Cum BERD a ajuns să preia controlul asupra Portului Internațional Liber Giurgiulești

shadow
Luni, 06.02.2023 05:56   2466
La începutul lunii mai 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a preluat controlul asupra Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), prin intermediul unor firme din diverse jurisdicții.

Operațiunea însă a avut un parcurs sinuos, iar corespondența și documentele publicate pe o pagină WEB arată modul cum unele persoane ar fi contribuit la această tranzacție.

Contextul

La mijlocul anului 2020, a devenit evident că BERD poate pierde controlul asupra PILG și era în căutare de soluții pentru a evita un astfel de scenariu. Una dintre aceste soluții a fost controversata modificare în regim de urgență a legislației privind spălarea banilor – proiect promovat în iulie 2020 de Guvernul Chicu pentru a ajuta BERD.

Atunci documentul în final nu a mai ajuns a fi votat în lectură finală, din cauza scandalului iscat.

Citiți și:

Salvatorii lui Moser, sau cum sunt elaborate și modificate unele legi în Republica Moldova

În circumstanțele create, BERD, împreună cu administrația Danube Logistics, avocați și alte persoane au încercat să identifice noi soluții. Una dintre acestea era preluarea de către BERD a controlului asupra grupului Danube Logistics.

29 octombrie 2020: avocatul olandez Hüseyin Şimșek, de la Houhoff, avertiza BERD că, în situația în care Bemol începea procedura de executare, Danube Logistics din Ţările de Jos ar fi fost forțată să încalce, printre altele, Acordul de gaj privind acțiunile cu BERD și că există o amenințare imediată ca banca să își piardă poziția de beneficiar al acțiunilor sechestrate ale Danube Logistics la care BERD are dreptul în temeiul Acordului SRP (acord de partajare a veniturilor de la PILG).

În consecință, avocatul recomanda BERD „să întreprindă imediat măsuri provizorii pentru (a) asigurarea drepturilor comune ale Danube din Ţările de Jos și al BERD în Danube Moldova și (b) să mențină actualul status quo între BERD și Danube fără implicarea unor terți (legat de dl. Rafiq Aliyev)”.

În opinia lui Hüseyin Şimșek, pentru aceasta, până pe 3 noiembrie 2020, Danube din Țările de Jos ar fi urmat să efectueze „(a) transferul acțiunilor Thomo (firma lui Moser din Cipru) la Danube Holding BV, acționar unic al Danube din Ţările de Jos, către BERD. Acest transfer poate fi realizat prin executarea de către BERD a Actului de Garanție și solicitarea acțiunilor în Danube Țările de Jos ca decontare a obligației de plată față de BERD în temeiul Actului de Garanție; și în paralel (b) punerea în aplicare a gajului pe acțiuni din Moldova în temeiul Acordului de gaj”.

„Prin măsurile de mai sus, Moser nu va mai fi proprietarul legal final al Danube și, prin urmare, temeiurile viciate ale acțiunilor Bemol împotriva Danube din Țărilor de Jos ar fi eliminate. Ca rezultat, BERD va putea să-și asigure datoria restantă, precum și interesul său economic de 65% în participația Danube din Țărilor de Jos în Danube Moldova”, sublinia avocatul.

BERD nu a riscat atunci să facă acest pas, probabil așteptând o decizie favoriabilă a instanțelor din Republica Moldova în procesul dintre BERD, Danube Logistics și Thomas Moser cu Bemol Retail.

3 februarie 2021: Curtea Supremă de Justiție a respins recursurile declarate de către BERD, Danube Logistics SRL și Danube Logistics Holding BV, în care solicitau casarea unei decizii, prin care Thomas Moser și Ala Aydov (foști manageri la Bemol) au fost obligați să achite companiei Bemol Retail un prejudiciu de 177,4 milioane lei.

Moser a anunțat atunci că s-a adresat la CtEDO, acuzând justiția moldovenească că ar fi luat în cazul său o decizie cu încălcarea Convenției Europene privind Drepturile Omului.

25 februarie 2021: executorul judecătoresc Roman Talmaci, prin încheierea sa la cererea societății Bemol Retail SRL, a instituit administrarea silită asupra Danube Logistics SRL, pentru a încasa prejudiciul cauzat de Thomas Moser, care la acel moment era beneficiar efectiv al acestei companii.

Peste câteva zile, într-un comunicat de presă, Danube Logistics Holding BV l-a acuzat de atac raider pe executor, susținând că el ar fi „ignorat cu vehemență faptul că asociatul unic al societății moldovenești este compania olandeză Danube Logistics Holding BV (Danube Olanda), iar beneficiarul principal al cotei-părți sociale deținute de Danube Olanda în cadrul Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare”.

„Conform unui acord de participațiune, BERD este în prezent titularul dreptului asupra 65% din încasările din eventualele vânzări de părți sociale și din dividendele pe care Danube Olanda le obține în baza participațiunii sale în Danube Logistics”, explica compania.

În replică, Bemol Retail îl îndemna pe Thomas Moser să respecte Republica Moldova și legile acesteia. Pe 22 martie 2021, deja BERD anunța că a depus o cerere în instanță privind anularea actului emis de executorul judecătoresc Roman Talmaci.

Advertisement

Corespondența și găsirea soluției

Iată în aceste împrejurări BERD și Thomas Moser au încercat să găsească o soluție pentru a menține controlul asupra Portului Giurgiulești. Mai multe documente publicate pe pagina panamapapersebrd.xyz arată cum persoanele implicate în acest proces căutau soluția pentru ca Bemol să nu poată încasa prejudiciul de la Moser, iar BERD să dețină controlul la Danube Logistics, respectiv asupra Portului Giurgiulești.

13 martie 2021: Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics, solicita lui Illir Fani, de la BERD, să-i fie furnizată o scrisoare oficială din partea băncii pentru el, în calitate de administrator al Danube Logistics, în care instituția „în calitate de creditor principal... cere în mod oficial să nu ofer nicio informație executorului judecătoresc și administratorului extern”. Totodată, Mathias von Tucher menționa ca, în scrisoare, să fie specificat că BERD „cere de la mine, în calitate de administrator al companiei, să îmi îndeplinesc obligațiile de a proteja și păstra activele companiei și interesele BERD în conformitate cu legea societăților cu răspundere limitată”.

Potrivit mesajului, această împuternicire urma să-i permită să câștige timp și să nu dezvăluie informații, „deoarece acestea pot fi folosite împotriva noastră”. „De exemplu, lista solicitată de debitori cu adrese și contracte ale clienților le-ar oferi acestora posibilitatea de a aborda direct clienții noștri pentru a redirecționa plățile clienților către executorul judecătoresc, iar în scurt timp putem deveni insolvenți”, atenționa directorul Danube Logistics.

Notar: Transferul va avea ca rezultat un delict împotriva lui Bemol

15 martie 2021: Noor Gerver, consilier juridic DLA Piper, anunța că a analizat scenariile propuse pentru a salva activele Danube de pretențiile Bemol prin transferul dreptului de proprietate asupra Danube către BERD și preciza că poziția companiei pe care o reprezintă „trebuie, din păcate, să rămână neschimbată”.

„În baza regulilor noastre de conduită notariale, nu putem executa actul de transfer al acțiunilor, știind că transferul de acțiuni va zădărnici poprirea pe care Bemol l-a impus asupra bunurilor moldovenești. Înțelegem că, în opinia dumneavoastră, tranzacția propusă poate să nu aibă ca rezultat o „actio pauliana”, dar opinia noastră nu se bazează doar pe întrebarea dacă tranzacția ar fi frauduloasă față de creditori, ci se bazează și pe faptul că drepturile unei terțe părți vor fi afectate. Notarii trebuie să țină cont de interesele terților la încheierea unui act notarial”, scria Noor Gerver.

Totodată, el avertiza că „transferul va avea ca rezultat un delict împotriva lui Bemol” și menționa că prețul de cumpărare nu va fi primit de Thomas Moser personal, ci de Thomo Invest Ltd, în calitate de vânzător al acțiunilor.

16 martie 2021: avocatul Octavian Cazac anunța că s-a întâlnit cu executorul judecătoresc Andrei Gosic, care ar fi fost gata să ajute BERD, inclusiv să fie înlăturat administratorul Irina Selevestru impus la Danube. Concomitent, potrivit corespondenței difuzate el menționa și costul serviciilor lui Gosic, sugerând că acestea să fie suportate de Danube Logistics SRL ca cheltuieli de executare de executorul judecătoresc.

Pe 18 martie 2021: Andrei Gosic devenea executor din partea Danube/BERD. Mathias von Tucher informa că administratorul Irina Selevestru a fost surprinsă și, inițial, nu a vrut să accepte ordinul executorului judecătoresc al BERD, Andrei Gosic.

„În ciuda faptului că am informat-o cu privire la executarea gajului pe acțiuni și a ordonanței lui Gosic, ea a insistat în continuare asupra documentelor și informațiilor solicitate în sesizarea sa în baza ordinului lui Talmaci (executorul n.r.)”, se menționa într-un mesaj.

9 aprilie 2021: Mathias von Tucher informa BERD „Vă rugăm să vedeți atașată o cerere de informații, evident de la un nou avocat al Bemolului, Victor Burac. El dorește să aibă contractele de împrumut cu BERD, MAIB și informații despre datoriile restante către BERD și MAIB. Am evitat întotdeauna să le oferim contractele de împrumut și, din câte îmi amintesc până acum, nu am făcut-o.”

Tranzacția din Cipru: BERD devine beneficiar final al Danube

7 mai 2021: BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), devenind unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Comunicatul BERD privind tranzacția din Cipru, oficial, a fost difuzat abia pe 19 mai 2021, banca anunțând că prin această mutare „va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul”, fără a dezvălui valoarea tranzacției.

10 mai 2021: Thomas Moser îi scrie lui Radoslaw Illing, de la BERD, că Mathias este gata să trimită informațiile actualizate la Camera de Înregistrare, adică la ASP.

„Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că legea moldovenească obligă compania să înregistreze numai persoane fizice ca UBO (Ultimate Beneficial Owner – beneficiarul efectiv n.r.) ai companiei. Dacă UBO nu este o persoană fizică, trebuie menționat numele directorului, care în acest caz ar trebui să fie însoțit de o notă explicativă, care să precizeze că BERD este UBO și că BERD nu este deținută de persoane fizice, ci de 69 de țări”, menționa Moser.

17 mai 2021: Mathias von Tucher îl informa pe Volker Recker de la BERD despre faptul că a încercat să înregistreze schimbarea UBO la Agenția Serviciilor Publice (ASP) din Cahul, dar ASP a respins cererea din două motive:

„Există o interdicție a oricărei modificări a registrului impusă de executorul judecătoresc al BERD, Gosic... Există o interdicție impusă de executorul judecătoresc al lui Bemol, Talmaci, cu privire la administrarea forțată, care este încă înregistrată, deși ordinul de judecată emis de Talmaci a fost suspendat de instanță la 23 martie 2021. Trebuie să depunem hotărârea judecătorească inițială pentru a șterge această interdicție”, menționa directorul Danube.

În căutarea unui cumpărător sau investitor

În următoarele luni BERD a venit cu detalii despre tranzacția din Cipru, dar litigiul nu s-a finalizat. Totodată, BERD a căutat posibilități de a ceda controlul Portului Giurgiulești unui investitor, iar printre aceștia s-ar fi numărat atât structuri afiliate miliardarului ucrainean Igor Kolomoiski, cât și Yildirim Group din Turcia.

Într-un răspuns pentru Mold-Street.com, BERD a negat că ar planifica vânzarea activelor sale, susținând că „în cooperare cu autoritățile moldovenești, va căuta să atragă în Moldova un operator portuar internațional cu experiență și reputație”.

Serviciul de presă al Guvernului ne-a informat însă că, pe 28 aprilie 2022, „pe adresa Guvernului Republicii Moldova a venit o scrisoare de la Yildirim Group prin care: a) Guvernul era anunțat despre intenția Holdingului de a investi în PILG (fără alte detalii); b) se solicita o întâlnire a reprezentanților Guvernului cu conducerea Yildirim Group. Desemnat de către Guvernul Republicii Moldova să organizeze o întâlnire cu Yldirim Group, Ministerul Economiei a fost anunțat de către reprezentantul companiei prenotate că se contramandează întâlnirea”.

Sechestru și dosar penal

În iunie 2022, a apărut informația că, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), judecătorul de instrucție a impus sechestru în sumă ce depășește 150 milioane lei pe active care formează capitalul social al companiei Danube Logistics, care gestionează Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Mathias von Tucher, directorul Danube Logistics SRL, a calificat acest sechestru drept „o expropriere a BERD-ului”. Potrivit Procuraturii, cauza penală datează din 2020 și vizează delapidarea averii străine de către foști factori de decizie din compania Bemol „și ține de acțiuni pretins ilegale care au stat la baza preluării gestionării portului”.

„Drept rezultat al investigațiilor, în iunie 2022, o persoană cu rol de factor de decizie a fost pusă sub învinuire de către procurorii PCCOCS, persoană care pe parcursul urmăririi penale se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, preciza Procuratura.

Potrivit unor surse, ar fi vorba de Thomas Moser, care a fost până în mai 2021 beneficiar final al Danube Logistics, operatorul PILG, administrată de el până în 2019.

În răspunsul oferit de Danube Logistics SRL redacției Mold-Street.com, am fost informați despre imposibilitatea expunerii unei poziții asupra veridicității corespondenței difuzate în internet: „Anterior, contul de poștă electronică al directorului companiei a fost spart, fiind depusă o plângere penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de violare a dreptului la secretul corespondenței. De asemenea, nu ne putem expune cu privire la autenticitatea mesajelor, deoarece, fiind obținute prin mijloace frauduloase, conținutul acestora putea fi cu ușurință alterat/modificat.”

BERD nu a răspuns la solicitarea noastră, la fel și alte persoane ce figurează în această corespondență.

 



Oportunitati