De ce Banca Naţională a avut nevoie de 5 ani pentru dezvoltarea Soluției de plăți instant

shadow
Miercuri, 10.04.2024 06:17   2035
Lansat în urmă cu aproape o lună de zile, de Banca Națională a Moldovei, sistemul MIA Plăți Instant a devenit rapid foarte popular, pentru că permite utilizatorilor aplicațiilor financiare să transfere bani timp de câteva secunde între toate conturile bancare și nebancare din țară, doar utilizând numărul de telefon al beneficiarilor.

Noua modalitate de plată și transfer are deja zeci de mii de utilizatori, care au beneficiat de transferuri ce pot fi efectuate non-stop.

Strategia şi conceptul

Datele publice arată, însă, că BNM a avut nevoie de circa cinci ani pentru a dezvolta soluția de plăți instant.

Citiţi şi:

Premieră pe piața financiară a Moldovei – Banca Națională a lansat Sistemul de Plăți Instant MIA

Astfel, încă în anul 2019, pentru dezvoltarea Soluției de plăți instant de către Banca Naţională au fost aprobate alocaţii pentru investiţii de circa 17,4 milioane lei. În următorii ani, volumul investiţiilor planificate de BNM în acest scop a crescut şi, în 2022, a ajuns la circa 23,7 milioane lei.

Mold-Street.com a întrebat administraţia BNM de ce a durat atât de mult procesul de elaborare şi lansare a Soluției de plăți instant.

Potrivit răspunsului oferit de BNM, autoritatea bancară a inițiat în 2019 revizuirea strategiei de dezvoltare a plăților în Republica Moldova, „finalizată cu elaborarea unui concept privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova, care a fost aprobat de Comitetul executiv al BNM pe data de 27 martie 2020”.

„Conceptul include două proiecte distincte foarte complexe, consecutive:

  • modernizarea sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI) – componentele DBTR și CDN, implementat în perioada 2020-2022;
  • implementarea unui sistem de plăți instant în Republica Moldova, în derulare din 2022 până în prezent;
  • în vederea asigurării derulării coordonate a proiectelor inițiate de BNM, este necesară aplicarea unei abordări și control unitar pentru evitarea redundanței efortului și compatibilitatea rezultatelor în cadrul acestora.

Advertisement

  • în acest context, fiecare dintre proiectele menționate s-a desfășurat etapizat, conform planurilor prestabilite și fără tergiversări;
  • elaborarea unui plan de acțiuni al proiectului;
  • determinarea cerințelor funcționale și elaborarea documentației tehnice privind soluția software aferentă, perfectarea documentelor de licitație;
  • inițierea și derularea procedurii de achiziție publică și încheierea contractului pentru soluția soft aferentă;
  • inițierea și derularea procedurii de achiziție și încheierea contractului pentru infrastructura hardware;
  • implementarea infrastructurii hardware;
  • implementarea, testarea, go-live a soluției soft;
  • elaborarea și aprobarea cadrului normativ aferent”, afirmă BNM.
  • Factorii de tergiversare

    Printre factorii ce au temporizat (frânat) dezvoltarea soluţiei, BNM a menționat:

    • necesitatea finalizării procesului de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI), inclusiv migrarea către standardul ISO 20022, considerată precondiție esențială pentru a demara implementarea componentei de plăți instant a acestuia;
    • eforturile de colaborare/coordonare ale prestatorilor de servicii de plată (bănci și nebancari) și abilitatea lor de a-și moderniza sistemele interne antrenate în gestiunea conturilor și procesarea plăților.

    Altfel spus, pentru implementarea unei astfel de soluţii nu era gata nici sistemul bancar din Republica Moldova.

    Cine a dezvoltat Soluția de plăți instant şi cât a costat

    Potrivit BNM, planificarea mijloacelor în anul 2019 pentru inițiativa strategică de implementare a unei soluției de plăți instant a fost efectuată având la bază fișa inițială de proiect, conform cerințelor cadrului intern aplicabil, fonduri nevalorificate în 2019.

    „Ulterior, urmare a elaborării Conceptului și a consultărilor cu băncile și prestatorii de servicii de plată nebancari pe marginea funcționalităților necesare a soluției de plăți instant, s-a constatat necesitatea de planificare a resurselor suplimentare pentru dezvoltarea de funcționalități adiționale ale soluției de plăți instant vizavi de cele inițiale”, explică BNM.

    Valorificarea propriu-zisă a alocațiilor pentru investițiile planificate a luat startul la etapa de implementare a soluției de plăți instant, fiind temporizată de factorii menționați mai sus, și conform Planului de proiect executarea contractelor aferente a fost extinsă pentru anii 2023-2024.

    Achizițiile aferente soluției de plăți instant (soluția software, infrastructura hardware, licențe incorporate Oracle) au fost efectuate urmare a desfășurării unor proceduri de achiziții publice, prin intermediul platformei guvernamentale MTender.

    Potrivit BNM, compania suedeză CMA Small Systems AB este furnizor/executor al contractului pentru dezvoltarea Soluției de plăți instant. Acesta are o valoare de 603.100 de dolari (fără TVA), fiind semnat pe 29 iulie 2022 pentru perioada de până pe 31 mai 2024.

    De notat că licitaţia a fost anunţată încă în aprilie 2021 şi ofertele urmau a fi depuse până la finele lunii iunie 2021. La ea au participat şase companii locale şi străine, fiind selectată oferta CMA Small Systems AB, care a oferit şi cel mai mic preţ.

    Semnarea contractului a fost însă tergiversată şi de contestaţia depusă la începutul lunii decembrie 2021, la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, de către DAAC System Integrator SRL, care în final a fost respinsă ca neintemeiată.

    Proiectul este încă în derulare și se realizează din contul mijloacelor bănești alocate de BNM. Totodată, anumite activități aferente proiectului (organizarea evenimentului de lansare, elaborarea brandului MIA, materialele și activitățile de promovare etc.) au fost realizate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, mai spune Banca Naţională.



    Oportunitati