Listă neagră a auditorilor și altor specialiști din sectorul energetic

shadow
Sâmbătă, 10.06.2017 10:40   2023
Consiliul de administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE) a decis crearea unei ”liste negre” a auditorilor energetici, elaboratorilor de devize, verificatorilor de proiecte și responsabililor tehnici, care au comis lacune în procesul de evaluare și monitorizare a implementării proiectelor finanțate de Fond.

Potrivit viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, care este și președintele Consiliului, decizia cu privire la crearea și includerea în „lista neagră” a unor dintre specialiștii respectivi vine în rezultatul analizei lacunelor comise de ei în procesul de evaluare a calității implementării proiectelor finanțate de Fond.

Internaționalizarea Fondului de eficiență energetică

În context, FEE urmează să sesizeze entitățile naționale responsabile de atestarea specialiștilor din categoriile respective, precum și organele de resort în vederea sancționării acestora pentru oferirea asistenței tehnice necalitative beneficiarilor de proiect.

În scopul transparentizării și eficientizării procesului de implementarea a proiectelor, Consiliul de administrare a FEE a decis internaționalizarea acestuia prin implicarea mai activă a partenerilor de dezvoltare în evaluarea și realizarea proiectelor. Astfel în Consiliu are statut de observator reprezentantul Delegației UE în Moldova, Alexandre Darras, în calitate de observator la ședința Consiliului.

Noi condiții

Membrii Consiliului au decis instituirea obligativității de elaborare și prezentare în adresa FEE a Proiectului de execuție, aferent obiectivelor proiectului pentru beneficiarii de proiect care au semnat Contractele de grant, dar nu au inițiat executarea lucrărilor sau se află la etapa incipientă de execuție a acestora.

Advertisement

Ministerul Economiei susține că această prevedere are drept scop neadmiterea solicitărilor din partea beneficiarilor de proiect de modificare a devizului de cheltuieli în baza căruia a fost aprobat proiectul spre finanțare. Aceasta pentru că în marea majoritate a cazurilor cheltuielile pentru elaborarea Proiectului de execuție vor constitui parte a contribuției proprii a beneficiarilor.

Sergiu Corin, noul directorul executiv (interimar) al FEE, a precizat că includerea acestei norme este dictată și de faptul că aceste modificări sunt efectuate la diferite etape de implementare a proiectelor și presupun includerea/excluderea unor lucrări necesare pentru protejarea măsurii de eficiență energetică, care nu au fost prevăzute la etapa inițială.

”Acest fapt, conduce, în majoritatea cazurilor, la modificarea costului total al Contractului de grant și, totodată, la creșterea contribuției proprii pentru unii beneficiari de proiect, iar din lipsa mijloacelor financiare, aceasta nu poate fi asigurată. Prin urmare, are loc creșterea perioadei de implementare și, respectiv, nerespectarea etapelor de implementare a proiectelor”, a concluzionat Sergiu Corin.

Amintim că două luni în urmă ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții în toată țara într-un dosar de corupție privind trucarea licitaițiilor în cadrul proiectelor finanțate din Fondul de Eficiență Eneregtică. 

Atunci au fost reținuți trei primari, contabilul unei primării, cinci directori de gimnazii și un director-adjunct de liceu, dar și șefii și angajații a 9 companii.

Aceștia sunt bănuiți de organizarea, prin coparticipare, a unor licitații dubioase, desfășurate în cadrul unor proiecte investiționale, scopul fiind favorizarea unor agenți economici. subiectul este trucarea unor licitații și favorizarea unor agenți economici. 

Citiți și:

Cine este funcționarul de la Guvern vizat de perchezițiile CNA



Oportunitati