Moldova va avea un sistem modern de supraveghere a spațiului aerian

shadow
Luni, 23.03.2015 05:22   3212
Compania ERA din Pardubice, Cehia va livra și instala în Republica Moldova un nou sistem de supraveghere și control a traficului aerian ce va acoperi întregul spațiu aerian al țării.

Până la finele anului 2015 Republica Moldova va avea o rețea modernă de supraveghere și control a spațiului aerian și va renunța astfel la radarele vechi din epoca sovietică, care nu ofereau posibilitatea de a monitoriza tot spațiul aerian al țării.

Sistemul și tehnologia de supraveghere vor fi furnizate de compania ERA din Pardubice, Cehia, care a fost selectată în urma unei licitații organizate de MoldATSA, întreprinderea de stat care se ocupă de gestionarea traficului aerian din Republica Moldova. Totodată o parte din lucrări vor fi efectuate de compania locală Bass Systems SRL.

"Este un angajament al nostru, ținând cont de respectarea sarcinilor din Local Single Sky Implementation Plan (LSSIP), document contrasemnat anual de Republica Moldova și Eurocontrol, care reprezintă planul de implementare a obiectivelor „Cerului Unic European pentru fiecare stat în parte", unul din obiectivele căruia este implementarea de sisteme avansate de ghidare și control a spațiului aerian", spune Corina Cecan, director pentru relații internaționale și PR la MoldATSA.

Potrivit managerului sistemul de supraveghere MLAT fi instalat până la finele anului 2015.

"Această tehnologie constă dintr-o multitudine de antene amplasate în locuri strategice în țară (WAM-Wide Area Multilateration) și pe aeroport (MLAT-Multilateration tehnology) care permite supravegherea navelor în zone care până acum nu erau accesibile.

Advertisement

În afară de aceasta sistemul permite vizualizarea locului exact nu doar al navei aeriene ci și a automobilelor de servici de pe aeroport (cu ajutorul unei antene amplasate pe vehicul)", susține Corina Cecan.

Un alt avantaj nu mai puțin important al noului sistem este costul echipamentului, care este mult mai mic decât cel al unui radar obișnuit (angajamentele contractuale față de producător prevăd confidențialitatea informației financiare).

Potrivit unui comunicat al companiei ERA, în urma unui studiu au fost stabilite locațiile unde vor fi instalate cele 15 stații terestre WAM, iar sistemul MLAT de la aeroport va utiliza 11 stații GS. Totodată compania BASS Systems din Moldova este responsabil pentru infrastructura și rețelele de fibre optice.

Sisteme de supraveghere MLAT se regăsesc în aeroporturile din Cluj-Napoca ( Romania), Budapesta (Ungaria), Riga (Letonia) etc.

Compania ERA dezvoltă și produce sisteme atât pentru sectorul civil și militar. Tehnologia multilaterație MLAT a fosta deja furnizată unor organizații de control al traficului aerian, aeroporturilor, dar și forțelor militare din SUA și alte 54 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, America și Asia.



Oportunitati