În șapte luni exportul de făină de grâu din Moldova a crescut de peste cinci ori

shadow
Luni, 14.08.2023 06:00   975
În primele șapte luni ale acestui an exporturile de făină de grâu din Republica Moldova au înregistrat o creștere spectaculoasă de circa 5,5 ori, față de aceeași perioadă din 2022, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija.

Astfel, în primele șapte luni ale anului 2023, din Republica Moldova au fost exportate 14.734,6 tone de făină de grâu, volum ce este de 5,5 ori mai mare decât în aceeași perioadă din anul trecut, depășește cu o treime cantitatea exportată în tot anul 2022 și de 7 ori livrările peste hotare din 2021.

Cine sunt cei mai importanți exportatori

Creșterea atât de spectaculoasă, în comparație cu primele șapte ale anului 2022, are și o explicație: imediat după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, în perioada martie-iunie 2022, a fost interzis exportul de grâu și făină de grâu din Republica Moldova.

Citiți și:

Republica Moldova a ridicat interdicția la exportul grâului și a făinii de grâu

Datele vamale denotă că cei mai mari exportatori sunt companiile Macinatorul SRL (proprietari Ilia și Aliona Stoianov) din Ceadîr Lunga și Oleineac SRL (proprietari Inga și Liviu Oleineac) din Mîndic, Drochia, cu cote de aproximativ 25% din total, urmate de Tanleo SRL din regiunea transnistreană – cu circa 24%.

Advertisement

În top 5 exportatori mai intră Bomi Agro Invest SRL din Drochia – cu o cotă de 8% și Translogistic-13 SRL din Chișinău – 7%.

Prețul mediu de export al făinei de grâu a fost de 5,6 lei, cu 0,85 lei mai puțin ca în anul trecut și ceva mai mare decât costul mediu de import din 2021. Datale denotă că, în lunile mai-iunie 2023, prețul mediu de import a coborât la 5 lei pentru un kilogram, iar în iulie a coborât la doar 4,71 lei.

Scăderea prețului făinei de grâu pe piața internă și la export deocamdată nu s-a reflectat și într-o ieftinire și a producelor de panificație. Expertul Iurie Rija susține că multe brutării au cumpărat și au făcut stocuri atât de grâu, cât și de făină în perioada când aceasta era scumpă. În plus, s-au scumpit mult și resursele energetice, iar reducerile de tarife de abia încep să își facă efectul.

Importul dominat de două firme afiliate

În pofida creșterii spectaculoase a exporturilor, importul de făină de grâu este mai mare și a constituit în 7 luni ale acestui an 19.656,23 tone, în creștere de circa două ori față de aceeași perioadă din 2022.

Piața importului este dominată de trei companii, din care două sunt afiliate. Lider este Galexim Grup SRL (Galina Cara – 60% și Oxana Rarenco – 40%), care a avut o cotă de circa 36%, iar în ultimii trei ani această companie a asigurat peste 40% din importurile de făină în Republica Moldova.

Ea este urmată de Raras-Met SRL (Andrei Cara – 49% și Serghei Rarenco – 51%) cu 31% și Vitalcomus SRL (Vitalie Musteață – 100%) cu 10%. Printre cei mai importanți importatori de făină de grău se numără și rețele de magazine precum Nr.1, Linella și Kaufland.

Expertul Iurie Rija susține că brutăriile moldovenești preferă să folosească făină din Ucraina (în special regiunea Vinnița), din cauza calității mai înalte (conținut mai mare de gluten, substanțe proteice etc.).

„Chiar și războiul și scumpirea logisticii nu impiedică continuitatea importurilor masive de făină în Moldova din Ucraina, datorită cererii de făină de calitate, dar și prețurilor atractive”, explică Iurie Rija.



Oportunitati