România a inaugurat primul scaner cu raze X la frontiera moldo-română

shadow
Miercuri, 22.05.2024 06:21   391
La Biroul Vamal Galați-Giurgiulești de la frontiera moldo-română a fost inaugurat primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât și traficul de droguri și substanțe periculoase.

Potrivit autorităţilor din România, instalarea primului scaner în Biroul vamal Giurgiulești, destinat autovehiculelor, reprezintă doar o parte din efortul Ministerului de Finanțe și al Autorității Vamale Române de a moderniza infrastructura vamală și a gestiona eficient frontierele în interesul securității naționale.

Ministrul român al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că noile scanere „reprezintă o mișcare strategică în lupta cu contrabanda” şi că ele „vor revoluționa modul în care este verificat conținutul mijloacelor de transport, permițându-ne să efectuăm inspecții mai rapide și mai precise”.

„Această tehnologie care utilizează inteligența artificală nu numai că va consolida securitatea noastră națională, ci și va contribui la creșterea eficienței în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaționaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din țară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice în sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă”, a explicat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Advertisement

Autorităţile române au ca țintă să operaționalizeze 9 scanere în acest an, urmând ca în 2025 să pună în funcțiune în punctele vamale 8 sisteme de scanare, iar în 2026 – restul de 9, astfel încât să ajungă la cele 26 prevăzute în programul finanțat cu fonduri UE și bani de la buget pentru dotarea cu astfel de echipamente.

Cu excepția celor două scanere pentru Constanța și Moravița (Serbia), șapte din cele nouă sisteme de scanare vor fi amplasate în 2024 pe granițele cu Ucraina și Republica Moldova, având în vedere și riscurile cauzate de războiul din Ucraina. Sistemele de scanare au un rol important în combaterea evaziunii (trafic ilicit, cum este cel de țigarete), dar și în ce privește alte tipuri de trafic ilicit (cum ar fi arme sau droguri).

Astfel, în 2024 vor urma, după Giurgiulești, vămile Siret, Albița, Isaccea, Halmeu, Moravița, unde sunt în plan scanere pentru autoturisme. Tot la Siret (frontiera cu Ucraina) va fi montat și un al doilea scaner, fix, iar la Albița (cu Republica Moldova) un al doilea scaner, mobil. La punctul Constanța Nord este în plan un scaner fix (pentru containere).

În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din Giurgiulești, Albița, Constanța Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costești, Oancea, iar în 2026 vor fi operaționale 9 scanere în vămile Constanța Sud, Halmeu, Moravița, Calafat, Nădlac, Borș, Stânca Costești, Porțile de Fier, Petea.

Securizarea frontierelor non-UE ale României (cu Ucraina, Republica Moldova și Serbia) este relevantă și în contextul intrării României în spațiul Schengen.

Valoarea totală a proiectului pentru scanere (achiziție, lucrări pentru amplasare, etc.) este de 100 milioane de euro, 34 de milioane de euro find fonduri din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar restul – alte fonduri UE și bani de la bugetul României.



Oportunitati