A solicitat 183 de milioane lei, dar va primi aproape 166 de milioane lei

shadow
Miercuri, 17.04.2024 10:41   497
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa din 16 aprilie 2024, costurile anuale ale stocurilor de securitate de gaze naturale pentru anul 2023.

Astfel, costurile au fost stabilite de ANRE la nivelul de 165,65 milioane de lei, iar contribuția financiară lunară a fost calculată la nivelul de 13,8 milioane de lei, care urmează a fi recuperată de către SA Energocom de la furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale, pe parcursul a 12 luni, începând cu luna noiembrie 2024.

Cum se calculează contribuţiile

Potrivit ANRE, contribuțiile financiare lunare ale fiecărui furnizor de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale se calculează în baza volumelor gazelor furnizate consumatorilor finali de către fiecare furnizor de pe piața cu amănuntul în cursul anului 2023.

În cazul în care unii consumatori au migrat de la un furnizor la altul, cotele lunare de repartizare se recalculează prin actualizarea volumelor de gaze naturale în funcție de cantitățile consumate de către consumatorii respectivi în perioada anului 2023, în baza datelor prezentate de operatorii sistemelor de distribuție.

Advertisement

Cea mai mare cotă o deţine Moldovagaz, respectiv această companie va contribui cel mai mult.

De notat că Energocom a estimat costurile pentru stocurile de securitate de gaze la circa 183 de milioane de lei, dar ANRE le-a redus cu aproximativ 10%.

Citiţi şi:

De ce Moldova stochează rezervele de gaze în Ucraina și nu în România

Menţionăm că Republica Moldova a început să facă primele stocuri de gaze abia în anul 2022, pentru a se putea proteja de eventuale sistări ale livrărilor de metan, care până în toamna 2022 era livrat în proporţie de circa 100% de Gazprom.

În prezent, aceste stocuri de metan se află, în special, în Ucraina, iar responsabilitatea stocării este atribuită companiei Energocom.

În Ucraina există posibilitatea să depozitezi și să extragi gazul când dorești

Anterior, într-un interviu pentru Mold-Street.com, Victor Bînzari, director general interimar Energocom, a explicat acest fapt atât prin costurile mai mari de stocare în România, cât și prin anumite cerințe și limitări de ordin tehnologic.

„Există o diferență majoră, pentru că în Ucraina depozitele sunt mai mari de aproape 10 ori, decât cele din România și puterea de injectare și extragere este mai mare. În Ucraina există posibilitatea să depozitezi și să extragi gazul când tu dorești”, a declarat Victor Bînzari.



Oportunitati