Circa 45% din veniturile bugetului de stat sunt asigurate de 550 de companii

shadow
Duminică, 21.01.2024 13:04   2332
În anul 2023 încasările Serviciului Fiscal de Stat la bugetul public național au alcătuit 63,9 miliarde, din care – 22,7 miliarde de la contribuabilii mari, a anunțat conducerea Fiscului în cadrul unui un seminar de instruire pentru marii contribuabili aferent modificărilor efectuate în politica fiscală pentru anul 2024.

Potrivit directorul adjunct al Serviciului Fiscal de Stat, Petru Griciuc, „veniturile la bugetul de stat de la contribuabilii mari au alcătuit 12,4 miliarde sau 45%”.

„Contribuie esențial la formarea veniturilor bugetare”

„Contribuabilii mari reprezintă un segment notoriu de agenți economici, care – reieșind din activitățile desfășurate, cifra de afaceri și respectiv impozitele și taxele achitate – contribuie esențial la formarea veniturilor bugetare”, a afirmat Petru Griciuc, în cadrul seminarului la care au participat circa 600 de contribuabili.

Citiți și:

Fosta concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, exclusă din lista marilor contribuabili 

Şeful de la Fisc a menționat că anul 2024 este un an cu provocări, inclusiv pentru Serviciul Fiscal de Stat, în contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și necesității de a armoniza legislația națională la cea europeană, dar și din considerentul targetării obiectivelor de dezvoltare a instrumentelor de conformare voluntară, prin prisma optimizării, dezvoltării sistemelor informaționale, crearea dialogului partenerial la nivel de executor și instituțional, creșterea vitezei și modului de notificare a erorilor, fără aplicarea măsurilor punitive.

Advertisement

„Serviciul Fiscal de Stat dezvoltă și extinde continuu căile de comunicare, informare și popularizare a legislației, iar numărul de abonați la sursele de comunicare denotă interesul și utilitatea informațiilor prezentate”, a adăugat directorul adjunct al SFS.

Reamintim că Serviciul Fiscal de Stat a publicat pe pagina-web o informație amplă aferent modificărilor efectuate în politica fiscală pentru anul 2024.

550 de mari contribuabili

Menționăm că lista celor mai mari contribuabili include 550 agenți economici, persoane juridice și persoane fizice, care practică activitate de întreprinzător în Republica Moldova.

Citiți și:

500 de moldoveni și 550 de companii sunt în lista celor mai mari contribuabili din Moldova

Ea include cele mai mari companii din țară, toate băncile și companiile de asigurări, dar și contribuabilii care dețin o poziție dominantă și/sau importanță semnificativă într-un domeniu al economiei naționale.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, selectarea contribuabililor mari, persoane juridice și persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, se realizează din contribuabilii eligibili în funcție de trei criterii: criteriul de bază, criteriul specific și cel de continuitate.

Criteriul de bază este cel valoric, fiind rezultatul agregării a trei indicatori, precum: volumul obligațiilor fiscale declarate și achitate de către contribuabili pentru anul fiscal precedent; cifra de afaceri declarată în dările de seamă fiscale pentru anul fiscal precedent; fondul de salarizare declarat și achitat de către contribuabili.

Criteriul specific reprezintă criteriul de activitate desfășurată, în care se încadrează: a) instituțiile bancare; b) companiile de asigurări; c) contribuabilii care dețin o poziție dominantă și/sau importanță semnificativă într-un domeniu al economiei naționale.

Criteriul de continuitate include: a) contribuabilii rezultați în urma divizării unui contribuabil mare, după caz, administrați în continuare de Direcția deservire contribuabili mari a SFS (DDCM), b) contribuabilul nou-format în rezultatul fuziunii unui contribuabil mare cu un alt contribuabil administrat de DDCM.



Oportunitati