Protejăm mediul sau facilităm comerţul? De ce nu pot fi construite cheiuri temporare pe râul Prut

shadow
Joi, 23.05.2024 12:11   481
Construcția cheiurilor temporare pe malul râului Prut, în apropiere de vărsarea acestuia în fluviul Dunărea, cu scopul de a facilita exportul de cereale pe cale fluvială, este imposibilă, susţine Ministerul Mediului, într-un răspuns oferit Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Amintim că într-o adresare expediată Ministerului Mediului, Iurie Rija, director executiv al Asociației „Agrocereale”, se arăta îngrijorat de blocajele în amenjarea cheiurilor temporare pe râurile Nistru și Prut și susținea că dezvoltarea acestora „este o chestiune de importanță crucială pentru industria exportatoare și importatoare de cereale din Republica Moldova”.

Citiţi şi:

Spînu a promis, Bolea a promis... Construcția cheiurilor temporare pe râul Prut rămâne blocată

„Înțelegem că realizarea unor astfel de lucrări necesită adaptarea majoră a terenului, construcția unor platforme bine săpate și consolidate cu fier și beton armat. Cu toate acestea, în opinia noastră, limitele rezervației Prutul de Jos au fost stabilite în detrimentul dezvoltării economice și sociale a statului. Există suspiciunea că aceste limite au fost stabilite special pentru a proteja un port privat, iar acest lucru împiedică Moldova să-și dezvolte infrastructura portuară la nivel de stat, într-un mod competitiv”, se menționa în adresarea conducerii Agrocereale.

Advertisement

În răspunsul său, Ministerul Mediului afirmă însă că construcția cheiurilor temporare în locaţiile menţionate de Asociaţia Agrocereale este imposibilă, pentru că ar fi o încălcare a legislaţiei naţionale şi a angajamentelor internaţionale de protejare a mediului.

„În vederea asigurării încărcării/descărcării mărfurilor și produselor agricole, facilitarea comerțului extern de produse cerealiere, fluidizarea traficului și impulsionarea procesului de interacțiune dintre agricultorii Republicii Moldova cu clienții din exterior, se impune necesitatea identificării unei alte locații pentru instituirea cheiului temporar, în afara rezervațiilor naturale, în vederea evitării cauzării prejudiciilor iremediabile mediului”, se menţionează în nota Ministerului Mediului.

Instituţia invocă prevederi din Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat, potrivit cărora „rezervația biosferei se fondează în conformitate cu Programul UNESCO „Omul și biosfera” și are ca obiectiv conservarea elementelor și formațiunilor fizico-geografice, speciilor de plante și de animale de importanță națională și internațională, efectuarea de cercetări în sistemul monitoringului global”.

Totodată, este menţionat faptul că „rezervația biosferei are statut de instituție de cercetări științifice și se află în subordinea autorității centrale pentru mediu”.

„Teritoriul rezervației biosferei se divizează în următoarele zone funcționale: zonă nucleu, de protecție integrală, destinată exclusiv conservării biodiversității și creării condițiilor naturale de dezvoltare a biocenozelor, în zona nucleu este interzisă orice activitate economică. Se permite doar efectuarea de cercetări științifice; zonă tampon, de administrare naturală, obiect de studiere și de aplicare a rezultatelor cercetărilor științifice pentru conservarea și dezvoltarea fondului genetic, restabilirea principalelor tipuri de păduri, bălți, lunci, stepe etc....; zonă de tranziție, destinată diminuării impactului antropic din teritoriile adiacente. Terenurile din zona de tranziție pot rămîne deținătorilor, care sînt obligați să respecte regimul stabilit în rezervație. În această zonă se permit anumite activități tradiționale de folosință a terenurilor, asociate cu agricultura, silvicultura, pășunatul și pescuitul”, precizează Ministerul Mediului.

În plus, este spus că potrivit legislaţiei Rezervația biosferei „Prutul de Jos”, are statut de întreprindere de stat din subordinea Agenției „Moldsilva”. Astfel, gestionarea Rezervației se realizează de către administrația acesteia.



Oportunitati