Banca Naţională atestă un nou pericol pentru leul moldovenesc – dolarizarea depozitelor

shadow
Joi, 16.05.2024 05:49   753
În ultimul raport asupra inflaţiei, Banca Naţională a Moldovei (BNM) din nou atrage atenţia asupra riscului dolarizării depozitelor bancare.

„Scadenţa depozitelor „scumpe” atrase în anul trecut şi trendul de diminuare continuă a ratelor la depozitele noi atrase în moneda naţională, fiind tot mai aproape de ratele celor atrase în valută, creează premise pentru creşterea dolarizarii depozitelor, fenomen observat în ultima perioada, stimulând în acest fel cererea de valută, presiunile de depreciere asupra cursului valutar şi, totodată, generând presiuni inflaţioniste în perioadele viitoare”, menţionează BNM în raportul său.

Astfel de avertismente găsim şi în rapoartele BNM asupra inflaţiei din februarie 2024 şi cel din noiembrie 2023.

Citiţi şi:

Dedolarizarea eșuează: cota dolarului crește, iar moneda americană domină în plățile internaționale

Subiectul dolarizării a fost discutat şi în Şedinţa Comitetului executiv al Băncii Naţionale din 5 decembrie 2022 cu privire la promovarea politicii monetare.

Advertisement

„Un loc aparte a revenit discuţiilor aferente evaluarii gradului de dolarizare în economie, remarcând că dolarizarea creditelor s-a majorat pâna la 34,6 la sută, iar a depozitelor s-a redus până la 39,2 la sută”, se menţionează în Rezumatul Şedinţei Comitetului executiv al BNM din 5 decembrie 2022.

În acelaşi timp, am întrebat, referitor la un astfel de risc, şi câţiva specialişti din sistemul bancar. Răspunsul lor a fost că nu au observat o astfel de tendinţă.

Ne-am uitat şi peste datele publicate de BNM privind depozitele bancare şi acestea arată că, la finele lunii martie 2024, din cele circa 117,5 miliarde lei depozite în bănci circa 36% erau în valută (aproximativ 42,3 miliarde lei).

Comparativ cu finele anului trecut, valoarea totală a depozitelor s-a majorat cu circa 3,6 miliarde lei, iar cele în valută cu mai puţin de 400 milioane lei. Adică nu se atestă o creştere explozivă, iar cota chiar s-a diminuat de la 36,8% la doar 36%. Şi comparativ cu martie 2023 se constată o situaţie similară.

Am verificat şi structura depozitelor în valută şi, de exemplu, în martie 2024 în cazul depozitelor la termen în valută străină ale clienţilor 74% erau în euro şi doar 25,7% – în dolari. Totodată, de la începutul anului nu s-a făcut observate fluctuaţii ale depozitelor în valută.

Putem doar constata că chiar datele BNM contrazic informaţiile din ultimul raport asupra inflaţiei.



Oportunitati