La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Guvernul a plătit 668 milioane lei din buget pentru miliardul furat

1
 • Costul de rambursare a miliardului furat va creşte cu circa 11 miliarde lei
  Foto: mold-street.com
Miercuri, 11.10.2017 09:40   957
Ministerul Finanțelor anunță că a restituit Băncii Naționale a Moldovei o primă parte de 50 de milioane de lei din datoria creată de furtul miliardului în 2014 și a achitat și dobânda de 618 milioane de lei pentru întreaga datorie.

"Suma acoperă dobânzile și costul valorilor mobiliare de stat (VMS) cu maturitatea de un an, emise în toamna anului trecut. Transferul respectiv privește executarea unor obligații de plată care derivă din garanțiile de stat, acordate BNM pentru creditele de urgență în anii 2014 și 2015", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

De unde provin banii

Potrivit instituției, această sumă provine parțial "din valorificarea activelor celor trei bănci devalizate - Banca de Economii SA, BC Banca Socială SA și BC Unibank SA".

Achitarea a fost efectuată în conformitate cu Legea 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat.

"Reiterăm că convertirea garanțiilor de stat în datorie, prin emiterea de VMS-uri, a permis să fie evitată decapitalizarea Băncii Naționale, care ar fi implicat consecințe grave, precum incapacitatea de a derula politici monetare adecvate, reținerea finanțărilor externe și semnarea unui Acord de țară cu FMI", mai precizează MF.

Amintim că pe 4 octombrie 2016, Ministerul Finanțelor a emis și transmis BNM obligațiuni de stat în sumă de aproximativ 13,4 miliarde de lei, în volum egal cu suma creditelor neachitate de către cele trei bănci din grupul Shor Băncii Naționale la data emiterii obligațiunilor de stat.

Obligațiunile de stat au fost emise pe termene de la un an până la 25 de ani. Răscumpărarea obligațiunilor de stat va fi efectuată în baza unui grafic agreat cu Banca Națională a Moldovei. Dobânzile vor fi achitate semianual, cu excepția cupoanelor pentru primul an.

În perioada 16 octombrie 2015 - 3 octombrie 2016, cele trei bănci aflate în proces de lichidare au rambursat BNM 780,6 milioane lei din suma creditelor de urgență acordate, precum și 8,8 milioane lei dobânzi aferente.

Din data de 4 octombrie 2016 și până în prezent, BEM, Banca Socială și Unibank au transferat la bugetul de stat mijloace bănești, din valorificarea activelor lor, în sumă de 274,6 milioane lei. Suma totală rambursată constituie 1,06 miliarde lei.

Mai precizăm că statul urmează să vândă și alte active aflate acum sub sechestru, în dosarele ce vizează cele trei bănci devalizate, valoarea cărora este de aproximativ un miliard de lei. Banii vor fi transferați, de asemenea, în bugetul de stat.

Circa 11 miliarde lei doar din dobânzi

Calculele efectuate de cercetătorii de la Institutul National de Cercetări Economice al AŞM relevă că în urma asumării plății datoriei formate în urma fraudei bancare datoria de stat va crește cu circa 85%.

Potrivit autorilor, "valoarea dobânzilor calculate pe perioada de 25 ani, coraportată la valoarea finală a împrumutului va conduce la creșterea datoriei de stat cu 84,64%".

În consecință la finalul celor 25 de ani, luând în considerație suma dobânzii calculate pe fiecare lot de obligațiuni, valoarea împrumutului va crește, de la circa 13,6 miliarde lei la circa 25 miliarde lei, din care 11 miliarde vor constitui doar dobânda achitată pentru aceste împrumuturi.

"Indiferent de prolongarea în timp a achitării datoriei publice, ținând cont de majorarea ei constantă până la finalul acestor 25 ani, gradualitatea aceasta nu reflectă capacitatea țării noastre de a asigura o creștere economică respectivă", mai contsatau cercetătorii de la INCE.

Citiți și: 

Unde-i miliardul? Trei soluții care ne-ar fi scăpat de povara miliarduluiprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close