Procuratura inițiază procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon

shadow
Marţi, 26.07.2016 12:12   1507
Procuratura Generală anunță că a fost informată, prin intermediul canalelor Interpol, despre faptul reținerii, pe 25 iulie, în orașul Kiev, a afaceristului Veaceslav Platon, anunțat în căutare internațională de autoritățile noastre.

Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat că a fost informată, prin intermediul canalelor Interpol, despre faptul reținerii, pe 25 iulie curent, în orașul Kiev, Ucraina a lui Veaceslav Platon, anunțat în căutare internațională de autoritățile noastre.

Concomitent, potrivit autorităților competente ale Ucrainei, documentele confirmative privind aplicarea în privința numitului a măsurii preventive - arestul vor fi comunicate ulterior.

În aceste condiții, Procuratura Generală a Republicii Moldova anunță va iniția procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon, în condițiile legislației naționale și internaționale, prevăzute în astfel de cazuri.

Autoritățile nu specifică cât va dura procedura.

În același timp într-un interviu publicat de RISE Moldova, Platon a anticipat faptul că, la un moment dat, organele de drept îl vor anunța în căutare generală.

Advertisement

și neagă că ar fi implicat în operațiunea Laundormat, de spălare a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia. 

„Este o aiureală. În Moldova se petrec lucruri teribile: oamenii sunt lipsiți de dreptate, libertate, sunt întemnițați, luați ostatici. Și nimeni nu vede asta. Din păcate, aceștia sunt prezentați public ca fiind niște dușmani, niște ticăloși, pentru a se distrage atenția. Și în loc să fie investigat cazul cu dispariția miliardului, li se povestește despre 18 miliarde de dolari care chipurile ar fi fost spălate prin Moldova„, a declarat pentru RISE Veaceslav Platon.

Totodată el susține că în țară are loc un proces de acaparare a sistemului bancar.

„Așa-zisa purificare/curățare a sistemului bancar este pentru proști. În realitate este vorba despre obținerea controlului deplin asupra sistemului bancar și preluarea a două mari bănci – Moldova Agroindbank și Moldindconbank.

Capturarea MAIB a început după o schemă simplă: BNM este în drept să-l declare pe orice acționar că acționează concertat pe motive inventate. De exemplu, pentru că acționarii au fost în același automobil, discută între ei sau au transferat bani unul altuia. Ba chiar și fără motive reale, în baza unor zvonuri de pe Internet. De regulă sunt declarați că acționează concertat doar acționarii ce nu le sunt pe plac. În consecință, BNM îi obligă pe aceștia să-și vândă acțiunile. Pare să fie totul curat, vinde și ai scăpat. Paradoxul că această prevedere este parte a unui act legislativ asumat în fața Parlamentului de Guvernul Leancă, iar aceasta a deschis porțile pentru furtul unui miliard de dolari. Aceasta arată că cei care au furat miliardul și-au planificat acțiunile„, mai afirmă afaceristul.



Oportunitati