Prețul biletelor de avion din Moldova a crescut de 2,3 ori în 2023: autoritățile promit ieftiniri

shadow
Marţi, 23.01.2024 06:36   5353
Anul trecut s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la serviciile transportului aerian de pasageri din Republica Moldova – de circa 2,3 ori, arată datele Biroului Național de Statistică.

Scumpirea semnificativă a prețurilor biletelor de avion a avut loc în condițiile în care autoritățile au tot promis că vor face totul pentru a reduce costurile și în contextul preluării, în martie 2023, a gestiunii Aeroportului Internațional Chișinău de către stat.

Noi promisiuni de la autorități

În aceste condiții, autoritățile promit iarăși că, în viitorul apropiat, cetățenii moldoveni vor avea posibilitatea să zboare de pe Aeroportul Internațional Chișinău la prețuri mai mici decât în prezent și nu vor mai fi nevoiți să zboare de la Iași, datorită revenirii unor companii aeriene mari precum Lufthansa.

Citiți și:

În 2023 numărul de pasageri transportați prin Aeroportul Internațional Chișinău a crescut cu 23%

Secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, susține că în acest sens autoritățile încearcă să convingă și alte companii aeriene să efectueze zboruri spre și din Chișinău, iar odată cu creșterea concurenței, acestea vor oferi bilete la prețuri mai avantajoase.

„Treptat, o să mergem pe idea în care companiile avia, ținând cont de concurența mare de pe aeroport, vor oferi prețuri avantajoase pasagerilor.

Advertisement

Este vorba doar de timp și nu cred că este vorba de o lungă perioadă de timp până când o să avem prețuri avantajoase, inclusiv de pe Aeroportul Internațional Chișinău”, a spus oficialul, citat de Moldova 1.

Amintim că, din 1 iulie 2023, taxa pentru modernizarea aeroportului a fost redusă de la 9 euro la 4,5 euro per pasager la plecare, iar din 1 ianuarie 2024 – aceasta a fost eliminată definitiv.

De ce a crescut costul călătoriilor aeriene

Scumpirea biletelor de avion nu fost un fenomen local, ci regional și global și s-a datorat mai multor factori.

De exemplu, prețurile biletelor de avion în România s-au majorat în 2023 cu peste 10% față de 2022, în Franța au crescut cu 23,6%, iar prețurile biletelor de zbor internaționale din Marea Britanie au crescut cu aproximativ 18%.

Unul dintre factorii principali este cererea mare de zboruri, ce a urmat după restricțiile din timpul pandemiei Covid-19. Un alt factor este invazia Rusiei în Ucraina, statele occidentale impunând sancțiuni privind importurile de combustibil, fapt ce a determinat o creștere a prețurilor.

În plus, evitarea spațiului aerian al țărilor aflate în conflict face ca și costurile să crească și biletele de avion să fie mai scumpe.

„Din cauza creșterii cu 71 la sută a prețurilor la petrol an de an, tariful nostru mediu a crescut cu 31 la sută”, a declarat CEO-ul EasyJet, Johan Lundgren, pentru AFP. Combustibilul reprezintă aproximativ 30 la sută din costurile transportatorilor.

Un alt factor ce a contribuit la acest fenomen este creșterea bruscă a costurilor de întreținere, legate de lipsa anumitor metale și de lanțurile de aprovizionare perturbate.

Cererea mare de călătorii a generat și o cerere mare de piloți și însoțitori, iar asta a stimulat și creșterea salariilor în sectorul aviatic.

Specialiștii constată că, deși majorările de prețuri și inflația încep să se stabilizeze, nu se atestă însă nicio scădere în cererea de zboruri.

De exemplu, Aeroportul Internațional Chișinău prognozează o creștere cu circa 6% a traficului de pasageri în 2024, iar până în 2027 – cu circa 60%.



Oportunitati