Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 31 iulie are loc adunarea generală anuală a acționarilor Alimcom S.A.
 • DAAC Hermes S.A. desfășoară adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 3 august privind modificarea unor contracte de ipotecă.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.

Cele cinci tipuri de mijloace financiare din miliardul furat care urmează a fi recuperate

1 2
 • Foto: arhiva
 • Tipul banilor de recuperat
  Foto: transparency.md
Luni, 17.07.2017 05:05   369
Investigarea reală a celei mai mari fraude bancare din Republica Moldova încă nu a început și niciun ban din suma furată din cele trei bănci falimentare nu a fost recuperat, arată un studiu realizat de IDIS Viitorul și Transparency International.

Potrivit autorilor, care citează surse oficiale din suma de circa un miliard de dolari, care ar fi fost furat în 2014 din sistemul bancar, până în prezent a fost recuperat aproape un miliard de lei (circa 50 milioane dolari).

În acelaşi timp, ministrul Finanţelor Octavian Armaşu a declarat în aprilie 2017 că nici un ban din cei fraudaţi nu a fost recuperat.

"Aceste informaţii contradictorii derutează opinia publică", constată autorii studiului realizat de IDIS Viitorul și Transparency International.

Grupe distincte şi bani de recuperat

Pentru a înţelege mai uşor ce sumă a fost fraudată din sistemul bancar şi ce anume trebuie de recuperat, experţii au divizat în grupe distincte banii ce urmează a fi recuperaţi.

"1. Bani fraudaţi, care au fost sustraşi din bancă prin intermediul diverselor scheme de excrocherie, recuperarea lor fiind subiect al anchetelor penale;
2. Bani investiţi, care reprezintă activele băncilor lichidate BEM-Unibank-Banca Socială, fie sub formă de credite oferite, fie sub formă de bunuri deţinute. Recuperarea acestor bani are loc potrivit procedurilor legale caracteristice unor relaţii economice standard, iar în prezent sunt recuperaţi banii anume din această categorie".

Potrivit autorilor în prima categorie de bani fraudaţi cu tentă criminală por fi distinse două tipuri de debitori:

"– grupul companiilor Şor, care conform Notei informative Kroll a sustras fraudulos din sistemul bancar circa 600 milioane dolari;
– alte grupări criminale, care pe parcursul a mai multor ani au sustras în mod organizat şi fraudulos bani din aceste trei bănci".

"CNA şi Procuratura Anticorupţie au pe rol mai multe cauze penale care vizează alte companii decât cele din grupul Şor. În acest context urmează de stabilit în câte grupări erau ele organizate şi care este suma de bani, care trebuie urmărită de CNA şi Procuratura Anticorupţie. În opinia noastră, suma fraudată de alte companii ar putea varia de la 100 până la 300 milioane USD", susţin autorii studiului. 

A doua categorie presupune recuperarea banilor prin utilizarea pârghiilor economice şi judiciare în cazul unor litigii de ordin economic:

– cu debitori/companii de bună credinţă, însă cu dificultăţi financiare, care au credite compromise şi nu au capacitatea de a le restitui. Aceşti bani pot fi recuperaţi prin proceduri de insolvabilitate, preluarea de active şi vânzarea lor;
– cu debitori/companii care au contractat credite de la bancă şi nu au probleme în restituirea lor la termen; 
– banii care vor fi recuperaţi din vânzarea bunurilor din proprietatea băncilor în proces de lichidare.

În cazul fiecărui grup de debitori sau bani spre recuperare vor exista, cel puţin, trei etape distincte d recuperare.

Ce mai dificilă etapă: litigiile în instanţe

La prima etapă trebuie evaluată suma care urmează a fi urmărită şi recuperată. Această informaţie poate fi
obţinută din documentaţia primară existentă la băncile vizate. La această etapă pot interveni diverse obstacole legate de calitatea datelor existente şi de sistemul de securitate a datelor din BEM-Unibank-Banca Socială.

La etapa a doua trebuie identificaţi banii şi bunurile care urmează a fi recuperate. Cele mai mari probleme
ar putea fi cu banii fraudaţi din primele două grupe de debitori şi parţial cu banii din grupul trei de debitori.
Totodată identificarea banilor şi bunurilor nu este suficientă.

Urmează o etapă dificilă de procese de judecată, prin care Republica Moldova va trebui să-şi revendice drepturile asupra lor.

Citiţi şi:

Cum justiţia salvează unii afacerişti de returnarea milioanelor de la băncilor fraudate

Este dificil de estimat la această etapă capacitatea reală de recuperare a acestora prin proceduri judiciare, dar obiectivul ar fi 60-80%, susţin experţii.

La etapa a treia banii vor fi recuperaţi prin vânzarea bunurilor obţinute. În dependenţă de strategia de recuperare, mecanismele utilizate şi corectitudinea peroanelor responsabile de vânzarea activelor suma
obţinută poate varia de la 10 până la 80% din valoarea bunului vândut, se mai arată în studiu.

În acelaşi timp preşedintele Parlamentului Andrian Candu a anunţat recent că autorităţile ar urma să elaboreze şi să aprobe o Strategie de acţiuni pentru a recupera miliardele scoase în afara ţării de la cele trei bănci fraudate.

Totodată speakerul s-a arătat mai puţin optimist în privina recuperarării resurselor estimând că doar "20-30% din suma ar putea fie recuperată".

Conform estimărilor lui Andrian Candu ar putea fi recuperate în total circa 300 de milioane de dolari.

Citiţi şi:

FMI: Guvernul nu trebuie să se ocupe de salvarea bancherilor nechibzuiți


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.