Raiul criptomonedelor, lăsat fără energie electrică

shadow
Miercuri, 22.05.2024 22:08   477
Considerată un Eldorado al criptomonedelor, Venezuela a decis să reducă și să închidă mai multe ferme de „miniere” de bitcoin, ca urmare a crizei energetice ce a cuprins această țară extrem de bogată în petrol.

Venezuela, avânt ca moneda națională bolivarul, devalorizat de câteva ori în ultimii 2-3 ani și cu electricitatea aproape gratuită, a ajuns în ultimii ani un paradis pentru fermele de bitcoin.

Aceste depozite gigantice, în care mii de computere efectuează calculele necesare pentru a „mina” criptomonede, este o activitate extrem de consumatoare de energie.

Citiţi şi:

De la poveste de succes până la harakiri – lecțiile unui stat eșuat

Un paradis, însă, rezervat celor cu o rețea electrică stabilă. Nu este însă o sarcină ușoară într-o țară cufundată într-o criză economică gravă de aproximativ zece ani, unde întreruperile de curent sunt frecvente, iar rețelele electrice au degradat fără investiții și tehnologii.

Acești noi geni de mineri, susținuți îndelung de un guvern chavist (un soi de socialism) – care chiar a încercat să-și lanseze propria criptomonedă, Petro, fără succes – ar putea, totuși, să-și vadă popularitatea scăzând în țară.

Advertisement

Așa sugerează comunicatul de presă publicat de Ministerul Energiei Electrice, care dispune „deconectarea […] tuturor fermelor de minerit”.

„Obiectivul este de a deconecta toate fermele miniere de criptomonede din țară, pentru a reduce foarte mult cererea, ceea ce ne va permite să continuăm să oferim un serviciu eficient și de încredere poporului venezuelen”, susține Ministerul Energiei Electrice.

Venezuela suferă de o rețea electrică învechită și de o corupție endemică, iar autoritățile intenționează astfel să le rezolve pe ambele, prin combaterea minării de criptomonede în țară.

Anul trecut, mai mulți manageri superiori ai companiei de stat Petróleos de Venezuela (PDVSA) dar și ai Superintendencia Nacional de Criptoactivos (Sunacrip) au fost arestați și acuzați de „trădarea patriei și însuşirea bunurilor publice”. Fostul șef al Sunacrip, Joselit Ramírez, se află după gratii, el fiind apropiat de fostul ministru al petrolului din țară, Tareck El Aissami, aflat și el în închisoare.

Cei doi sunt acuzați că au instalat ferme ilegale de minerit de bitcoin personale în toată țara și, astfel, au slăbit rețeaua națională de electricitate. 2.000 de dispozitive de exploatare a criptomonedei au fost confiscate recent în cadrul acestui dosar.

Autoritățile chiar au încurajat utilizatorii să denunțe instalațiile ilegale, pentru a participa la această campanie majoră de salvgardare a rețelei naționale de energie electrică.

Unii observatori susțin că starea gravă actuală a rețelei de energie electrică se datorează, în principal, lipsei întreținerii recurente și a mai multor decenii de decizii îndoielnice și contraproductive contra investitorilor, mai degrabă decât prezenței instalațiilor miniere.

Menționăm că Venezuela este considerată țara cu cele mai mari rezerve de petrol, dar politicile de stânga și lupta cu investitorii au dus la degradarea sectorului şi a economiei. În consecință, Venezuela, care cândva era cea mai bogată țară din America Latină, acum este cea mai săracă, iar populația fuge din țară.



Oportunitati