Cât au investit românii în Republica Moldova şi alte state

shadow
Marţi, 21.05.2024 05:53   406
Nivelul investiţiilor româneşti în afara graniţelor ţării a ajuns la aproape 4,5 miliarde de euro în 2023. Faţă de acum zece ani, suma a crescut de şapte ori, dar este de şapte ori mai mică decât a polonezilor şi de opt ori decât a maghiarilor, arată o analiză Business Magazin şi ZF.

În ultimii zece ani, românii au prins curaj şi au investit în afara ţării, in­trând cu businessurile create în România în ţări din Europa, mai ales. Dacă în 2013 nivelul investiţiilor directe în străinătate ale românilor (cetăţeni şi companii) era de 616 milioane de euro, în 2022 cifra a sărit de 4,42 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), scrie ZF.

Românii rămân încă în urma altor state din regiune

Creşterea de şapte ori, văzută în com­pa­ra­ţie pe un deceniu, poate arăta apetitul mai mare al antreprenorilor locali spre a-şi pune la încercare afacerile şi pe alte pieţe.

Privind însă la „capra vecinului”, Croaţia, o ţară de aproape cinci ori mai mică, a investit peste hotare cu peste 35% mai mult decât România.

Polonia are 28 miliarde euro investiţi peste graniţe, Ungaria a trecut de 37 miliarde euro, iar cehii au 52 miliarde euro plasaţi în afara teritoriului propriu (de aproape 12 ori mai mult decât românii), se arată în analiză.

Unde merg investiţiile româneşti: Olanda, Cipru, apoi Moldova şi Bulgaria

Destinaţiile banilor româneşti au fost în majoritate pe „bătrânul continent”. Astfel, cei mai mulţi bani au mers în paradisurile fiscale Olanda şi Cipru, unde au ajuns 16% şi respectiv 15% din totalul ISD.

Advertisement

Citiţi şi:

Cine a fost principalul investitor în Republica Moldova în 2023

„Prezenţa Olandei şi Ciprului pe primele două locuri ale clasamentului arată de fapt volumele capitalului românesc care se reîntoarce în ţară prin intermediul unor companii înregistrate în cele două ţări, şi mai puţin ISD-uri reale, româneşti prezente în cele două state”, constată autorii.

De altfel, o situaţie similară se atestă şi în Republica Moldova, unde principala ţară de origine a ISD este Cipru, urmat la mare distanţă de România şi Olanda.

Potrivit datelor BNR, la finele 2022, stocul investiţiilor româneşti în Republica Moldova este estimat la 390 milioane euro sau 8,8% din total, a celor în Bulgaria – la 5,7%, iar a celor din Italia – 5,6%.

Autorii susţin că extinderea globală devine unul din obiectivele de dezvoltare ale tot mai multor companii româneşti, iar după o consolidare pe piaţa locală atacarea pieţelor din regiune, din Europa de Vest sau chiar din America, reprezintă următorul pas pentru a duce businessul la un alt nivel.

România trece prin una din cele mai bune perioade

Deşi curaj şi ambiţie există, businessurile au nevoie de mai mult pentru a trece la următorul nivel, în special de finanţări. În opinia specialiştilor, România trece prin una din cele mai bune perioade în ceea ce priveşte disponibilitatea fondurilor europene, a schemelor de ajutor de stat, dar şi a atenţiei tot mai mari pe care investitorii o acordă pieţei locale.

„România are acum o perioadă de oportunităţi cu totul deosebite faţă de trecut. Nimeni nu ne garantează că aceste oportunităţi vor fi la fel de mari şi peste 10-20 de ani. Avem acum o fereastră şi putem să facem lucruri, dar dacă nu ştim să ne catalizăm reciproc, dacă nu ştim la nivel de societate să ne sprijinim, atunci vom face mult mai puţin decât am putea face”, spune Tiberiu Moisă, directorul general adjunct midcorporate & IMM, Banca Transilvania.

Totuşi, extinderea pe pieţele externe rămâne o provocare structurală pentru firmele româneşti, a mai spus Tiberiu Moisă, citat de ZF.

Citiți și:

Investițiile străine în sectorul bancar au depășit pragul de un miliard de dolari

Menţionăm că Banca Transilvania este acţionarul majoritar al Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Republica Moldova, dar investiţia nu a fost făcută direct, ci printr-un vehicul investiţional din Olanda.



Oportunitati