Fiscul explică cum plătitor de TVA devine cine vrea

shadow
Marţi, 26.05.2015 13:36   12505
De la 1 mai 2015, orice firmă din Republica Moldova se poate înregistra ca plătitor de TVA chiar din momentul fondării, și nu la atingerea cifrei de afaceri de 100.000 de lei, cum era în trecut.

După întrarea în vigoare de la 1 mai 2015 a noilor prevederi prin care agenților economici le-a fost acordată posibilitatea de a se înregistra benevol în calitate de plătitor de TVA, indiferent de valoarea livrărilor de mărfuri și servicii efectuate, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a ieșit cu unele explicații.

Cum te poți înregistra plătitor TVA

Potrivit Fiscului noua redacție prevede că „subiectul care desfășoară activitate de întreprinzător are dreptul să se înregistreze în calitate de contribuabil al TVA dacă el preconizează efectuarea livrărilor impozabile de mărfuri sau servicii. Subiectul se consideră înregistrat din prima zi a lunii următoare celei în care a fost depusă la organul fiscal cererea de înregistrare, cu excepția cazurilor prevăzute la alin.(1), art.112 din Codul fiscal.

După ce a fost depusă cererea, persoana responsabilă din cadrul organului fiscal poate solicita prezentarea documentelor și informațiilor în vederea stabilirii veridicității datelor prezentate de solicitant.

În cazul în care solicitantul îndeplinește condițiile de înregistrare, acestuia i se eliberează certificatul de înregistrare ca plătitor a TVA, obligațiile ce rezultă din statutul de plătitor TVA survenind începând cu prima zi a lunii următoare celei în care a fost depusă la organul fiscal cererea de înregistrare.

Advertisement

Norma prevede că examinarea cazurilor de înregistrare ca plătitor a TVA și eliberarea certificatului de înregistrare ca subiect impozabil plătitor a TVA se efectuează într-un termen de depășească 14 zile calendaristice din data depunerii cererii.

Totodată Fiscul precizează că agentul economic este considerat a fi înregistrat plătitor de TVA din prima zi a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea.

Ce efecte are înregistrarea ca plătitor TVA

"Urmărând scopul de a nu admite survenirea unor consecințe neașteptate pentru solicitanții înregistrării benevole în calitate de plătitori TVA, recomandăm contribuabililor să estimeze cu atenție capacitățile proprii de onorare a obligațiilor ce vor lua naștere începînd cu momentul obținerii statutului de plătitor TVA", precizează autoritatea fiscală.

Totodată Fiscul menționează că potrivit art.187 alin.(21) din Codul fiscal, subiecții înregistrați în calitate de plătitori TVA sunt obligați să prezinte dările de seamă exclusiv în formă electronică, cele pe suport pe hârtie nefiind acceptate.

"Această obligație determină necesitatea contribuabilului solicitant al înregistrării să asigure dotarea cu tehnica de calcul necesară și conexiunea la internet. Pe lângă aceasta, pentru asigurarea autentificării conforme a datelor din darea de seamă electronică, urmează a fi obținute semnături electronice pentru conducătorul și contabilul-șef al întreprinderii. O altă obligație necesară de menționat, este cea de a depune declarații privind TVA lunar, până pe data de 25 a lunii ce urmează după perioada fiscală pentru care se depune darea de seamă", mai precizează Fiscul.

Pe lângă aceasta, în conformitate cu art.1181 din Codul fiscal, plătorii TVA urmează să înregistreze, în termen de 10 zile lucrătoare, facturile fiscale cu valoarea livrării impozabile ce depășește 100.000 de lei în Registrul general electronic al facturilor fiscale, nerespectarea obligației în cauză fiind pasibilă sancționării.

În condițiile impactului semnificativ al TVA asupra procesului bugetar, față de plătitorii TVA se aplică măsuri speciale de administrare fiscală, îndreptate spre neadmiterea prejudicierii bugetului prin încălcarea legislației fiscale.



Oportunitati