BERD nu renunță la intenția de a cumpăra Victoriabank

shadow
Vineri, 08.04.2016 08:14   2767
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, nu a renunțat la intenția de a deveni acționar majoritar la Victoriabank, a anunțat Julia Otto, șefa oficiului BERD la Chișinău

Principalul investitor instituțional din Republica Moldova, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va continua demersurile pentru a achiziționa o cotă substanțială de la Victoriabank,

”Noi salutăm acțiunile Guvernului și Parlamentului privind amendarea legislației care au împiedicat BERD sa-și majoreze cota la Victoriabank. Nu putem spune însă unde și când va avea loc tranzacția, în Republica Moldova sau în străinătate”, a declarat Julia Otto, șefa oficiului BERD la Chișinău.

La începutul anului 2015, BERD a anunțat că vrea să cumpere o cotă mai mare de 50% din capitalul Victoriabank, unde deține în prezent 15,06% din acțiuni.

Intenția a generat o reacție negativă din partea autorităților de la Chișinău. În consecință relațiile dintre BERD și autoritățile moldovene au devenit destul de încordate în anul 2015, ca urmare a unor acțiuni ce au blocat intenția Băncii de a cumpăra un pachet de peste 50% de la Victoriabank și de a finanța un proiect ce ar crește siguranța și transparența din sistemul bancar moldovenesc

Ulterior pentru a putea bloca oferta BERD și-au anunțat intenția de a cumpăra pachete de acțiuni la Victoriabank doi milionari locali.

Advertisement

În prezent structura de acționariat la Victoriabank se prezintă astfel: milionarul rus Serghei Lobanov prin Insidown - 39,2%, BERD - 15,06%, Alpha Bank din România - 12,5%, Victor Ţurcan - 10,45%, Galina Proidisvet - 4,04%, Valentina Ţurcan - 2,47%, Mihail și Elena Artemenco - 2,49 și 2,45% și firma Notabil Plus - 2,36%.

De la șapte la doar două bănci

Cât despre situația generală din sistemul bancar, Julia Otto, susține că supravegherea specială instituită de către Banca Națională a Moldovei (BNM) la Moldova-Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank trezește semne de întrebare.

„Concentrarea activelor în trei bănci nu implică risc major în condițiile în care economia Moldovei este foarte mică, iar cele trei bănci sunt sub supraveghere specială. Îngrijorare provoacă înrăutățirea calității acționarilor la acest bănci”, a explicat șefa de la BERD.

Potrivit ei, diagnosticul la cele trei bănci în urma auditului internațional urmează să facă lumină dacă sunt sau nu probleme.

"În anul 2013 situația în sistemul bancar moldovenesc s-a deteriorat, iar BERD a fost nevoită să-și reducă finanțările în Republica Moldova. Dacă în anul 2011 colaborăm cu șapte din cele 14 bănci din Moldova, apoi în prezent cu doar două bănci. De vină a fost netransparența în structura de acționariat. Noi trebuie să știm cu cine lucrăm și care sunt beneficiarii finali din bănci”, a mai explicat Otto.

În lupta pentru controlul Victoriabank a intrat BERD



Oportunitati