Guvernarea nu mai caută investitor la Aeroport? Întreprinderea va fi exclusă din lista privatizării

shadow
Marţi, 14.05.2024 17:32   299
Întreprinderea de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” va fi inclusă în lista bunurilor care nu pot fi privatizate, a anunţat deputatul PAS Radu Marian, preşedintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament.

În acest sens, el a înregistrat un amendament la Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.25/2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, document inclus pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului din 16 mai, pentru votare în lectura a doua.

Citiţi şi:

Se caută un nou investitor la Aeroportul Chișinău: Cine sunt potențialii parteneri ai Guvernului

„Această modificare va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului și va corecta o nedreptate comisă în timpul guvernărilor precedente. De asemenea, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport și a aplica condiții mai avantajoase, pentru a atrage cât mai multe companii serioase.

Advertisement

De exemplu, să extindă și termenul de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani. Pentru a face acest lucru, e nevoie de o modificare a legii în Parlament, și anume a include Aeroportul în lista a bunurilor statului nepasibile pentru privatizare. Gruparea criminală șor încă controlează anumite spații comerciale la Aeroport și trebuie alungată de acolo. Vom crea condiții pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând”, a menționat deputatul partidului de guvernare.

Modificarea însă nu va împiedica concesionarea, aşa cum a fost în trecut, în perioada august 2013 şi până în martie 2023. Este adevărat că durata maximă a contractului de parteneriat public-privat nu poate depăși 50 de ani.

Citiţi şi:

10 ani de la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău: Cine, când și cum a decis

Acum aproape 11 ani, Aeroportul Internațional Chișinăua fost concesionat către Avia Invest, companie afiliată grupului controlat de Ilan Şor şi unor persoane din cadrul serviciilor secrete ale Rusiei. În martie 2023, Aeroportul a fost preluat înapoi în administrarea Statului, după decizia Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022.

Anterior, Avia Invest a dat Republica Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, cerând despăgubiri de 855 de milioane de euro, dar pretențiile au fost respinse.

După preluarea Aeroportului în gestiunea statului s-au făcut mai multe tentative pentru atragerea unui investitor strategic, dar deocamdată fără un rezultat notabil.

Şi aceasta atât ca urmare a faptului că actuala guvernare nu are deocamdată o concepţie clară ce ar urma să facă cu întreprinderile statului, dar şi ca urmare a unor lupte interne pentru controlul unor întrperinderi profitabile.



Oportunitati