Au primit ilegal 15,5 miliarde de lei

shadow
Duminică, 13.09.2015 14:08   2589
Valoarea salariilor achitate fără a fi declarate ajunge la circa 15,5 miliarde de lei pe an, sau circa o treime din totalul remunerărilor la nivel național, anunță liderii sindicali.

Angajarea informală în câmpul muncii în Republica Moldova rămâne în continuare un fenomen de proporții, care provoacă pierderi anuale de 5,6 miliarde de lei doar bugetului de stat, susțin liderii sindicali.

Sindicatele cer sancțiuni mai aspre

"Bugetul public național pierde anual 5,6 miliarde de lei, pentru că salariile achitate în plic nu sunt impozitate. Conform estimărilor unor instituții de cercetare, inclusiv a unor experți germani, valoarea salariilor neformale în Republica Moldova constituie circa 15,5 miliarde de lei sau aproximativ jumătate din fondul anual al retribuirii muncii", a declarat în cadrul unui seminar Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor.

Oleg Budza, președintele CNSM susține că sindicatele au înaintat partenerilor sociali un șir de propuneri pentru îmbunătățirea cadrului normativ din Republica Moldova în vederea minimizării practicii de achitare a salariilor ”în plic” și ”muncii la negru”.

"O măsură destul de eficientă ar fi înăsprirea sancțiunilor pentru practicarea acestui fenomen. Cele stabilite în prezent nu-i sperie pe agenții economici, amenzile trebuie să fie foarte dure, iar în paralel trebuie de găsit soluții privind flexibilitatea impozitării agenților economici, care trebuie să fie motivați și interesați să activeze legal”, a menționat liderul sindical.

Advertisement

Ineficiența măsurilor de sancționare este recunoscută și de autorități. Astfel Dumitru Stăvilă, directorul Inspectoratului de Stat al Muncii a anunțat că agenții economici care au angajat persoane la negru sunt sancționați cu amenzi de 7-10.000 de lei fiecare (300-450 de euro).

"Aceste sancțiuni însă nu sunt eficiente. Pentru a responsabiliza angajatorii, trebuie modificată legislația, astfel ca agenții economici să fie obligați de a achita, pentru fiecare angajat la negru, contribuții la bugetul asigurărilor sociale pentru o perioadă de șase luni. Asta pe lângă amenda de până la 10.000 de lei", a menționat Stăvilă.

De ce cetățenii preferă salariile în plic

Anterior directorul executiv Expert Grup, Adrian Lupușor, susține într-un studiu că "salariul în plic este preferat de cetățenii din Republica Moldova și din cauza sistemului de pensii existent care asigură pensii mult prea mici comparativ cu necesitățile sociale". În opinia sa, această nepreocupare a populației față de pensie este o atitudine dominantă pe piața muncii din Republica Moldova care suferă deja de rigiditate și de o dinamică scăzută a locurilor de muncă.

Totodată într-o analiză realizată de Ulrike Bechmann și Jorg Radeke de la German Economic Team în Moldova se constata că în prezent circa 31% din populația încadrată în muncă este angajată informal, fie în condițiile neînregistrării angajării fie prin declararea parțială a retribuțiilor (achitarea salariilor în plic).

"Prin ambele procedee rămân nedeclarate salarii în valoare de 15,41 miliarde lei ceea ce reprezintă în jur de 31,1% din valoarea națională a remunerațiilor. În consecință, statul pierde anual venituri din contribuțiile fiscale și contribuțiile sociale în valoare combinată egală cu 5,65 miliarde lei sau 16,4% din veniturile provenite din contribuțiile fiscale și plățile pentru asigurările sociale", constată cei doi economiști germani.

Specialiștii germani susțin că munca informală creează reguli de joc inechitabile, iar companiile care respectă regulile de joc se pomenesc în dezavantaj financiar simțitor în comparație cu cele care practica muncă informală.



Oportunitati