de sine stătător a facturilor fiscale primite până 28 octombrie 2017 se vor utiliza de entități până la epuizarea lor, strict conform destinației acestora, cu respectarea modului de completare în vigoare la momentul primirii lor, mai precizează SFS.

Conform datelor Fiscului, pe parcursul ultimilor doi ani are răspândire tot mai largă și se bucură de popularitate între contribuabili metoda de obținere a facturii fiscale prin atribuirea de către SFS a diapazonului de serie și numere. Această procedură se realizează exclusiv prin canale electronice de comunicare între autoritatea fiscală și contribuabil.

Astfel, pe parcursul anului 2016, de către Serviciul Fiscal de Stat au fost atribuite pe această cale, 11,4 milioane de serii și numere pentru imprimarea de sine stătător a facturilor și facturilor fiscale, iar în nouă luni ale acestui an au fost deja eliberate 13,8 milioane de serii și numere.



Oportunitati