Reforma pensiilor: În Moldova pot activa legal fondurile de pensii facultative

shadow
Miercuri, 14.06.2023 09:23   8393
Serviciul Fiscal de Stat informează despre intrarea în vigoare a modificărilor efectuate la Codul fiscal cu referință la fondurile nestatale de pensii, prin substituirea/includerea în domeniul reglementat a normelor ce vizează fondurile de pensii facultative.

Astfel, Capitolul 10 titlul II din Codul fiscal a fost redenumit în „Impozitarea fondurilor de pensii facultative”, cuvintele „fond nestatal de pensii” conținut în articolele 64-69 din Codul fiscal fiind substituite cu cuvintele „fond de pensii facultative”.

Prevederi din Codul Fiscal

„Potrivit noii redacții a art.64 din Codul fiscal, fonduri de pensii facultative se consideră fondurile care sunt create și care activează în baza Legii nr.198/2020 privind fondurile de pensii facultative.

De asemenea, art.71 alin.(1) lit.p) din Codul fiscal a fost expus în redacție nouă, astfel că se consideră venituri ale nerezidenților obținute în Republica Moldova plățile efectuate de fondurile de pensii facultative rezidente”, explică Serviciul Fiscal.

De asemenea, urmare a modificărilor efectuate la art.103 alin.(1) pct.12) lit.f) din Codul fiscal, se scutesc de TVA fără drept de deducere – serviciile legate de administrarea organismelor de plasament colectiv și a fondurilor de pensii facultative.

Advertisement

24 de ani și trei fonduri nefuncționale

Noua lege privind fondurile de pensii facultative a fost adoptată încă în toamna anului 2020 și a substituit vechea Lege cu privire la fondurile nestatale de pensii, adoptată în 1999 și care, potrivit aprecierilor, nu a funcționat.

Spre deosebire de vechea lege, noul sistem al pensiilor facultative nu limitează participarea persoanelor în funcție de mărimea contribuției sau de statut de persoană juridică.

Sistemul facultativ de fonduri de pensii se va forma pe baza contribuțiilor voluntare ale salariaților și/sau angajatorilor. Fiecare participant decide fondul de pensii la care contribuie, precum și mărimea contribuției, încheind în acest sens un act individual de aderare la fond. În cazul creării unui fond ocupațional, angajatorul propune propriilor salariați un plan de pensii facultative, achitând contribuțiile. Contribuția poate fi divizată între salariat și angajator. Astfel, pentru angajatori, pensia facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaților și de management al resurselor umane, consideră autorii proiectului.

Amintim că acum 20 de ani, în anul 1999, a intrat în vigoare o lege a fondurilor nestatale de pensii. Totodată, în Republica Moldova au fost înregistrate și trei fonduri de pensii private, însă acestea nu au putut funcționa.

Cea mai mare barieră a fost reglementarea fiscală a fondurilor, contribuțiile persoanelor care ar fi investit în asemenea fonduri, urmând a fi impozitate.



Oportunitati