Moldova nu va mai livra componente pentru cele mai moderne submarine rusești

shadow
Sâmbătă, 20.09.2014 11:45   3924
Din anul 2017, Rusia va renunța la folosirea de componente produse în străinătate la asamblarea submarinelor nucleare

Tranziția completă la folosirea componentelor rusești în producția de submarine nucleare din Rusia se va finaliza în anul 2017, a declarat Eduard Borisov, consilierul superior al directorului general al uzinei Sevmash din Severodvinsk (cel mai mare producător de submersibile din Rusia).

Moscova vrea doar componente rusești la cele mai moderne submersibile

"La proiectul Borei (sumbarinele Yuri Dolgoruki și Aleksandr Nevski n.r.) deja s-a trecut la folosirea doar a componentelor și materialelor din Rusia. În ceea ce privește proiectul Yasen, vor fi menținute livrările de la două întreprinderi: una din Ucraina și alta din Republica Moldova. Dar din anul 2017 vom refuza și la serviciile acestor producători", a precizat Borisov.

Reprezentantul Sevmash nu exclude că renunțarea la componentele din Ucraina să aibă loc mai devreme, deoarece Guvernul Ucrainei "nu totdeauna adoptă decizii rezonabile".

Cel mai probabil că de decizia Rusiei va fi afectată uzina Răut din Bălți, care de 60 de ani produce și livrează componente pentru submarinele rusești.

Primul submarin nuclear multifuncțional al Rusiei din clasa clasa Yasen K-560 "Severodvinsk" a intrat, la începutul lunii iunie 2014, în serviciul Marinei, după efectuarea a 14 teste de mare, care au durat 222 de zile.

Advertisement

„Severodvinsk" face parte din a patra generație de submarine a Rusiei. Acesta este dotat cu cele mai moderne sisteme de comunicare și poziționare, cu rachete de croazieră supersonice cu o bătaie de peste 2.500 km, care pot fi dotate cu proiectile obișnuite sau nucleare. Rachetele de acest tip sunt folosite, în principal, împotriva portavioanelor.

Rușii se laudă cu noua armă din dotarea marinei militare

Submarinul Yasen

La începutul lunii aprilie, președintele rus Vladimir Putin s-a arătat îngrijorat de situația din domeniul cooperării industriale în cadrul CSI, în special privind producția mărfurilor militare și a celor cu dublă destinație cu statele ce vor semna Acorduri de Asociere și Liber Schimb cu UE (Ucraina, Moldova și Georgia).
„Trebuie să ne pregătim de situația în care va trebui să renunțăm la importuri și să producem aceste mărfuri la noi în țară“, a menționat Putin, sugerând astfel că Rusia ar putea întrerupe cooperarea industrială cu unele state din CSI.

14 întreprinderi moldovenești ar putea rămâne fără contracte

În prezent 14 întreprinderi din Moldova, inclusiv regiunea transnistreană au contracte de cooperare industrială cu producători din Rusia, inclusiv din sectorul militar (submarine, motoare pentru avioane etc).

Potrivit unei hotărâri adoptate în martie de Guvernul de la Chișinău, referitoare la cooperarea industrială moldo-rusă, producția a 14 întreprinderi din Republica Moldova, inclusiv din Transnistria, a fost scutită de plata TVA, a taxelor vamale și accizelor. Printre acestea se numără Topaz și Eliri din Chișinău, ASPA din Orhei, Răut din Bălți, Pribor din Tighina etc.

Economistul Roman Chircă susține că deși aportul acestor întreprinderi în economia națională pare nesemnificativ, "acestea sunt niște oaze unde s-a mai păstrat producția de componente și echipamente cu dublă destinație și care necesită tehnologii inovative".



Oportunitati