Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Guvernul a plătit 668 milioane lei din buget pentru miliardul furat

1
 • Costul de rambursare a miliardului furat va creşte cu circa 11 miliarde lei
  Foto: mold-street.com
Miercuri, 11.10.2017 09:40   828
Ministerul Finanțelor anunță că a restituit Băncii Naționale a Moldovei o primă parte de 50 de milioane de lei din datoria creată de furtul miliardului în 2014 și a achitat și dobânda de 618 milioane de lei pentru întreaga datorie.

"Suma acoperă dobânzile și costul valorilor mobiliare de stat (VMS) cu maturitatea de un an, emise în toamna anului trecut. Transferul respectiv privește executarea unor obligații de plată care derivă din garanțiile de stat, acordate BNM pentru creditele de urgență în anii 2014 și 2015", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

De unde provin banii

Potrivit instituției, această sumă provine parțial "din valorificarea activelor celor trei bănci devalizate - Banca de Economii SA, BC Banca Socială SA și BC Unibank SA".

Achitarea a fost efectuată în conformitate cu Legea 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat.

"Reiterăm că convertirea garanțiilor de stat în datorie, prin emiterea de VMS-uri, a permis să fie evitată decapitalizarea Băncii Naționale, care ar fi implicat consecințe grave, precum incapacitatea de a derula politici monetare adecvate, reținerea finanțărilor externe și semnarea unui Acord de țară cu FMI", mai precizează MF.

Amintim că pe 4 octombrie 2016, Ministerul Finanțelor a emis și transmis BNM obligațiuni de stat în sumă de aproximativ 13,4 miliarde de lei, în volum egal cu suma creditelor neachitate de către cele trei bănci din grupul Shor Băncii Naționale la data emiterii obligațiunilor de stat.

Obligațiunile de stat au fost emise pe termene de la un an până la 25 de ani. Răscumpărarea obligațiunilor de stat va fi efectuată în baza unui grafic agreat cu Banca Națională a Moldovei. Dobânzile vor fi achitate semianual, cu excepția cupoanelor pentru primul an.

În perioada 16 octombrie 2015 - 3 octombrie 2016, cele trei bănci aflate în proces de lichidare au rambursat BNM 780,6 milioane lei din suma creditelor de urgență acordate, precum și 8,8 milioane lei dobânzi aferente.

Din data de 4 octombrie 2016 și până în prezent, BEM, Banca Socială și Unibank au transferat la bugetul de stat mijloace bănești, din valorificarea activelor lor, în sumă de 274,6 milioane lei. Suma totală rambursată constituie 1,06 miliarde lei.

Mai precizăm că statul urmează să vândă și alte active aflate acum sub sechestru, în dosarele ce vizează cele trei bănci devalizate, valoarea cărora este de aproximativ un miliard de lei. Banii vor fi transferați, de asemenea, în bugetul de stat.

Circa 11 miliarde lei doar din dobânzi

Calculele efectuate de cercetătorii de la Institutul National de Cercetări Economice al AŞM relevă că în urma asumării plății datoriei formate în urma fraudei bancare datoria de stat va crește cu circa 85%.

Potrivit autorilor, "valoarea dobânzilor calculate pe perioada de 25 ani, coraportată la valoarea finală a împrumutului va conduce la creșterea datoriei de stat cu 84,64%".

În consecință la finalul celor 25 de ani, luând în considerație suma dobânzii calculate pe fiecare lot de obligațiuni, valoarea împrumutului va crește, de la circa 13,6 miliarde lei la circa 25 miliarde lei, din care 11 miliarde vor constitui doar dobânda achitată pentru aceste împrumuturi.

"Indiferent de prolongarea în timp a achitării datoriei publice, ținând cont de majorarea ei constantă până la finalul acestor 25 ani, gradualitatea aceasta nu reflectă capacitatea țării noastre de a asigura o creștere economică respectivă", mai contsatau cercetătorii de la INCE.

Citiți și: 

Unde-i miliardul? Trei soluții care ne-ar fi scăpat de povara miliarduluiprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close