„Cadoul” electoral al Guvernului Filip. Au fost concesionate zăcămintele de petrol și gaze

shadow
Sâmbătă, 12.11.2016 10:48   8768
Autoritățile au decis să concesioneze unei companii străine lucrările de cercetare geologică, inclusiv prospectare și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze în partea de sud a Republicii Moldova.

În ajun de alegeri prezidențiale autoritățile de la Chișinău au decis că este momentul potrivit pentru a concesiona lucrările de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare.

Se repetă scenariul Aeroportul concesionat?!

Învingătorul concursului organizat încă trei luni în urmă, este ținut în secret și va fi dat publicității cel mai probabil în primele zile după alegerea președintelui țării.

Asta chiar dacă Comisia de concurs pentru selectarea concesionarului, instituită prin ordinul Ministerului Mediului a decis încă 10 zile în urmă cine se va ocupa de prospecțiuni și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze.

Andrei Juraveli, directorul Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale (AGRM) susține că decizia de selectare a companiei a fost expediată încă la începutul acestei săptămâni Ministerului Mediului și Agenției Proprietății Publice.

"Eu nu pot să vă spun cine a câștigat concursul. Decizia trebuie să fie făcută publică de Ministerul Mediului și Agenția Proprietății Publice", a declarat Juraveli.

De notat că la concurs au participat doar două companii și învingătoare a fost desemnată o companie străină, fondată de un offshore, susțin surse din cadrul Guvernului.

În același timp decizia de a organiza concursul a fost luată cu anumite neconcordanțe și chiar încălcări, inclusiv în procesul verbal al ședinței Consiliului Național privind parteneriatul public privat din 25 aprilie 2016 la care s-a examinat posibila concesionare a zăcămintelor de hidrocarburi și în document se spunea despre excluderea unui astfel proiect.

La începutul lunii septembrie 2016, reprezentanții Ministerului Mediului și ai Agenției Proprietății Publice susțineau că ar fi vorba de o greșeală în text.

Dar concursul era deja anunțat și nu a mai fost anulat. Mai ales că sunt interese majore din partea unor anumte grupuri. De notat că în ultimii ani de un interes deosebit pentru accesul pe piața moldovenească l-a avut offshorul Frontera Resources.

În luna februarie 2016, conducerea Frontera Resources, reprezentată de președintele acesteia, Zaza Mamulaishvili și directorul executiv, Steve Nicandros s-au întâlnit la Chișinău cu premierul Pavel Filip pentru a prezenta oferta.

Citiți și: Bătălia pentru resursele energetice ale Moldovei se încinge. În luptă s-a inclus și un offshore

Peste cinci luni Guvernul a aprobat un proiect elaborat de Ministerul Mediului privind concesionarea lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, iar la doar câteva zile a fost lansat concursul privind selectarea unui investitor.

Advertisement

Premierul Pavel Filip declara atunci că Guvernul are mari speranțe legate de acest proiect care ar oferi șansa Republicii Moldova de a evalua și cerceta potențialul zăcămintelor de hidrocarburi de gaze și petrol. În același timp, potrivit Ministerului Mediului, exploatarea gazului și petrolului va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și reducerea dependenței de import.

Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, susține însă că ideea de a concesiona zăcămintele de hidrocarburi ar fi aparținut celor de la Ministerul Economiei.

Încercările de a lua legătura cu Valeriu Triboi, vice-ministrul Economiei, responsabil pentru domeniul energetic nu au dat rezultat.

Redevență de cel puțin 1%

Dreptul de desfășurare a lucrărilor de prospectare și evaluare a zăcămintelor de substanțe minerale utile de importanță națională în scopul depistării acumulărilor de hidrocarburi (gaz, petrol) pe teritoriul Republicii Moldova va fi acordat pe un termen de 5 ani, cu ulterioara lor exploatare pe un termen de 40 de ani, cu posibilitatea extinderii unice a acestui termen cu o perioadă de 10 ani, la solicitarea concesionarului".

Documentul prevede că firma ce va obține dreptul de concesiune va plăti redevența "în natură, sub forma rezultatelor obținute de concesionar ca urmare a realizării acestor lucrări, ... în mărime de cel puțin 1% din veniturile obținute din vânzări realizate din activitatea de exploatare a hidrocarburilor de către concesionar și va fi transferată la bugetul de stat".

Redevența se va calcula și se va achita din momentul începerii extragerilor de hidrocarburi de către concesionar. O altă condiție este ca termenul începerii lucrărilor de prospectare și evaluare a zăcămintelor nu va depăși 24 luni de la data semnării contractului de concesiune.

Condiții: experiență internațională și investiții de 50 milioane dolari

Potrivit autorilor la concurs vor putea participa agenți economici din Moldova și străinătate, iar printre criteriile de selectare a concesionarului se numără: mărimea redevenței; perioada concesiunii; experiență regională de minimum 20 de ani în executarea lucrărilor de prospectare și evaluare a zăcămintelor de petrol și gaze; cel puțin 15 ani de experiență tehnică și de experiență legată de explorarea și dezvoltarea hidrocarburilor, inclusiv experiență în realizarea operațiunilor seismice 2D și 3D, de forare și de intervenție asupra sondelor de petrol și gaze, interpretarea și procesarea datelor legate de explorare, producerea, transportarea și comercializarea hidrocarburilor produse pe piețile din întreaga lume.

Printre alte condiții importante se numără realizarea de investiții de cel puțin 50 milioane dolari în astfel de proiecte în orice țară a lumii; capacitate managerială specializată și suficientă dezvoltării și implementării proiectului; tehnologii, echipament și tehnici avansate, resurse umane specializate și suficiente dezvoltării și implementării proiectelor de explorare și extragere hidrocarburi; sisteme adecvate și performante de monitorizare continuă a riscurilor aferente proiectului etc. 

Avem sau nu rezerve de gaze?

Rezervele de gaze naturale din Moldova sunt concentrate în special în raionul Cantemir, în apropierea localităților Victorovca și Baimaclia, iar cele de petrol la Văleni, Cahul și sunt exploatate de compania Valiexchimp. Cantitatea de gaze care poate fi extrasă chiar acum este estimată la circa un miliard de metri cubi.

Volumul pare unul nesemnificativ și poate asigura 90% din consumul țării noastre numai pentru un an. Totuși, resursele naturale rămân sub pământ, chiar dacă avem posibilități tehnice să le extragem.

Astfel din cele 21 de sonde existente, sunt funcționale vreo 15, de unde am putea obține lunar până la 300.000 de metri cubi de gaze. În același timp compania operează doar cu o sondă pentru că nu are acces la rețeaua națională de distribuție, din care se extrag doar 10.000-20.000 de metri cubi de gaze pe lună.

Au forat și rușii, și americanii

În perioada sovietică, pe tot teritoriul Moldova s-au făcut foraje pentru a afla dacă aici există rezerve de petrol și gaze. Lucrările au fost stopate în anii ’70, după descoperirea zăcămintelor uriașe de hidrocarburi în Siberia. Sondele au fost în mare parte distruse, iar rezultatele - ascunse.

20 de ani în urmă, în 1995, Guvernul a semnat un acord de concesiune cu Redeco LTD din SUA, care urma să exploreze și să extragă petrol și gaze din sudul țării timp de 20 de ani. În 2007, Executivul i-a retras companiei dreptul exclusiv pentru exploatarea zăcămintelor, deoarece aceasta nu și-a onorat angajamentele.  În mai 2008, Valiexchimp a preluat de la compania americană toate drepturile și obligațiunile.

* * *
Acest articol a fost finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

 



Oportunitati