ZEL Bălți devine treptat ”oaza industrială” a Republicii Moldova

shadow
Duminică, 03.09.2017 08:51   5170
Una dintre zonele economice libere care a înregistrat cel mai palpabil succes până în prezent se pregătește să elibereze ”legitimații” de rezident unor noi investitori.

După stabilirea acestora în Republica Moldova, ZEL Bălți – care găzduiește reprezentanți importanți ai industriei automotive din UE și SUA – va putea deveni o ”oază industrială” a țării, rivalizând astfel cu capitala ei. 

Administrația ZEL Bălți a discutat recent cu reprezentanții câtorva companii din Uniunea Europeană care s-au arătat interesate de oportunitățile de afaceri oferite de zona respectivă și au vizitat țara pentru a-și face publice propunerile investiționale. 

Designer pentru brandurile mondiale

Una dintre ele este compania franceză DIAM International. Directorul general al grupului, Benjamin Bullmer, a declarat în cadrul unei întrevederi cu conducerea Ministerului Economiei că intenționează să deschidă în Republica Moldova o fabrică cu 100 de locuri noi de muncă pentru conceptualizarea și producerea componentelor de design publicitar, folosit la promovarea mărfurilor și a produselor din diferite domenii. Șeful companiei a remarcat poziționarea geografică reușită a țării și acordurile de liber schimb atât cu UE, cât și țările CSI. 

Împreună cu filialele sale, DIAM International proiectează, dezvoltă, fabrică și instalează o gamă de soluții de comercializare pentru punctele de vânzare cu amănuntul. Oferă soluții conceptuale și grafice, precum și materiale pentru amenajarea magazinelor, buticurilor în centre comerciale, a chioșcurilor, a interiorului aeroporturilor, farmaciilor, saloane de frumusețe, spitalelor și centrelor de sănătate. Acesta mai produce accesorii pentru articole cosmetice, electronice, vestimentație, vinuri și băuturi alcoolice, produse din tutun, bijuterii și ceasuri, și altele. 

Printre clienții grupului se numără Calvin Klein, Dior, Dolce&Gabbana, Gucci, MaybelLine, Lancome, L’Oreal, MaxFactor, Olay, Samsung, Laurent-Perrier, Braun, etc. 

DIAM International operează 25 de oficii și ateliere de producție 18 țări, la care sunt angajate peste 2.000 de persoane, și are în spate o experiență pe piață de peste 40 de ani. El a făcut parte din grupul LBO France începând cu anul 2012.  Peste patru ani, în 2016, DIAM a fost preluat de fondul de investiții Ardian, o companie de investiții private, cu active de 55 de miliarde de dolari gestionate sau consiliate în Europa, America de Nord și Asia. 

Furnizor pentru Tesla

Cealaltă companie, Coroplast Fritz Müller, este un producător de origine germană. Subsidiara din Moldova, Coroplast Harness Technology urmează să construiască hale de producție cu suprafața totală de circa 9.000 metri pătrați. Valoarea investiției anunțate este de 10 milioane de euro, iar numărul de angajări – potrivit comunicatului plasat pe site-ul companiei – va constitui 200 de persoane în prima lună de activitate și va crește până la 600 până la sfârșitul anului. 

Administrația ZEL Bălți a anunțat că firma respectivă va fabrica module de cablaj electric pentru industria automotive în subzona din Căușeni și se așteaptă la vânzări de circa 22 milioane de euro în prima fază a proiectului. 

Compania germană produce benzi adezive industriale, joncțiuni și cabluri electrice pentru diverse tipuri de autovehicule.

Advertisement

Ea mai livrează soluții și materiale pentru sectorul energetic, sfera medicală și de ocrotire a sănătății, iluminare și măsurare. Cu începere din 2015 Coroplast livrează cabluri și pentru renumitele autoturisme electrice Tesla. 

Coroplast Fritz Müller a fost fondată în anul 1928 și este o afacere de familie, transmisă din generație în generație. Cu un număr total de circa 6.200 de angajați 18 țări, firma a general vânzări de 470 milioane de euro în anul 2016. Sediul și uzinele principale se află în localitatea natală Wuppertal, iar celelalte operațiuni de producere sunt dispersate în Germania, Polonia, Tunis, Mexic, SUA și China. 

Un potențial candidat

Un potențial candidat este compania germană Himolla, specializată în fabricarea mobilei și tapițate, care reprezintă unul dintre cei mai mari producători de mobilă în Europa. Mass media a relatat, cu referință la directorului executiv al companiei, Thomas Friedrich, care a vizitat zona din Bălți, că investitorul german dorește să deschidă o fabrică pentru coaserea huselor de mobilă, cu suprafața de 3.000-4.000 de metri pătrați, valoarea proiectului ridicându-se la 1,5 milioane de euro.

În prezent aceasta produce circa 1.600 de articole de mobilier tapițat și are circa 3.000 de angajați. În timpul vizitei la Bălți managerul întreprinderii a estimat necesitățile de personal în Moldova la 300-400 de angajați și în acest sens s-a interesat de nivelul de pregătire a absolvenților Politehnicii din acest oraș. 

Himolla a dat startul producerii în masă a mobilei în anul 1948. Sediul companiei se află la est de Munchen, în landul Bavaria. Geografia exporturilor cuprinde actualmente peste 40 de state. Modelele expuse pe site-ul producătorului vorbesc despre produse de calitate, exclusiviste, pentru segmentele lux și premium.

Profilul ZEL Bălți

ZEL Bălți a fost creată în anul 2010 și are în administrare 11 subzone, dintre care 3 în Bălți, 4 în Strășeni, două la Cahul și câte una la Orhei și Căușeni, iar volumul investițiilor se apropie de 115 de milioane de euro.

În prezent, sunt înregistrate peste 40 de companii rezidente, ce activează în diverse domenii, de la producția industrială a mărfurilor destinate exportului, până la prestarea diverselor servicii necesare companiilor rezidente (locațiunea imobilelor, proiectări și construcții industriale, logistică și transport, brokeraj vamal, alimentație publică). Cei mai mari sunt Draexlmaier din Germania, care a construit trei uzine și a creat peste 3.000 de locuri, Gebauer & Griller din Austria și Sumitomo din Japonia.

Forumul anului ca oportunitate pentru a atrage noi investitori

Autoritățile moldovene au profitat de negocierile care au avut loc cu investitorii străini pe parcursul anului 2017, pentru a împărți invitații de participare la cel mai important evenimentul economic al anului, Moldova Business Week, unul dintre organizatorii căruia este MIEPO - Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului. În cadrul forumului, care va avea loc la Chișinău în perioada 3-6 octombrie, organizatorii vor prezenta, printre altele, condițiile de afacere în zonele economice libere și parcurile industriale. 

MIEPO, prin instrumentele de care dispune, a contribuit efectiv la identificarea investitorilor și la promovarea exporturilor acestora pe piețele internaționale. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, ZEL-urile din Republica Moldova au atras investiții de peste 22 milioane de dolari în primul semestru al anului 2017. 

Volumul total al investițiilor în ZEL-uri, pe întreaga perioadă de activitate ale acestora, a însumat 305,3 milioane dolari până la 1 iulie 2017, sau cu 26,5% mai mult decât la situația din 1 iulie 2016. Cea mai mare este ZEL Bălți, având 11 subzone în Bălți, Strășeni, Orhei, Cahul și Căușeni, și o cotă a investițiilor de 36,5%. 

Volumul total al vânzărilor nete ale producției industriale, fabricată de către rezidenții zonelor libere în lunile ianuarie–iunie 2017, s-a majorat cu 18,8% (în prețuri curente) față de perioada corespunzătoare a anului trecut și a constituit 2.339,5 milioane lei. 

În ZEL-urile moldovenești activează 167 rezidenți, iar numărul total al angajaților zonelor economice libere a depășit 9.200 de persoane, mai arată datele oficiale. 

Republica Moldova are 7 zone economice (de antreprenoriat) libere: ZEL Bălți, ZEL Ungheni, ZAL Expo-Business-Chișinău, ZAL Tvardița, ZAL Taraclia, ZAL Valkaneș, ZAL Otaci-Business. 



Oportunitati