Un faliment imobiliar care poate cutremura Germania și întreaga Europa

shadow
Luni, 04.12.2023 13:25   2042
Holdingul austriac Signa, controlat de miliardarul Rene Benko, și-a declarat miercuri 29 noiembrie insolvența, după ce ultimele încercări de a obține finanțare au eșuat.

Compania deține investiții imobiliare în locații centrale ale unor orașe din Austria, Germania, Elveția și nordul Italiei și este cea mai mare victimă de până acum a prăbușirii imobiliare din Europa, susține Reuters.

Miliardari cu datorii uriașe

Controlat de magnatul austriac Rene Benko, grupul este și proprietarul clădirii Chrysler din New York. În plus, la sfârșitul anului 2021, Signa și Central Group au semnat achiziția Selfridges Group, una dintre cele mai emblematice mărci din industria globală de retail de lux.

Datoriile Signa Holding se ridicau la aproximativ 5 miliarde de euro, potrivit asociațiilor de protecție a creditorilor KSV1870 și Alpenländischer Kreditorenverband (AKV).

Falimentul grupului multi-miliardar, a cărui acoperire se întinde de la cel mai cunoscut magazin universal din Germania, KaDeWe din Berlin, până la cel mai mare lanț de magazine din țară, Galeria, va reverbera în sectorul imobiliar din Europa, confruntat cu dificultăți.

Signa era deținută și controlată în majoritate de Benko, deși și alți bogați, inclusiv industriașul austriac Hans Peter Haselsteiner, aveau participații mai mici.

Se așteaptă ca insolvența holdingului să se extindă în grup, deși o sucursală importantă încă se luptă să rămână în viață. Ultimele discuții cu investitorii, pentru a oferi lichiditate filialei Signa Prime – la care Signa Holding este acționar majoritar – sunt încă în desfășurare, deși acestea au șanse mici de succes, arată Reuters.

Signa Prime Selection este cea mai mare companie din divizia imobiliară a Signa, cu o valoare brută a activului de 20,4 miliarde de euro.

Advertisement

Alți investitori minoritari din divizia Prime sunt miliardarul german Klaus-Michael Kuehne, fundația RAG din Germania și familia Peugeot din Franța.

De-a lungul anilor, lanțul de magazine deținut de magnatul imobiliar și antreprenorul de retail austriac Rene Benko, prin Signa Holding GmbH, a trecut deja prin două insolvențe. Din cele 170 de sucursale deținute de companie în 2020 au mai rămas doar 91. Chiar în această primăvară, Galeria a prezentat un plan de susținere a filialelor rămase: compania-mamă Signa trebuia să contribuie la reabilitare cu 200 de milioane de euro.

Multe bănci afectate

Acum, Signa și-a declarat insolvența și a depus o cerere de protecție față de creditori, iar ca atare planul de supraviețuire a magazinelor universale ar putea fi în pericol, în lipsa finanțării, oricum întârziate față de calendarul agreat. Rețeaua de magazine Galeria din Germania este doar una dintre cele 1000 de firme din rețeaua Signa, scrie DW.com.

Unele bănci s-ar putea să nu dispună de același lux. Signa, grupul lui Benko, a crescut în primul rând prin împrumuturi bancare. Adică a strâns datorii. Banca privată elvețiană Julius Baer, ​​de exemplu, are o expunere nominală totală față de grup care depășește 600 de milioane de franci elvețieni (circa 633 de milioane de euro).

Mai multe bănci regionale germane susținute de landuri federale ar putea fi, de asemenea, într-o poziție vulnerabilă. În cercurile financiare se știe că banca Helaba, din landul Hessa, ar fi împrumutat grupului câteva sute de milioane de euro. Helaba nu a respins aceste afirmații, dar a transmis că nu va comenta relațiile individuale cu clienții.

La fel, se discută, în mediul de afaceri, despre sume similare primite de Signa de la BayernLB și NordLB, corporații bancare cu acționariat majoritar public, prin administrațiile de land din Bavaria, respectiv Saxonia Inferioară și Saxonia-Anhalt. Tot din zona afirmațiilor neconfirmate oficial, pe lista creditorilor se află și LBBW, banca similară din landul Baden-Württemberg.

Falimentul Signa este doar vârful unui aisberg

„Toate celelalte bănci care au împrumutat bani grupului Benko ar face bine să pună deoparte capital, pentru a preveni riscurile”, recomandă Dieter Hein, analist independent al industriei bancare la firma de consultanță financiară Fairesearch din Frankfurt pe Main. „S-ar putea pregăti din timp pentru problemele cu care se vor confrunta grupurile imobiliare. Signa nu sunt singurii care au sau vor avea probleme”, prognozează Hein, într-o discuție cu DW.

În consecință, sunt anticipabile și mai multe tulburări pe piețele imobilelor comerciale. Industria imobiliară este oricum sub presiune din cauza creșterii ratelor dobânzilor și, prin urmare, a costurilor de finanțare tot mai ridicate, ceea ce a dus în cele din urmă și la declinul Signa Holding. Modelul lor de afaceri s-a bazat pe dobânda zero din ultimii ani și pe boom-ul imobiliar asociat.

„Falimentul Signa este doar vârful unui aisberg”, spune și Sven Carstensen, șeful Bulwiengesa, o companie de consultanță și analiză pentru piața imobiliară din Germania. „Acest lucru va avea, desigur, un impact asupra pieței, oamenii vor fi mai precauți când vine vorba de finanțări. Iar asta va lăsa cicatrici și în centrele multora dintre orașele noastre”. Carstensen, care nu exclude alte situații similare cu cea de la Signa, speră că vor exista soluții individuale pentru proiecte punctuale.



Oportunitati