Deficit bugetar record în Rusia în ianuarie: Venituri mai mici cu 35%, cheltuieli – mai mari cu 60%

shadow
Miercuri, 08.02.2023 10:43   822
Veniturile bugetului federal rus în ianuarie 2023 s-au ridicat la 1,356 trilioane de ruble (17,682 miliarde de euro), fiind cu 35% mai mici decât în ianuarie 2022, potrivit cifrelor publicate luni de Ministerul Finanțelor de la Moscova.

De cealaltă parte, cheltuielile au crescut față de acum un an cu 59%, ajungând la 41,3 miliarde de euro. Astfel, deficitul bugetar al Federației Ruse s-a ridicat la circa 22,9 miliarde de euro – o cifră record cel puțin de la marea criză din Rusia din 1998, scrie Bloomberg.

Cel mai mult, bugetul rusesc a avut de pierdut din cauza reducerii veniturilor din petrol și gaze, care au scăzut cu 46% față de ianuarie 2022. Însă, celelalte venituri au scăzut și ele puternic, cu 28%.

Cauza scăderii veniturilor din petrol și gaze este evidentă: un baril de petrol rusesc marca Urals a costat în ianuarie 49,48 dolari, acesta fiind cu 41% mai ieftin decât un baril de petrol marca Brent.

Ministerul rus al Finanțelor explică scăderea veniturilor nepetroliere și negaziere din motive ce țin de administrarea fiscală.

Advertisement

Odată cu procedura accelerată de rambursare a TVA introdusă în aprilie 2022, vârful volumului rambursărilor de TVA către agenții economic revine primei luni a fiecărui trimestru și, prin urmare, în următoarele două luni din trimestru veniturile la buget ar trebui să fie mai mari.
Totuși, analiștii evoluției bugetului rusesc menționează în primul rând creșterea fără precedent a cheltuielilor bugetare, cauzată de necesitățile pentru agresiunea Federației Ruse în Ucraina.

Economistul Bloomberg Economics pentru Rusia, Alexandr Isakov, consideră că nivelul de scădere a veniturilor din petrol și gaze era previzibil. Potrivit lui, veniturile anuale non-petrol și gaze „se vor redresa și vor oferi cele 221 miliarde de euro”. Însă veniturile din petrol și gaze, potrivit lui Isakov, vor fi de doar 91 miliarde de euro, în locul celor 104 miliarde planificate.

În același timp, cheltuielile bugetului Federației Ruse se vor ridica la 403 miliarde de euro în loc de 339 miliarde de euro, cum era planificat inițial.

Drept urmare, deficitul bugetar anual al Federației Ruse, potrivit lui Isakov, va crește de aproape 2,5 ori, de la 37,7 miliarde de euro planificate în legea bugetului până la 89,7 miliarde euro.

Autoritățile rusești preconizează să acopere deficitul în creștere prin majorarea impozitelor pe venit, dar și prin majorarea dividendelor plătite de companiile de stat.



Oportunitati