Argentina devalorizează moneda cu 50% și dă startul măsurilor de „șoc” pentru a evita hiperinflația

shadow
Miercuri, 13.12.2023 05:59   647
Argentina și-a devalorizat moneda peso cu peste 50 la sută, marți, 12 decembrie, într-un set de măsuri „șoc” menite să revigoreze o economie în prăbușire și să combată inflația cu trei cifre.

Guvernul președintelui Javier Milei, un libertarian care a învins în alegerile prezidenţiale cu lozinci că va renunţa la moneda naţională în favoarea dolarului, că va lichida Banca Naţională şi va tăia cheltuielile publice cu drujba, a anunțat, de asemenea, reduceri ale subvențiilor generoase de stat și oprirea tuturor proiectelor noi de construcții publice, potrivit France24.

Sărăcia din Argentina, a treia economie din America Latină

Într-un mesaj video preînregistrat, ministrul Economiei Luis Caputo s-a străduit să explice argentinienilor cauzele deceniilor de crize economice recurente, datoriilor, inflației și deficitelor fiscale.

Potrivit ministrului, inflația anuală este în prezent la 140 la sută, iar nivelurile sărăciei – la 40 la sută, în a treia economie din America Latină.

Vistieria guvernamentală este goală, iar Milei a spus în repetate rânduri: „Nu sunt bani”.

Caputo a accentuat că țara are o „dependență” şi cheltuie mai mult decât câştigă şi a înregistrat un deficit fiscal în 113 din ultimii 123 de ani.

„Dacă continuăm așa cum suntem, ne îndreptăm inevitabil către hiperinflație”, a spus Caputo, adăugând că, pentru prima dată, guvernul va aborda problema „la rădăcini”.

Asta, „tocmai ca să nu mai avem de suferit aceste consecințe, ca să nu mai avem de suferit mai multă inflație, ca să nu avem de suferit mai multă sărăcie”, a spus Caputo.

Fondul Monetar Internațional (FMI) – căruia Argentina îi datorează 44 de miliarde de dolari – a salutat măsurile.

„Aceste acțiuni inițiale îndrăznețe urmăresc îmbunătățirea semnificativă a finanțelor publice într-o manieră care să îi protejeze pe cei mai vulnerabili din societate și să consolideze regimul valutar”, a spus FMI într-un comunicat.

Advertisement

Dolarul va urca de la 391 la 800 de pesos

Caputo a anunțat că cursul de schimb va aluneca la 800 de pesos pentru dolar, de la aproximativ 391 din ultimele zile, o devalorizare de puțin peste 50 la sută.

Guvernul argentinian a controlat de ani de zile cu strictețe cursul de schimb al pesoului față de dolar, pe care analiștii l-au luat în derâdere ca fiind o ficțiune scumpă. Or, în ultimii cinci ani mondea naţională a Argentinei a pierdut aproape 1000% din valoare: în decembrie 2018, dolarul costa ceva mai mult de 38 de pesos.

Nu a existat nicio mențiune imediată despre ridicarea controalelor, care au dat naștere unei multitudini de schimburi de dolari și a unei piețe negre înfloritoare, unde dolarul s-a vândut uneori la un curs de trei ori mai mare decât rata oficială.

„Devalorizarea este mult mai mare decât cred că majoritatea oamenilor se așteptau”, a spus Nicolas Saldias, analist senior la Economist Intelligence Unit, adăugând că acest lucru va avea „impact semnificativ asupra inflației”.

Milei și guvernul său au dublat mesajul cu precizări că inflația și situația economică generală se vor înrăutăți semnificativ înainte de a se îmbunătăți.

„Vom fi în sărăcie, iar situația va fi mult mai grea”, a prevenit profesorul Gabriel Alvarez, 57 de ani, reacționând la anunțuri.

Tăierea cheltuielilor guvernamentale

Caputo a anunțat, de asemenea, o reducere a subvențiilor generoase ale statului pentru combustibil și transport – biletele de autobuz costând doar câțiva cenți – fără a spune cu cât.

El a spus că politicienii au susținut de multă vreme subvențiile pentru a „înșela oamenii să creadă că pun bani în buzunare. Dar, așa cum toți argentinienii și-au dat seama deja, aceste subvenții nu sunt gratuite, ci sunt plătite cu inflația”.

Alte reduceri ale cheltuielilor pe care le-a anunțat includ suspendarea tuturor reclamelor de stat timp de un an, despre care a spus că a costat 34 de miliarde de pesos în 2023.

În plus, „Statul nu va mai licita lucrări publice noi și va anula licitațiile aprobate, a căror desfășurare nu a început încă”.

Nu sunt bani!

„Realitatea este că nu există bani pentru a plăti mai multe lucrări publice care, după cum știu toți argentinienii, ajung adesea în buzunarele politicienilor sau oamenilor de afaceri de serviciu”, a explicat ministrul Economiei. El a spus că proiectele de infrastructură vor fi realizate de sectorul privat în viitor.

O altă măsură ar fi anularea reînnoirii contractelor publice de locuri de muncă vechi de mai puțin de un an.

Milei a redus deja nouă ministere guvernamentale, despre care Caputo a spus că ar reduce cu 34% din toate locurile de muncă politice.

Cu toate acestea, în conformitate cu promisiunea sa de a menține bunăstarea celor mai săraci, guvernul său a crescut cu 50 la sută alocația pentru copii și cardul de hrană.

Analistul de la Economist Intelligence Unit a spus că acesta este „un semnal cu adevărat clar al faptului cât de gravă va fi criza inflaționistă”.

Argentinienii rămân bântuiți de hiperinflația de până la 3.000% din anii 1989/1990 și de o implozie economică dramatică în 2001.



Oportunitati