Una dintre cele mai mari întreprinderi din Moldova și-a sistat activitatea

shadow
Luni, 02.01.2017 21:16   9971
Întreprinderea de stat Fabrica de sticlă din Chișinău și-a sistat activitatea și a trimis angajații în concediu pe cont propriu.

Început de an dezastruos pentru una dintre cele mai mari întreprinderi ale statului, scoasă și la privatizare anul trecut.

Chiar la finele lunii decembrie 2016, Fabrica de sticlă din Chișinău și-a sistat activitatea și a trimis angajații în concediu pe cont propriu ca urmare a unie defecțiuni la instalații.  

Potrivit Jurnal TV această acțiune a forțat peste o sută de angajați ai întreprinderii să iasă chiar a doua zi din anul 2017 la protest, ei fiind revoltați de cele ce se întâmplă.

Totodată ei susțin că directorul întreprinderii nu se grăbește să repare utilajul. În schimb, a găsit bani pentru a cumpăra un tractor.

Ion Cîrstea, directorul uzinei (în funcție din iulie 2016 n.r.), spune că a fost nevoit să recurgă la această măsură din cauza unei avarii la o instalație, iar oamenii vor reveni la regimul obișnuit de lucru abia după ce defecțiunea va fi înlăturată. Argumentele nu i-au convins însă pe angajați, care spun că nu primesc salarii și nu au cu ce să-și întrețină familiile.

Advertisement

Angajații întreprinderii susțin că, încă în luna august 2016, s-a defectat un utilaj pentru fabricarea sticlei, iar în aceste condiții uzina și-a redus capacitatea de producție.

Mai mult, directorul i-a obligat pe o parte dintre subalterni să iasă în concediu, fără să le plătească salarii sau prime compensatorii. Uneori aceștia erau chemați la muncă, însă pe 29 decembrie 2016, oamenii au fost informați printr-un ordin că fabrica își sistează activitatea până pe 20 ianuarie. Angajații au aflat că trebuie să stea acasă din nou, fără să primească vreun ban.

Angajații se tem să nu se repete situația din 2007, atunci când mai multe secții de producere ale uzinei au fost închise, iar sute de angajați au fost dați afară.

Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții, susține că administrația fabricii a încălcat legea atunci când i-a trimis acasă pe salariați fără să le plătească compensații.

De notat că Fabrica de Sticlă are un capital social de 391 milioane lei, peste 500 de angajați și o cifră de afaceri de 300-400 de milioane lei în anii 2013-2015.

La finele anului trecut, întreprinderea a fost scoasă la mezat la un preț de 232 de milioane lei, adică de 11 milioane de euro, dar nu s-a găsit nici-un cumpărător. Asta chiar dacă prețul este de două ori și ceva mai mic decât în 2012.

În anii 2010-2012, la Fabrică a fost realizat un program investițional în valoare de 132 milioane de lei, ce a cuprins lucrări de reconstrucție și modernizare a cuptorului de topit sticlă, utilizând materiale de înaltă calitate, expertiza tehnică și reparația clădirii, precum și reparația capitală a utilajului tehnologic.

Embargoul impus în 2014 de Rusia la exportul de vinuri și conserve din fructe și legume din Moldova a afectat și Fabrica de sticlă, deoarece a scăzut cererea pe piața locală de articole din sticlă.



Oportunitati